(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Συγκυβέρνηση: Συγκεκριμένες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις στο Eurogroup


Με προτάσεις για τη λήψη συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων θα πάει στο Eurogroup o υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, επιβεβαιώνοντας ότι η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού θα αποτελέσει το όχημα για την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Βαρουφάκη, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα θα γίνει την προσεχή Δευτέρα, θα καταθέσει φάκελο με έξι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις.
Μιλώντας στην εκπομπή «στον ενικό», διαβεβαίωσε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα αποπληρώσει τα δάνεια προς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. «Οι αποπληρωμές θα γίνουν στο ακέραιο», είπε, προσθέτοντας πως κανένας στο Eurogroup δεν θέλει πιστωτικά γεγονότα.
Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, όπου εξετάστηκαν οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που θα κατατεθούν στο προσεχές Eurogroup. «Στο κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής συζητήσαμε για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που χρειάζεται η χώρα και οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή από την κυβέρνηση, με γνώμονα την αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, στη βάση του κοινού εδάφους της συμφωνίας του Eurogroup» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
Λεηλασία των αποθεματικών 
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναζητά ρευστότητα από τους εταίρους της, αλλά και μέσω της «αξιοποίησης» των αποθεματικών των φορέων του δημοσίου, προκειμένου να αποπληρώσει τα δάνεια. Μάλιστα έφτασε στο σημείο να δεσμεύσει 300 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τα οποία προορίζονταν για την πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων.
Η απόφαση αυτή δεν αποκλείεται να ανοίξει το δρόμο για να λεηλατηθούν εκ νέου τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων φορέων.
Παράλληλα αναμένεται να ενταθεί η φοροαφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, μέσα από παλαιά και νέα χαράτσια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ παραπέμπεται σε ένα απροσδιόριστο μέλλον. «Έως ότου αλλάξει ένας νόμος, ισχύει ο προηγούμενος» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι θα χρειαστούν μήνες μέχρι να αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ «επί το προοδευτικότερο». 
Για τον ΦΠΑ εξετάζεται το σενάριο της εφαρμογής ενιαίου συντελεστή που θα ανοίξει το δρόμο για μαζικές ανατιμήσεις προϊόντων. Ο Γιάννης Βαρουφάκης δήλωσε ότι θα ήθελε «μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 15% με 16% και τότε να δούμε τον εξορθολογισμό των συντελεστών και προς τα πάνω και προς τα κάτω. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεκάδες προϊόντα ευρείας λαϊκής κατανάλωσης που σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 13% ή χαμηλότερα, θα φορολογηθούν με υψηλότερο συντελεστή.
Στα σκαριά τρίτο δάνειο;
Το ενδεχόμενο παροχής τρίτου δανείου προς την Ελλάδα παραμένει στο επίκεντρο, αν και επισήμως διαψεύδεται.
«Δεν γίνονται συζητήσεις για τέτοιο πράγμα» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το «σχέδιο παροχής ενός τρίτου δανείου προς την Ελλάδας δεν αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup».
Ωστόσο νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης βρίσκονται σε συζητήσεις για ένα τρίτο πακέτο ύψους 30 έως 50 δισ. ευρώ.
Ανάλογες δηλώσεις έκανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, υποστηρίζοντας ότι «ένα τρίτο πακέτο για την Ελλάδα είναι πιθανό, καθώς έχει μειωθεί η προοπτική επιστροφής της χώρας στις αγορές».