(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

ΠΑΣΕΒΕ - Αυτοαπασχολούμενοι

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ
Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων - Αυτοκινητιστών


Αυτοαπασχολούμενε, επαγγελματία, βιοτέχνη μικρέ Έμπορε,
οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ επιδείνωσαν την θέση μας. Το συνδικαλιστικό κίνημα, σήμερα, δέσμιο των συμβιβασμένων και υποταγμένων πλειοψηφιών δεν είναι σε θέση να αποκρούσει αποτελεσματικά τα μέτρα που λαμβάνονται σε βάρος μας. Η κατάσταση χειροτερεύει, γίνεται πιο φανερή η ανάγκη  ανάπτυξης και συντονισμού των αγώνων μας ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα, αναδεικνύεται η κοινή ρίζα των προβλημάτων με τα άλλα λαϊκά στρώματα και η ανάγκη κοινής δράσης στην προοπτική της ικανοποίησης των αναγκών μας.

Αυτοαπασχολούμενε, επαγγελματία, βιοτέχνη μικρέ Έμπορε, η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε είναι άσχημη.

4Τα μονοπώλια, τα σουπερμάρκετ, οι αλυσίδες και  τα πολυκαταστήματα επεκτείνονται στην αγορά σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων. Τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων μεγάλωσαν σε βάρος του εισοδήματος μας. Οι τράπεζες πέρασαν την θηλιά του δανεισμού στα λαϊκά στρώματα.

4Η πολιτική της ΕΕ διευκολύνει την κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου. Οι μικρές επιχειρήσεις στριμώχνονται στο περιθώριο της αγοράς.

4Οι αντιλαϊκές φιλομονοπωλιακές πολιτικές όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που διευκολύνουν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και επιδεινώνουν κάθε πρόβλημα μας. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟ συνεχίζοντας το έργο της Ν.Δ. έχει ήδη δρομολογήσει νέα μέτρα στο ασφαλιστικό, την φορολογία, την υγεία, την παιδεία, την λεγόμενη «απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων», το ωράριο.

4Στην ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ κυριαρχεί σήμερα μια πλειοψηφία που συνειδητά απεχθάνεται τις αγωνιστικές διεκδικήσεις, έχει συμβιβαστεί με τις αντιλαϊκές πολιτικές και τις δυσκολίες ανάπτυξης του συνδικαλιστικού κινήματος. Στην διοίκηση της ΕΣΕΕ τα ίδια και χειρότερα, κυριαρχούν οι εκπρόσωποι του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου.

4Με την οικονομική κρίση η κατάσταση χειροτέρεψε. Τα παλιά προβλήματα επιδεινώθηκαν. Προστέθηκαν και νέα, πτώση του τζίρου, κρίση στην οικοδομή. Το εισόδημα περιορίστηκε, χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις έκλεισαν και ο κίνδυνος να κλείσουν άμεσα ακόμα περισσότερες είναι ορατός. Μας καλούν να πληρώσουμε το «μάρμαρο» από την κρίση των μονοπωλίων.

Αυτοαπασχολούμενε, επαγγελματία, βιοτέχνη μικρέ Έμπορε,
σήμερα, από τα πράγματα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κρίσιμες επιλογές. Μπροστά στο πλήθος και τον όγκο των προβλημάτων, κάθε αδράνεια, κάθε υπαναχώρηση, κάθε συμβιβασμός, αποβαίνει σε βάρος του εισοδήματος και της θέσης εργασίας εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολουμένων και μικρών ΕΒΕ.
Σήμερα έχουμε στα χέρια μας ένα εργαλείο για την ανάπτυξη των αγώνων, την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, που συγκροτήθηκε πριν από τρία χρόνια κάτω από την ανάγκη της αγωνιστικής αντίστασης στο αντιασφαλιστικό προεδρικό διάταγμα 258/2005.

Με την εμπειρία που αποκτήθηκε σε αυτό το χρονικό διάστημα οι στόχοι της διευρύνθηκαν, η δράση της απλώθηκε σε αρκετές μεγάλες πόλεις.

Οι ομοσπονδίες, τα σωματεία, οι συνδικαλιστές, οι αυτοαπασχολούμενοι που συσπειρώθηκαν στις γραμμές της ΠΣΕΑ έδωσαν την μοναδική αγωνιστική απάντηση στην αντιλαϊκή φιλομονοπωλιακή πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Ανέδειξαν τον επικίνδυνο διαλυτικό ρόλο της πλειοψηφίας των διοικήσεων της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ που αποδέχθηκαν και νομιμοποίησαν τους «κοινωνικούς διαλόγους», που υπονόμευσαν κάθε αγωνιστική διεκδίκηση.

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα με την δράση της το προηγούμενο διάστημα απέδειξε στην πράξη ότι είναι δυνατή η αγωνιστική ανάταση του συνδικαλιστικού κινήματος σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.

Αυτοαπασχολούμενε, επαγγελματία, βιοτέχνη μικρέ Έμπορε,
Σήμερα η συσπείρωση των αγωνιστικών διεκδικητικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα είναι μονόδρομος. Το δυνάμωμα και η μαζικοποίηση της ΠΣΕΑ θα ανοίξει νέους δρόμους στην προοπτική της αγωνιστικής διεκδίκησης. Μπροστά στην Γ΄ Πανελλαδική Συνδιάσκεψη οφείλουμε να κάνουμε την ΠΣΕΑ ισχυρό πόλο συσπείρωσης και πάλης.

Περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι να δυναμώσουν τις γραμμές της να συζητήσουν τις θέσεις της να ενισχυθεί παραπέρα ο αγωνιστικός αντιμονοπωλιακός της προσανατολισμός.

Στις γραμμές της συσπειρώνονται οι δυνάμεις εκείνες που έχουν καθαρό ποιοι είναι μαζί μας και ποιοι απέναντι, κατανοούν ποια είναι η αιτία των προβλημάτων, έχουν δοκιμαστεί στο μετερίζι της αγωνιστικής διεκδίκησης, γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο καθημερινός αγώνας για το μεροκάματο δεν είναι μόνο ζήτημα ατομικών ικανοτήτων αλλά κυρία εξαρτάται από την συλλογική κοινωνική πάλη.

ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΕΙΜΑΣΤΕ
Εκφράζουμε τα συμφέροντα των εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων χωρίς προσωπικό που παλεύουν καθημερινά μαζί με τις οικογένειες τους, ατελείωτες ώρες, για ένα μεροκάματο που γίνεται όλο και πιο δύσκολο, έρμαιο στις ανάγκες κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτούς, που κάθε αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές είναι δυσβάσταχτο βάρος. Τα αντικειμενικά κριτήρια και η «περαίωση» αφαιρούν πόρους απαραίτητους για την επιβίωση τους. Η ιδιωτικοποίηση της υγείας και της παιδείας τους υποχρεώνει να πληρώσουν πανάκριβα αυτονόητα δικαιώματα ή να περιορίζονται στα ελάχιστα.
Στηρίζουμε τους αυτοαπασχολούμενους με 2-3 εργαζόμενους που η προσωπική τους εργασία είναι απαραίτητη για την επιβίωση των επιχειρήσεων τους. Δεν μπορούν να αντέξουν τον ανταγωνισμό των μονοπωλίων γιατί τα κεφάλαια που διαθέτουν είναι μικρά και δεν μπορούν από μόνα τους να τους προσφέρουν σημαντικά καλύτερο εισόδημα από τους εργαζόμενους.
Είμαστε με τους μικρούς βιοτέχνες που γνωρίζουν καλά πως παράγεται ο πλούτος της κοινωνίας. Είναι οι ίδιοι άμεσοι παραγωγοί και καταλαβαίνουν την αξία του μεροκάματου. Δεν μπορούν να αποκτήσουν εύκολα τα πιο σύγχρονα μέσα παραγωγής αλλά ξέρουν την αξία τους για την πρόοδο της κοινωνίας.
Είμαστε με τους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ που δεν κολακεύονται από τα παχιά λόγια ότι δήθεν αποτελούν την «ραχοκοκαλιά της οικονομίας». Που η «επιχειρηματικότητα» είναι βασανιστική και η «ανταγωνιστικότητα» ανέφικτη. Με αυτούς που εργάζονται κάθε μέρα όλο και περισσότερες ώρες για ένα μεροκάματο που διαρκώς συρρικνώνεται. Που στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης πλήττονται ιδιαίτερα από την πτώση του τζίρου.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΜΑΣ
Το μεγάλο κεφάλαιο και τα μονοπώλια που επεκτείνονται ταχύτατα σε κάθε τμήμα της αγοράς που προηγούμενα κυριαρχούσαν ή είχαν σημαντική παρουσία οι μικρές επιχειρήσεις. Κλάδοι όπως το υπόδημα και ο ιματισμός συρρικνώνονται άλλοι όπως το έπιπλο, το μέταλλο, η επισκευή αυτοκινήτων, οδηγούνται στην περιθωριοποίηση, το λιανικό εμπόριο χτυπιέται από τα πολυκαταστήματα.

Τα εισαγόμενα εμπορεύματα των μονοπωλίων πλημμύρισαν την αγορά και συνέβαλαν στο συρρίκνωση της μικρής βιοτεχνίας σε όφελος των μεγαλοεισαγωγέων και μεγαλέμπορων.

Τα μονοπώλια διεισδύουν σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής, η υγεία η παιδεία η κοινωνική πρόνοια ιδιωτικοποιούνται σε βάρος του κοινωνικού τους χαρακτήρα. Το τραπεζικό κεφάλαιο γιγαντώθηκε και έπνιξε στα δάνεια τους αυτοαπασχολούμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Η διέξοδος από την κρίση σε όφελος των μονοπωλιακών συμφερόντων θα φέρει νέες ανακατατάξεις στην αγορά σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση που με την συμφωνία του Μάαστριχ και τις τέσσερις ελευθερίες της, εμπορευμάτων, κεφαλαίων, ανθρώπων και υπηρεσιών, «άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου». Οι μετέπειτα συμφωνίες επιτάχυναν τις διαδικασίες συγκέντρωσης κεφαλαίων και παραγωγής σε όλο και λιγότερα χέρια.

 Η πολιτική της ΕΕ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα των ελληνικών μικρών επιχειρήσεων και συμβάλει στην δημιουργία ενός λεπτού στρώματος κυρία μεσαίων επιχειρήσεων σε ρόλο δορυφόρου γύρω από το μεγάλο κεφάλαιο που διευκολύνουν την συγκέντρωση.

Τα ευρωπαϊκά προγράμματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξυπηρετούν αυτές τις κατευθύνσεις και είναι μακριά από την πραγματικότητα των μικρών επιχειρήσεων. Γι αυτό δεν έφθασαν στα χέρια της πλειοψηφίας των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ και τα λίγα ψίχουλα που τελικά πήραν δεν βελτίωσαν την θέση τους, δεν αναχαίτισαν τα μονοπώλια, ούτε μπορούσαν να παίξουν τέτοιο ρόλο.

Η λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» είναι μια ψευδεπίγραφη πολιτική, ένα κανάλι κερδοφορίας των μονοπωλίων που αξιοποιούν ακόμα και τις επιπτώσεις από την καταστροφή του περιβάλλοντος που τα ίδια προκαλούν με  την ανάπτυξη τους.

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που πιστές στον «ευρωπαϊκό μονόδρομο» συναποφάσισαν μαζί τις κυβερνήσεις της ΕΕ όλες τις κατευθύνσεις σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων και εφαρμόζουν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που προκύπτουν από αυτές για τα μεγάλα συμφέροντα.

Το ασφαλιστικό βρίσκεται σε αδιέξοδο, τα αποθεματικά λεηλατήθηκαν, οι συντάξεις πείνας διαιωνίζονται, οι εισφορές τραβάνε την ανηφόρα, η κρατική επιχορήγηση μειώνεται, η ιδιωτικοποίηση της υγείας φορτώνει νέα βάρη στα ταμεία.

Τα «αντικειμενικά κριτήρια» η «περαίωση», το αφορολόγητο κοροϊδία, απομυζούν τους αυτοαπασχολούμενους την ίδια ώρα που η φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων και των υψηλών εισοδημάτων μειώνεται με το πρόσχημα της ανάπτυξης.

Η βιοτεχνία διώκεται από τον οικιστικό ιστό χωρίς ρεαλιστική εναλλακτική λύση.
Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων διευρύνεται, η κυριακάτικη αργία κινδυνεύει, οι ώρες εργασίας αυξάνονται παραπέρα για το ίδιο ή και χειρότερο εισόδημα.
Η ένταση της εμπορευματοποίησης της παιδείας επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Σήμερα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με το επιχείρημα της σωτηρίας της οικονομίας, επιχειρεί την ένταση των αντιλαϊκών μέτρων με στόχο να φορτώσει στην πλάτη των αυτοαπασχολούμενων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Οι αυτοαπασχολούμενοι που δεν είδαν «άσπρη μέρα» ούτε την προηγουμένη περίοδο της ανάπτυξης δεν έχουν καμιά υποχρέωση να ξελασπώσουν τα μονοπώλια από την κρίση τους.

Οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ που αξιοποίησαν τις δυσκολίες ανάπτυξης του συνδικαλιστικού κινήματος. Υπονόμευσαν την αγωνιστική προοπτική με την διαβούλευση των στημένων κοινωνικών διαλόγων.

Έγιναν πρόθυμοι προπαγανδιστές του «ευρωπαϊκού μονόδρομου» και έβαλαν πλάτη με την συμβιβαστική τους στάση για το πέρασμα όλων των αντιλαϊκών κυβερνητικών μέτρων. Με την λογική της ενίσχυσης δήθεν των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκπροσωπούν στην πράξη ένα ολιγάριθμο στρώμα μεσαίων επιχειρηματιών.

Ενίσχυσαν τους μηχανισμούς χειραγώγησης των συνδικαλιστών με τα κονδύλια από τα προγράμματα κατάρτισης, αντικατέστησαν την ζωντανή λειτουργία των σωματείων και των ομοσπονδιών με σεμινάρια, την οικονομική εισφορά των συνδικαλισμένων ΕΒΕ με τις επιχορηγήσεις των ΚΕΚ.
Πριμοδοτούν την αποσπασματικότητα της γνώσης και την ιδιωτικοποίηση της παιδείας.
Με τα εκατομμύρια ευρώ των ΚΕΚ έστησαν έναν πολυπλόκαμο μηχανισμό με στόχο την εξαγορά των συνειδήσεων των συνδικαλιστών, έσπειραν αυταπάτες, ενίσχυσαν την ηττοπάθεια υπονομεύουν τους αγώνες σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.

Στην ίδια ρότα βρίσκονται και οι πλειοψηφίες των επιμελητηρίων που ενώ τυπικά είναι  «σύμβουλοι» της πολιτείας, για τα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων, λειτουργούν σαν ιμάντες μεταφοράς της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων και μηχανισμός ενσωμάτωσης και διαφθοράς των Συνδικαλιστικών στελεχών.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΜΑΣ

Η εργατική τάξη που είναι ο βασικός παραγωγός του πλούτου της κοινωνίας. Ζει στις ίδιες γειτονιές ακόμα και στις ίδιες οικογένειες, τα παιδιά της πάνε στα ίδια σχολεία. Άλλωστε πολλοί από τους αυτοαπασχολούμενους προέρχονται από την εργατική τάξη και πιθανότατα εκεί να ενταχθούν αν δεν καταφέρουν να επιβιώσουν. 

Αντιμετωπίζει με την ίδια ένταση τις αναδιαρθρώσεις που συντελούνται στην οικονομία προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και  των μονοπωλίων. Κυριαρχία των μονοπωλίων σημαίνει ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και συμπίεση του εισοδήματος των αυτοαπασχολουμένων.

Η διεύρυνση του ωραρίου σημαίνει σπάσιμο των εργασιακών σχέσεων των εμποροϋπαλλήλων και εξόντωση των μικρεμπόρων. Η διεύρυνση της έμμεσης φορολογίας χτυπά και όλα τα λαϊκά στρώματα. Ίδια είναι τα βάρη από την ιδιωτικοποίηση της υγείας και της παιδείας, την τοκογλυφία των τραπεζών.
Τον ίδιο αέρα αναπνέουν στα αστικά κέντρα, τις ίδιες συγκοινωνίες χρησιμοποιούν.

Η ΠΣΕΑ θεωρεί σύμμαχο της το ΠΑΜΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της εργατικής τάξης. Πολλά είναι αυτά που μας ενώνουν. Μπορούμε να συμβιβαστούμε με τις υπαρκτές αντιθέσεις που όμως δεν είναι ικανές να μας βάλουν απέναντι. Μπορούμε να καταπολεμήσουμε την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι φτωχοί αγρότες που ξεκληρίστηκαν με γρήγορους ρυθμούς από την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ. Τα ίδια έταζαν και στους αυτοαπασχολούμενους οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και τις ΝΔ, ότι με την ένταξη στην ΕΟΚ θα πουλήσουν τα προϊόντα τους σε ξένες, μεγαλύτερες αγορές.

Όμοια είναι η κοροϊδία της δήθεν ανάπτυξης της «επιχειρηματικότητας» και της «ανταγωνιστικότητας» που αποτελεί αυταπάτη για την συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων σε συνθήκες κυριαρχίας των μονοπωλίων. Κοινή είναι η πηγή των προβλημάτων, η συγκέντρωση της παραγωγής και της γης σε λίγα χέρια. Η καταστροφή των αγροτικών στρωμάτων έχει συνέπειες στην διατροφή όλων των λαϊκών στρωμάτων. Στις αγροτικές περιοχές μαζί με τους αγρότες μειώνονται και οι αυτοαπασχολούμενοι γιατί λιγοστεύουν οι δουλειές, πέφτει η αγοραστική δύναμη, περιορίζεται η δυνατότητα εξασφάλισης συμπληρωματικού εισοδήματος από την μικρή ιδιοκτησία γης.
Θεωρούμε σύμμαχο μας την ΠΑΣΥ γιατί αγωνίζεται για το δυνάμωμα της αντίστασης της φτωχής αγροτιάς απέναντι στην αντιλαϊκή φιλομονοπωλιακη πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Οι συνταξιούχοι, που τους υποχρεώνουν να επιβιώσουν με τα 600 ευρω της μέσης σύνταξης του ΟΑΕΕ,  που με τους αγώνες τους, διεκδικούν συντάξεις που να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες τους και να ανταμείβουν την προσφορά των απόμαχων της δουλειάς στην ανάπτυξη της χώρας.

Η νεολαία που διεκδικεί το δικαίωμα στην μόνιμη και σταθερή δουλειά, που αντιπαλεύει την μιζέρια των 700 ευρώ, την υποδούλωση των stage, την μισή δουλειά-μισή ζωή της μερικής απασχόλησης. Που δεν απεμπολει το δικαίωμα της στην δημόσια δωρεάν παιδεία που να αντιστοιχεί στο κατακτημένο επίπεδο των γνώσεων.

Το κίνημα για την ισοτιμία των γυναικών που αντιπαλεύει τα μέτρα που προσπαθούν να υφαρπάξουν τα δικαιώματα των εργαζόμενων γυναικών στο όνομα της κάλπικης ισοτιμίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του μεγάλου κεφαλαίου. Ιδιαίτερα οι αυτοαπασχολούμενες γυναίκες και μητέρες που αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην ζωή τους και την δουλειά τους χωρίς, ουσιαστικά, κανένα δικαίωμα.


ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ

Την ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, την μόνη ρεαλιστική διέξοδο για την λύση των προβλημάτων. Καμιά συναίνεση στις φιλομονοπωλιακές πολιτικές που εφαρμόζονται.

Ο «επιχειρηματικός κόσμος» δεν είναι ενιαίος, το μεγάλο κεφάλαιο είναι σε εμπόλεμη κατάσταση με τις μικρές επιχειρήσεις στο πεδίο της αγοράς. Υπερασπίζουμε το δικαίωμα μας σε μια αξιοπρεπή ζωή σε αντίθεση με την κερδοφορία των μονοπωλίων.

Η δική μας επιχειρηματικότητα δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια βασανιστική προσπάθεια επιβίωσης. Δεν μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί στην αγορά όπου, αντικειμενικά, κυριαρχεί το «δίκαιο του ισχυρότερου».

Δεν είναι δυνατόν να θεσπιστούν κανόνες για τον «αθέμιτο ανταγωνισμό» γιατί ο ανταγωνισμός, έτσι κι αλλιώς, είναι η επιβολή του «νομού της ζούγκλας» στις οικονομικές σχέσεις. Έτσι έχουν τα πράγματα και μπορούν να αλλάξουν μόνο με την κατάργηση του ανταγωνισμού και του κεφαλαίου.
Γι αυτό η επιβίωση των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ έχει μοναδική διέξοδο τους αγώνες σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, σε αντίθεση με την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Την συγκρότηση ενός ισχυρού αντιμονοπωλιακού αγωνιστικού πόλου στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ που θα πρωτοστατήσει στην ανασύνταξη των δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα, θα είναι ικανό να απαντά στα αντιλαϊκά μέτρα, θα οργανώνει αποτελεσματική άμυνα απέναντι στο μέτωπο κυβερνήσεων – μονοπωλίων – ΕΕ, θα υπερασπίζεται την εργασία και το εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων, θα παρακάμπτει τις συμβιβασμένες ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων. 

Η ΠΣΕΑ θα επιδιώξει να φθάσουν οι θέσεις της σε όσο γίνεται περισσοτέρους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ σε κάθε σωματείο και ομοσπονδία. Στόχος μας είναι μέσα από την συζήτηση να αφυπνιστούν συνειδήσεις, να ενταχθούν περισσότεροι συνάδελφοι στο συνδικαλιστικό κίνημα, να δυναμώσουν οι αγώνες, να ενισχυθούν τα αντιμονοπωλιακά τους χαρακτηριστικά.

Καλούμε κάθε σωματείο κάθε ομοσπονδία κάθε τίμιο συνδικαλιστή να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στα προβλήματα που οξύνονται και να πάρουν την θέση τους στις γραμμές της ΠΣΕΑ. Οι διαφορετικές απόψεις και ιδεολογικές αφετηρίες επιδιώκουμε να συγκλίνουν στην αντιμονοπωλιακή αγωνιστική προοπτική.

Αυτή η προσπάθεια βρίσκεται σε αντίθεση με την τακτική των συμβιβασμένων ηγεσιών της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ. Σημαίνει χτύπημα των μηχανισμών χειραγώγησης των συνδικαλιστών και αλλαγή των συσχετισμών μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα προς όφελος των αγωνιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων
Την συγκρότηση ενός πλατιού λαϊκού αντιμονοπωλιακού μετώπου που θα παλεύει για την κάλυψη των σημερινών αναγκών όλων των λαϊκών στρωμάτων. Θα αγωνίζεται για αξιοπρεπές εισόδημα, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, κοινωνική ασφάλιση, δωρεάν δημόσια υγεία – παιδεία – κοινωνική πρόνοια, λαϊκή στέγη, ανθρώπινο περιβάλλον.

Στο μέτωπο αυτό έχουν θέση οι αγωνιστικές αντιμονοπωλιακές δυνάμεις από όλα τα λαϊκά στρώματα και πρώτα από όλα της εργατικής τάξης. Το μέτωπο αυτό θα είναι ικανό να υπερασπίζεται το σύνολο των λαϊκών αναγκών, θα συντονίζει τους αγώνες των λαϊκών στρωμάτων εναντία στην εκμετάλλευση και τις φιλομονοπωλιακες πολιτικές.

Θα ενοποιεί τους στόχους πάλης στην βάση των κοινών συμφερόντων για το δυνάμωμα τις ενιαίας πάλης απέναντι στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Θα αποκρούει αποφασιστικά την επικράτηση των συντεχνιακών αντιλήψεων που προέρχονται από τις επιμέρους αντιθέσεις ανάμεσα στα κοινωνικά στρώματα, στην κατεύθυνση της βασικής αντίθεσης με την ολιγαρχία του πλούτου και τις πολιτικές που την εξυπηρετούν.

Θα είναι ικανό να οργανώνει την πάλη για την πλήρη και ουσιαστική κάλυψη των λαϊκών αναγκών, θα γίνει ικανό να σπάει τους φραγμούς που βάζει η εξουσία των μονοπωλίων. Θα βάζει το ζήτημα ότι η ικανοποίηση των αιτημάτων των αυτοαπασχολούμενων προϋποθέτει μια διαφορετική πολιτική σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση και μια εξουσία που θα υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα.

Την ανάδειξη και ενίσχυση της προοπτικής για μια διαφορετική ανάπτυξη της χώρας που θα αξιοποιεί τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και του παραγωγικού της δυναμικού, τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνικής και θα έχει στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Μια ανάπτυξη που είναι ασυμβίβαστη με την ύπαρξη και την δράση των μονοπωλίων, στηρίζεται στις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και είναι ικανή να προσφέρει στους αυτοαπασχολούμενους σημαντικά ανώτερο εισόδημα και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης από τις σημερινές, ουσιαστικά δικαιώματα και σιγουριά για το μέλλον για όλους τους εργαζόμενους.

Στα πλαίσια αυτής της ανάπτυξης είναι δυνατή η αντικατάσταση του σημερινού άνισου ανταγωνισμού των κεφαλαίων που είναι ο βραχνάς των αυτοαπασχολούμενων, με την ανεμπόδιστη ανάπτυξη των ατομικών ικανοτήτων προς όφελος της κοινωνικής ανάπτυξης.

Η «επιχειρηματικότητα» της καθημερινής αγωνίας για το μεροκάματο που μας τυραννάει, μπορεί να αντικατασταθεί με ένα σταθερό εισόδημα που θα καλύπτει τις ανάγκες και θα βελτιώνεται ανάλογα με την ποιότητα και την ποσότητα της εργασίας μας.

Στα πλαίσια της κοινωνικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής και των πόρων της χώρας, στα πλαίσια του πανεθνικού σχεδιασμού με λαϊκό έλεγχο, έχει την μοναδική ρεαλιστική προοπτική ο λαϊκός συνεταιρισμός που αποτελεί διέξοδο των αυτοαπασχολούμενων.

Η πάλη ενάντια στα μονοπώλια στην προοπτική μιας διαφορετικής ανάπτυξης της χώρας είναι το σταυροδρόμι όπου συναντώνται τα βασικά συμφέροντα και οι αγωνίες των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ με την εργατική τάξη και την φτωχή αγροτιά.

ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΛΗΣ-ΑΙΤΗΜΑΤΑ

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ:

·         Κάθε μικροεπιχείρηση να φορολογείται ανάλογα με τα έσοδα και έξοδά της, όπως αυτά προκύπτουν από τα λογιστικά βιβλία και τα παραστατικά στοιχεία, που αποτελούν την μοναδική πηγή προσδιορισμού των κερδών της. Κατάργηση κάθε είδους αντικειμενικών κριτηρίων.
 • Κλείσιμο των χρήσεων λίγους μήνες μετά την κατάθεση των δηλώσεων στην εφορία. Κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος των ανέλεγκτων χρήσεων.
 • Κατάργηση του 20% για τις προσωπικές εταιρείες.
 • Κατάργηση του βιβλίου απογραφής μέχρι 200 χιλ. ευρω.
 • Φορολόγηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και ΑΕ στο 45%.
 • Τα κέρδη των συνεταιρισμών να μην φορολογούνται. Να φορολογείται μόνο το μέρισμα που παίρνει ο συνέταιρος που προστίθεται στο προσωπικό του εισόδημα.
 • Αφορολόγητο  όριο, ατομικό 20.000€  οικογενειακό 40.000€ και 5.000 για κάθε παιδί.
 • Προοδευτική αύξηση των φορολογικών συντελεστών πάνω από το αφορολόγητο. Φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων στο 45%.
 • Δραστική μείωση της έμμεσης φορολογίας. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης πρώτα απ’ όλα στα είδη διατροφής, ένδυσης -υπόδησης, βιβλία, σχολικά είδη. Κατάργηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα.
 • Δραστική μείωση των δημοτικών φόρων και τελών, ενίσχυση των δήμων και των νομαρχιών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση του δημοτικού φόρου 0,5%.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ:
 • Κοινωνική ασφάλιση δημόσια και καθολική.
 •  Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών Νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπως και του Π.Δ. 258/2005
 • Χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ για την κάλυψη των αναγκών του Ταμείου  κατά τα 2/3 από το κράτος και κατά το 1/3 από τον ασφαλισμένο.
 •  Κάλυψη των ελλειμμάτων του ΟΑΕΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό, επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών .
 • Τα αποθεματικά του ΟΑΕΕ να μην πηγαίνουν στο χρηματιστήριο.
 • Σύνταξη στα 30 χρόνια ασφάλισης ανεξαρτήτου ηλικίας και ταμείου ασφάλισης.
 • Κατώτερη σύνταξη στα 1150 ευρω.
 • Σύνταξη στα 60 χρόνια για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες.
 • Κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος της διαδοχικής ασφάλισης . Ο διαδοχικά ασφαλισμένος να παίρνει την ίδια σύνταξη από το ταμείο που συνταξιοδοτείται με αυτόν που είναι ασφαλισμένος στο ίδιο ταμείο για όλο τον εργάσιμο βίο .
 • Δημιουργία κλάδου βαρέων και ανθυγιεινών στον ΟΑΕΕ, στα επαγγέλματα που έχουν τέτοιο  χαρακτήρα, με σύνταξη στα 55 για τους άνδρες και στα 50 για τις γυναίκες.
 • Δικαίωμα σύνταξης μετά από 13,5 χρόνια ασφάλισης ανεξάρτητα από ταμείο.
 • Η Κατάταξη στην ασφαλιστική κλάση, να  γίνεται με έγκριση του ασφαλισμένου. Όχι στη υποχρεωτική αλλαγή κλάσης ανά τριετία.
 • Πλήρης σύνταξη με αναπηρία 67% .
 • Κατάργηση των εισφορών για την υγεία. Ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη δωρεάν και αποκλειστικά από ένα δημόσιο σύστημα υγείας σε όλα τα επίπεδα. Κατάργηση  επιχειρηματικής δραστηριότητας στον κλάδο ασφάλισης και υγείας.
 • Αποζημίωση ατυχήματος και ασθένειας για όλο το διάστημα που ο ασφαλισμένος μένει  εκτός εργασίας, στο ύψος του μεροκάματου του ανειδίκευτου εργάτη.
 • Επίδομα τοκετού που να αντιστοιχεί σε 4μηνη άδεια με βάση το βασικό μισθό.
 • Δημιουργία κρατικής φαρμακοβιομηχανίας. Η διακίνηση του φαρμάκου να γίνεται με ευθύνη του κράτους.
ΩΡΑΡΙΟ:

 • Κατάργηση  των νόμων και διατάξεων , ΚΥΑ 1162/1997 , Ν. 2224/1994 και 3377/2005 που απελευθέρωσαν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων προς όφελος των πολυκαταστημάτων.
 • Ενιαίο υποχρεωτικό ωράριο για όλα τα καταστήματα και πολυκαταστήματα. Ανώτερο όριο λειτουργίας όλων των καταστημάτων μικρών μεγάλων 48 ώρες την εβδομάδα συνεχόμενο ωράριο με τρία απογεύματα κλειστά.
 • Να κατοχυρωθεί νομοθετικά η αργία της Κυριακής.
 • Να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, 35ωρο – 7ωρο – 5θήμερο για όλους τους εμποροϋπάλληλους.

 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ – ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ • Να μην εκδιώκονται οι βιοτεχνίες από τον οικιστικό ιστό χωρίς να έχει εξασφαλιστεί ρεαλιστική εναλλακτική λύση .
 • Δημιουργία βιοτεχνικών πάρκων με κρατική χρηματοδότηση και συνεταιριστική διαχείριση.
 • Οι διαδικασίες για την έκδοση αδειών λειτουργίας των βιοτεχνιών να είναι σύντομες και όχι χρονοβόρες και πολυδάπανες όπως είναι σήμερα.
 • 12ετης Σύμβαση με υποχρεωτική ανανέωση κάθε τρία χρόνια μετά τη 12ετια , εκτός από τις περιπτώσεις αποδεδειγμένης ιδιόχρησης  , υποχρεωτική ανανέωση για τα 5 χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση. Το ύψος της αναπροσαρμογής του μισθώματος να μην ξεπερνάει το 0,75 % του πληθωρισμού .


ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ:

 • Ευνοϊκό καθεστώτος χρηματοδότησης για τις μικρές επιχειρήσεις με δέσμευση διαθεσίμων από τις τράπεζες επιδότηση επιτοκίου ώστε να μην υπερβαίνει κατά 1,5 μονάδες τον πληθωρισμό,  και κρατική εγγύηση. Ειδικά κίνητρα για τους συνεταιρισμούς, που θα ευνοούν την συνεταιριστικοποίηση των μικρών επιχειρήσεων σε κλάδους με υψηλή συγκέντρωση μικρών επιχειρήσεων.
 • Να μην επιτρέπονται ανατοκισμοί, πανωτόκια κ.λ.π.
 • Όχι στην κοροϊδία του ΤΕΜΠΜΕ και στις αυταπάτες για ίδρυση Τράπεζας των μικρομεσαίων που καλλιεργούν ΓΣΕΒΕΕ ΚΑΙ ΕΣΕΕ.
ΠΑΙΔΕΙΑ:
 • Ενιαία 12χρονη γενική, αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, υποχρεωτική παιδεία.
 • 2χρονη τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση ενταγμένη στο δημόσιο δωρεάν σύστημα παιδείας, μετά την γενική εκπαίδευση.
 • Κατάρτιση και επιμόρφωση μέσα από το δημόσιο σύστημα παιδείας στα πλαίσια της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης. Κατάργηση των κάθε είδους ΚΕΚ ΚΑΕΛΕ κλπ. Κατάργηση της πιστοποίησης όπως προωθείται από την ΕΕ.
 • Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια με οποιαδήποτε μορφή
 • Αύξηση των δαπανών για τη παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.
 • Κατάργηση όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ .

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ


 • Κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη άμεσης ανάγκης.
 • Μείωση 10% των ασφαλιστικών εισφορών  όσο διαρκεί η οικονομική κρίση.
 •  Ρύθμιση των χρεών των ασφαλισμένων προς τον ΟΑΕΕ με μακρόχρονες δόσεις χωρίς προσαυξήσεις και τόκους.
 • Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των ασφαλισμένων που αδυνατούν να πληρώσουν .
 • Αύξηση των συντάξεων κατά 10% , με κατώτερη σύνταξη στα 1.150 ευρω
 • Περιορισμός των εισαγωγών για προϊόντα που παράγονται από την βιοτεχνία.
 •  Απαγόρευση της παραπέρα επέκτασης των πολυκαταστημάτων και των σουπερμάρκετ.
 • Θέσπιση επιδόματος ανεργίας στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη για τους μικρούς ΕΒΕ και τους αυτοαπασχολούμενους που οδηγούνται στην χρεοκοπία. Πάγωμα των χρεών τους μέχρι την εξεύρεση εργασίας.
 • Απαγόρευση πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας
 • Χορήγηση άτοκων κεφαλαίων κίνησης με την εγγύηση του δημοσίου, με μακρόχρονη εξόφληση και περίοδο χάριτος για όσο διαρκεί η κρίση, αποκλειστικά για τις μικρές επιχειρήσεις.
 • Άμεση αύξηση της φορολογίας των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και των υψηλών εισοδημάτων στο 45%. Για να πληρώσουν οι υπαίτιοι της κρίσης.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ

·         Όχι στην εφαρμογή της οδηγίας ΜΠΟΛΚΕΝΣΤΑΪΝ

 • Όχι στη λεγόμενη απελευθέρωση των επαγγελμάτων που μόνο στόχο έχει την επιτάχυνση της μονοπώλησης της αγοράς από ντόπιους και ξένους μονοπωλιακούς ομίλους σε κλάδους που απασχολούν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους όπως Οικοδομή , ΤΑΞΙ , μικρά Φορτηγά κλπ.

ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΛΑΪΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

 • ΟΧΙ  στις ιδιωτικοποιήσεις και την «απελευθέρωση» της Ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών, γενικότερα των στρατηγικών τομέων της οικονομίας. Ενιαίοι, αποκλειστικά κρατικοί φορείς στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.
 • Κατάργηση των συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
 • Κατάργηση των διοδίων.
 • Όχι στον αποκλεισμό και την εκμετάλλευση των παραλιών από τους ιδιώτες. Ελεύθερη  πρόσβαση στη θάλασσα.
 • Χαρακτηρισμός των δασικών εκτάσεων ως δημόσιας ιδιοκτησίας. Αναδάσωση του συνόλου των καμένων εκτάσεων, κατάργηση όλων των δασοκτόνων νόμων .
 • ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά, στην αποποινικοποίηση του χασίς, στο διαχωρισμό «σκληρών και μαλακών». ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης. Επαρκή κονδύλια και εφαρμογή σχεδίου δράσης με προτεραιότητα την πρόληψη. Ανάπτυξη των θεραπευτικών προγραμμάτων για την απεξάρτηση και την  κοινωνική επανένταξη.
 • Διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών.
 • Να μην περάσουν τα σχέδια για περιορισμό των διαδηλώσεων. Κατάργηση των τρομονόμων, κάθε αυταρχικού, αντιδημοκρατικού μέτρου που χτυπάει τους εργαζόμενους και τους αγώνες τους. Όχι στην ποινικοποίηση των αγώνων
·         Νομιμοποίηση των μεταναστών και ίδια δικαιώματα με τους Έλληνες εργαζόμενους. Κατάργηση των αντιδραστικών διατάξεων, εγκυκλίων που χτυπούν το δικαίωμα στην Υγεία, στην μόρφωση, τα δημοκρατικά δικαιώματα. Ειδική φροντίδα για την μόρφωση των παιδιών των μεταναστών. 
·          Απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης και ανανέωσης των αδειών διαμονής, εργασίας, οικογενειακής επανένωσης. 
Κατοχύρωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και δυνατότητα μεταφοράς τους στη χώρα προέλευσης.
·         Η πάλη για τα δικαιώματα των αυτοαπασχολούμενων - μικρών ΕΒΕ συνδέεται με τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, κατά του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των ΗΠΑ για:
 • Αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 • Απομάκρυνση των αμερικανό-ΝΑΤΟϊκών βάσεων από την Ελλάδα.
 • Διάλυση του Ευρωστρατού και των δυνάμεων ταχείας επέμβασης.
 • ΟΧΙ στη μετατροπή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας σε μισθοφορικό στρατό για δράση εκτός συνόρων στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, επεμβάσεων και πολέμων.