(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

ΜΑΣ: Όχι σε σχέδιο «Αθηνά 2»


Mε αφορμή την ανακοίνωση για ενδεχόμενο σχέδιο «Αθηνά 2» κατά τη διάρκεια της συνάντησης των προέδρων των ΤΕΙ με τον υπουργό Παιδείας, Α. Μπαλτά, την περασμένη Παρασκευή, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών προχωρά σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις στις διοικήσεις των ΤΕΙ, αύριο Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι.
«Επιβεβαιώνονται οι φόβοι για συγχωνεύσεις Τμημάτων. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις των στελεχών της νέας κυβέρνησης που αφορούν την ΑΔΙΠ, αφού αμέσως μετά το μοίρασμα των υπουργείων έσπευσαν να πλέξουν το εγκώμιο, λέγοντας ότι είναι ένας πολύ σοβαρός οργανισμός και ότι θα συνεργαστούν άμεσα μαζί του. Να θυμίσουμε ότι πριν από ένα χρόνο περίπου, αυτός ο οργανισμός (ΑΔΙΠ) ζητούσε το κλείσιμο 35 τμημάτων των ΤΕΙ, ώστε να εφαρμοστεί πλήρως το Σχέδιο "Αθηνά"!
Το υπουργείο παίρνει τη σκυτάλη από εκεί που την άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση! Συνεχίζει στην ίδια αντιλαϊκή ρότα, καθώς φαίνεται ξεκάθαρα ότι ετοιμάζουν τεράστιες αναδιαρθρώσεις, την ίδια στιγμή που τα ΤΕΙ φυτοζωούν. Η δραματική μείωση των προϋπολογισμών των ΤΕΙ την τελευταία πενταετία κατά 70% - 77%, δημιουργεί συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, και φέτος χωρίς οικονομική ενίσχυση των ιδρυμάτων στο ύψος των αναγκών, είναι εντελώς αδύνατη η λειτουργία τους. Να δυναμώσει η πάλη για Δημόσια Δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση. Δεν θα δεχτούμε καμία συγχώνευση ή κατάργηση Τμημάτων!», επισημαίνει το ΜΑΣ στην ανακοίνωσή του.
«Χρειάζεται από σήμερα να σημάνει παντού συναγερμός! Σε όλες τις σχολές των ΤΕΙ! Να οργανωθεί η πάλη για τα άμεσα οξυμένα προβλήματα! Το νέο εξάμηνο ξεκινάει με εκατοντάδες προβλήματα, καθώς ο νέος μειωμένος προϋπολογισμός δεν δίνει περιθώρια για εξασφάλιση καθηγητών. Θα αναγκαστούμε και πάλι να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για αναλώσιμα, σίτιση, στέγαση. Τα εργαστήρια δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν! Απέναντι σε όλα αυτά η μόνη λύση είναι ο οργανωμένος αγώνας μας! Τώρα πρέπει οι σπουδαστές να πάρουν θέση στον αγώνα», υπογραμμίζουν οι δυνάμεις του ΜΑΣ και καλούν τους σπουδαστές να παλέψουν για:
  • Να μην καταργηθούν κανένα Τμήμα και Σχολή. Να μην εφαρμοστεί νέο σχέδιο «Αθηνά»!
  • Καμιά εξίσωση ΤΕΙ με ΙΕΚ και κολέγια.
  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Παιδεία. Έξω οι εταιρείες από τις Σχολές.
  • Δωρεάν σίτιση, στέγαση, αναλώσιμα, βιβλία, μετακινήσεις.
  • Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν.
Στο μεταξύ, χωρίς να παίρνει πίσω ούτε κουβέντα από αυτά που ειπώθηκαν στη Σύνοδο των Προέδρων ΤΕΙ, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, Δ. Χασάπης, έβγαλε χτες μια διευκρινιστική δήλωση, για να απαντήσει σε κάποια δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για κατάργηση των ΤΕΙ, και λέει ότι στη Σύνοδο «διατυπώθηκαν σκέψεις για αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων ουδέποτε περιελήφθη το ζήτημα της κατάργησης των ΤΕΙ». Η αναδιάρθρωση, όμως, σημαίνει... νέο σχέδιο «Αθηνά 2», που φυσικά δεν θα καταργεί εξ ολοκλήρου τα ΤΕΙ ως ιδρύματα, αλλά θα συγχωνεύει, θα κλείνει Τμήματα, κ.ο.κ.