(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Δυναμική η κινητοποίηση των φοιτητών στο υπουργείο Οικονομικών


Με πανό που κατήγγειλαν την πολιτική υποχρηματοδότησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης και βασικό τους αίτημα «Να επιστραφούν τα αποθεματικά των Ιδρυμάτων που κλάπηκαν την περίοδο της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης», μέλη των Φοιτητικών Συλλόγων Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Παιδαγωγικού, Νηπιαγωγών, Νοσηλευτικής, Νέας Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ καθώς και οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Αττικής, πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Παρασκευής δυναμική κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών.
Απαξίωσε τους φοιτητές η πολιτική ηγεσία
Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών καθώς, όπως κατήγγειλαν οι φοιτητές, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου απαξίωσε να διαθέσει έστω και μισή ώρα από το χρόνο της για να ασχοληθεί με αυτό το μείζον πρόβλημα.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, που παρέλαβαν το υπόμνημα των φοιτητών, απέφυγαν να απαντήσουν επί της ουσίας των αιτημάτων, δηλώνοντας αναρμόδιοι και περιορίστηκαν να υποσχεθούν ότι θα μεταφέρουν τα αιτήματα στην πολιτική ηγεσία.
Άμεση αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των φοιτητών επανέλαβαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως το ζήτημα της καθαριότητας και το εκρηκτικό πρόβλημα που αφορά το κτιριακό.
Ταυτόχρονα απαίτησαν να επιστραφούν τα 87 εκατ. ευρώ (που «κουρεύτηκαν» με το PSI) στα ταμεία των Πανεπιστημίων, για να πληρωθούν τα έξοδα που θα καλύψουν τις ανάγκες και τις υποδομές του κτιρίου.
Επίσης να καλυφθούν οι ανάγκες των φοιτητών σε σίτιση, στέγαση και αναλώσιμα, να υπάρξει συνολική μέριμνα για την πρόσβαση στα μαθήματα φοιτητών με κινητικά προβλήματα και να προσληφθεί άμεσα μόνιμο προσωπικό καθαριότητας από το Πανεπιστήμιο και μόνιμο διδακτικό προσωπικό που να καλύπτει όλες τις ανάγκες.
Σε κάθε περίπτωση, οι φοιτητές τόνισαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για την επιστροφή των αποθεματικών και προετοιμάζουν διήμερο δράσης για τις 23 και τις 24 Μαρτίου.  
Δελτίο Τύπου των Φοιτητικών Συλλόγων 
«Οι φοιτητικοί σύλλογοι του Ιστορικού-Αρχαιολογικού, των Νηπιαγωγών, των Παιδαγωγών, των Τούρκικων Σπουδών, της Νοσηλευτικής και της Νέα Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ, ο σπουδαστικός σύλλογος της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών, μαζί με τις επιτροπές αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στα υπόλοιπα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Αττικής πραγματοποιήσαμε την Παρασκευή 20 Μάρτη συλλαλητήριο στο Υπουργείο Οικονομικών γιατί η κατάσταση στις σχολές μας έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με σοβαρές ελλείψεις σε καθηγητές, διοικητικούς υπαλλήλους, προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης. Εργαστήρια κλείνουν λόγω αδυναμίας λειτουργίας. Βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για αναλώσιμα-βιβλία-σίτιση-στέγαση. Σε πολλές σχολές τα κτήρια δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών. Δεν έχουμε εστίες που να καλύπτουν τους φοιτητές που έχουν ανάγκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεκάδες Ιδρύματα το προηγούμενο διάστημα είχαν βγάλει ανακοινώσεις όπου προειδοποιούσαν ότι δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν με τα ελάχιστα χρήματα που παίρνουν σήμερα από το κράτος.
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση απαιτήσαμε από το Υπουργείο Οικονομικών και την κυβέρνηση να επιστραφούν τώρα τα 187 εκατομμύρια από τα αποθεματικά των ΑΕΙ και ΤΕΙ που κουρεύτηκαν το 2012 με το PSI καθώς επίσης και το 50% των προϋπολογισμών των Πανεπιστημίων που μειώθηκαν τα τελευταία 6 χρόνια.
Καταγγέλλουμε τη στάση του Υπουργείου Οικονομικών όπου μας δήλωσαν ότι δεν είναι διαθέσιμος ούτε ο Υπουργός, ούτε κάποιος από τους Υφυπουργούς για να απαντήσει στα δίκαια αιτήματά μας. Οι σύμβουλοι του Υπουργείου, με τους οποίους συναντήθηκε 6 μελής επιτροπή των φοιτητών και των σπουδαστών, μας έκαναν ξεκάθαρο ότι «δεν θα δώσουν πίσω ούτε ένα ευρώ από τα αποθεματικά των ΑΕΙ και των ΤΕΙ» και ότι πρέπει να αρκεστούμε στην «πρόθεση της κυβέρνησης να δει κάποια στιγμή το ζήτημα». Είναι προκλητικοί. Την ίδια ώρα που στα διάφορα τραπέζια διαπραγματεύονται σκληρά πόσα δις θα δώσουν στις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις αφήνουν τις σχολές μας να βρίσκονται ένα βήμα πριν το λουκέτο.
Ξεκαθαρίζουμε. Τα λόγια του αέρα δεν απαντάνε σε κανένα από τα προβλήματά μας. Γι αυτό συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Είναι αγώνας για να μπορέσουμε να σπουδάσουμε ολοκληρωμένα και χωρίς εμπόδια. Δεν θα σταματήσουμε αν δεν ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες μας. Το επόμενο διάστημα συνεχίζουμε την οργάνωση της πάλης μέσα από τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς μας συλλόγους, μέσα σε κάθε έτος για τις σπουδές και το μέλλον που μας αξίζει. Σε αυτά τα πλαίσια προχωράμε σε πανελλαδικό διήμερο δράσης σε κάθε σχολή στις 23 Μάρτη για κάθε οξυμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στις σχολές μας και 24 Μάρτη για να φτιαχτούν τώρα εστίες που να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των φοιτητών που έχουν ανάγκη».
Ακολουθεί το Υπόμνημα που κατατέθηκε στο Υπ. Οικονομικών
Υπόμνημα προς το Υπουργείο Οικονομικών 
Οι φοιτητικοί σύλλογοι του Ιστορικού-Αρχαιολογικού, των Νηπιαγωγών, των Παιδαγωγών, των Τούρκικων Σπουδών, της Νοσηλευτικής και της Νέα Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ, ο σπουδαστικός σύλλογος της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών, μαζί με τις επιτροπές αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στα υπόλοιπα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Αττικής πραγματοποιούμε το σημερινό συλλαλητήριο γιατί η κατάσταση στις σχολές μας έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με σοβαρές ελλείψεις σε καθηγητές, διοικητικούς υπαλλήλους, προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης. Εργαστήρια κλείνουν λόγω αδυναμίας λειτουργίας. Βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για αναλώσιμα-βιβλία- σίτιση-στέγαση. Σε πολλές σχολές τα κτήρια δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών. Δεν έχουμε εστίες που να καλύπτουν τους φοιτητές που έχουν ανάγκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεκάδες Ιδρύματα το προηγούμενο διάστημα είχαν βγάλει ανακοινώσεις όπου προειδοποιούσαν ότι δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν με τα ελάχιστα χρήματα που παίρνουν σήμερα από το κράτος. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση απαιτούμε από το Υπουργείο Οικονομικών και την κυβέρνηση να επιστραφούν τώρα τα 187 εκατομμύρια από τα αποθεματικά των ΑΕΙ και ΤΕΙ που κουρεύτηκαν το 2012 με το PSI καθώς επίσης και το 50% των προϋπολογισμών των Πανεπιστημίων που μειώθηκαν τα τελευταία 6 χρόνια. 
20/3/2015