(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

ΠΑΣΕΒΕ: Τα προβλήματα είναι εδώ - Μονόδρομος η ανάπτυξη των αγώνων


Κάλεσμα στους αυτοαπασχολούμενους, τους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες, τους μικρούς εμπόρους, τους αυτοκινητιστές και τους συνταξιούχους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να εμποδίσουν αντιλαϊκά μέτρα και να επιβάλουν λύσεις στα προβλήματά τους απευθύνει η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση των Επαγγελματοβιοτεχνών.
Η ΠΑΣΕΒΕ τονίζει ότι μπορεί οι εκλογές να έφεραν νέα κυβέρνηση, όμως οι αιτίες των προβλημάτων παραμένουν και υπογραμμίζει ότι η συσπείρωση στα σωματεία και η ανάπτυξη των αγώνων είναι μονόδρομος.
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Συνάδελφοι Αυτοαπασχολούμενοι, Επαγγελματίες - Βιοτέχνες - Μικροί Έμποροι - Αυτοκινητιστές - Συνταξιούχοι,
Μπορεί οι πρόσφατες εκλογές να έφεραν νέα κυβέρνηση, όμως οι αιτίες των προβλημάτων παραμένουν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το μεγάλο κεφάλαιο, οι αντιλαϊκές πολιτικές, που είναι υπεύθυνοι για τη δύσκολη πραγματικότητα που ζούμε, είναι εδώ.
Τον καθένα μας βασανίζουν τα ίδια ερωτήματα, όπως και πριν τις εκλογές.
Πώς θα πληρωθεί η εφορία;
Η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν καταργεί τους προηγούμενους εξοντωτικούς φορολογικούς νόμους. Οι νέες φορολογικές δηλώσεις θα είναι ίδιες με τις περσινές.
Συνεχίζουν να επιβάλλονται το τέλος επιτηδεύματος, η ληστρική φορολογία 26% από το πρώτο ευρώ, οι δημοτικοί φόροι, τα χαράτσια στην κατοικία.
Η νέα συγκυβέρνηση θα εντείνει τις απειλές και τους εκβιασμούς, όπως και η προηγούμενη, με πρόσχημα τα κρατικά ελλείμματα.
Το μόνο που άλλαξε είναι ότι τώρα η πληρωμή των φορολογικών βαρών αναγορεύτηκε σε "πατριωτικό καθήκον".
Πώς θα πληρωθεί η εισφορά στον ΟΑΕΕ;
Οι μειώσεις των συντάξεων δεν πρόκειται να αναπληρωθούν, τα αποθεματικά που χάθηκαν παραμένουν στα αζήτητα και το Ταμείο οδεύει προς τη χρεοκοπία.
Δεν υπάρχει εξαγγελία της κυβέρνησης για επαρκή χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ.
Αντίθετα, δεσμεύτηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση «να συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό» του ασφαλιστικού συστήματος, εκεί που τον άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Οι ασφαλιστικές εισφορές είναι δυσβάστακτες στις σημερινές συνθήκες, γι' αυτό δεν τις αντέχει η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων.
Με τη σύνδεση εισφορών - συντάξεων η κυβέρνηση σκοπεύει να μοιράσει τη φτώχεια, ανάμεσα στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.
Τι θα γίνει με τα χρέη;
Όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που διόγκωσαν το βουνό των χρεών στην πλάτη μας συνεχίζουν να εφαρμόζονται. Τα χρέη μεγαλώνουν.
Οποιαδήποτε ρύθμιση μπορεί να φαίνεται προσωρινά σαν ελάφρυνση, όμως στην πράξη τα μεταθέτει να πληρωθούν σε μεγάλο βάθος χρόνου, με τόκο.
Στα παλιά χρέη θα προστεθούν και τα νέα βάρη που επίσης δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε, γιατί το εισόδημα είναι περιορισμένο. Οι δόσεις θα γίνουν θηλιά στο λαιμό μας.
Κάθε ελπίδα για βελτίωση του εισοδήματός μας είναι ναρκοθετημένη για πολλά χρόνια.
Πώς θα βγει το μεροκάματο;
Η απελευθέρωση στις μεταφορές, στο ψωμί, στο φάρμακο, στο ωράριο, στα τεχνικά επαγγέλματα και κάθε μέτρο που διευκολύνει τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα μονοπώλια να ξεπαστρέψουν μια ώρα γρηγορότερα τις μικροεπιχειρήσεις, βρίσκεται σε ισχύ.
Αυτό σημαίνει "ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων" και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεσμεύτηκε να διευρύνει το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, δηλαδή να διευκολύνει την παραπέρα μονοπώληση. Ακόμα κι αν ανοίξουν οι δουλειές, το μεγάλο κεφάλαιο είναι έτοιμο να αρπάξει τη "μερίδα του λέοντος", να μην αφήσει ούτε ψίχουλο για τους αυτοαπασχολούμενους.
Πώς θα ζήσει η οικογένειά μας;
Τα έξοδα και οι λογαριασμοί τρέχουν. Τα δημόσια νοσοκομεία, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια γίνονται όλο και πιο ακριβά για τη λαϊκή οικογένεια.
Αναγκαζόμαστε να βάζουμε όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Η κρίση και η αναδουλειά δεν μείωσε καθόλου τις βασικές ανάγκες της οικογενείας, δυσκόλεψε όμως πολύ την ικανοποίησή τους. Η αντιμετώπιση της "ανθρωπιστικής κρίσης" που τάζει η κυβέρνηση, δεν θα βελτιώσει τη ζωή μας, υπόσχεται μόνο ψίχουλα και ελεημοσύνες για τους ξεκληρισμένους.
Συνάδελφοι Αυτοαπασχολούμενοι, Επαγγελματίες - Βιοτέχνες - Μικροί Έμποροι - Αυτοκινητιστές - Συνταξιούχοι
Οι δυσκολίες που βιώνουμε σήμερα, τα αδιέξοδα που συναντάμε καθημερινά, έχουν τη ρίζα τους στις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, με τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήταν αυτές που έφεραν τα λουκέτα στα μαγαζιά, την ανεργία και τη φτώχεια. Τα ίδια θα βρούμε μπροστά μας στην ανάπτυξη που σχεδιάζεται με ορίζοντα αυτές τις πολιτικές.
Όποια κυβέρνηση ορκίζεται πίστη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι έτοιμη να ανοίξει νέους δρόμους για την κερδοφορία των μονοπωλίων, συσσωρεύει νέα προβλήματα και βάρη στους αυτοαπασχολούμενους, τσακίζει μισθούς, συντάξεις και δικαιώματα. Αυτό έδειξε η εμπειρία από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Και αυτή η αλήθεια δεν αλλάζει, όπως και να βαφτιστούν οι νέες αντιλαϊκές συμφωνίες, όποια δικαιολογία κι αν προφασιστεί η νέα κυβέρνηση.
Χορτάσαμε "δύσκολες διαπραγματεύσεις" τα προηγούμενα χρόνια, αλλά προκοπή δεν είδαμε. Η μόνη "διαπραγμάτευση" που έχει στο κέντρο της τις λαϊκές ανάγκες, διεξάγεται στους δρόμους του οργανωμένου αγώνα.
Προϋποθέτει μαζικά και δυνατά σωματεία, με στόχους που να αντιστρατεύονται τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, μαζί με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Έχει προοπτική μια λαϊκή εξουσία απαλλαγμένη από τα δεσμά των μονοπωλίων.
Σε αυτόν το δρόμο βαδίζει η ΠΑΣΕΒΕ, τα σωματεία και οι ομοσπονδίες που τη συγκροτούν.
Εκεί θα ρίξουμε όλες τις δυνάμεις μας.
Δεν θεωρούμε "ιστορική ευκαιρία" τη νέα κυβέρνηση, όπως η ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ.
Δεν "ελπίζουμε" από αυτήν, όπως η ηγεσία της ΕΣΕΕ.
Δεν πρόκειται να πάρουμε αμπάριζα τα υπουργεία για διαβουλεύσεις, για να "θολώσουμε τα νερά".
Οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες προξένησαν μεγάλη ζημιά στο συνδικαλιστικό κίνημα. Έσπειραν μάταιη αναμονή, αποπροσανατολισμό και απογοήτευση. Είναι αναγκαία η αλλαγή συσχετισμών. Χρειάζονται ηγεσίες αφοσιωμένες στα πραγματικά προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων, δεσμευμένες στην κάλυψη των σύγχρονων αναγκών, προσανατολισμένες στην αγωνιστική αντιμονοπωλιακή διέξοδο.
Κάθε καθυστέρηση, κάθε ταλάντευση ζημιώνει τα συμφέροντά μας.
Η όποια "περίοδος χάριτος" είναι επιζήμια γιατί τα προβλήματα δεν περιμένουν, παραμένουν και πιέζουν.
Το έργο το έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν. Τα μονοπώλια καραδοκούν να μας στήσουν στον τοίχο.
Πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, να εμποδίσουμε αντιλαϊκά μέτρα, να επιβάλουμε λύσεις στα προβλήματά μας. Η συσπείρωση στα σωματεία, η ανάπτυξη των αγώνων αποτελεί μονόδρομο.
Αυτό το όπλο διαθέτουμε και μπορούμε να το αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά.
Συνάδελφοι Αυτοαπασχολούμενοι, Επαγγελματίες - Βιοτέχνες - Μικροί Έμποροι - Αυτοκινητιστές - Συνταξιούχοι
Το πλαίσιο αιτημάτων της ΠΑΣΕΒΕ έχει στο κέντρο του τις πραγματικές ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι. Μπορεί να δώσει λύσεις στα σημερινά αδιέξοδα, αν γίνει υπόθεση πάλης του συνδικαλιστικού κινήματος.
Σε αυτά τα αιτήματα καλούμε κάθε αυτοαπασχολούμενο να τοποθετηθεί, να τα κάνει σημαία διεκδίκησης και αγώνα.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
  • Κατάργηση του νόμου 4110/2013 (κατάργηση αφορολόγητου, 26% φορολογία από το πρώτο ευρώ). Αναδρομική διαγραφή των φόρων που επιβλήθηκαν με το νόμο αυτό.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
  • 20.000 ευρώ ατομικό αφορολόγητο όριο και επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Μείωση κατά 50% των δημοτικών φόρων και τελών για κέρδη μέχρι 20.000 ευρώ και αύξησή τους για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.
  • Αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45%.
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • Καμία παραπέρα μείωση των συντάξεων. Αναπλήρωση των απωλειών των προηγούμενων χρόνων. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους.
  • Καταβολή των συντάξεων, με βάση τα κατοχυρωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα, με ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού.
  • Κρατική χρηματοδότηση ικανή να βγάλει τον ΟΑΕΕ από το σημερινό αδιέξοδο.
  • Αύξηση της βασικής σύνταξης στα 486 ευρώ από 220 ευρώ (όπως και στο ΙΚΑ), επέκτασή της σε όλους τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ, υπολογισμός των εισφορών που έχουν καταβληθεί πάνω από τη βασική σύνταξη.
  • Συνταξιοδότηση όλων των ασφαλισμένων που συμπληρώνουν συντάξιμη ηλικία, με βάση τις εισφορές που ήδη έχουν καταβάλει και οριστική διαγραφή των χρεών τους.
  • Προσωρινή σύνταξη μέσα σε ένα μήνα από την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησης και οριστική μέσα σε έξι μήνες.
  • Άμεση επαναφορά των ορίων συνταξιοδότησης στο προηγούμενο καθεστώς με προοπτική την παραπέρα μείωσή τους.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 30%, χωρίς απώλεια των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
  • Ανανέωση όλων των βιβλιάριων υγείας ανεξάρτητα χρεών.
  • Θεσμοθέτηση τέλους επί των κερδών των επιχειρήσεων, κλιμακούμενου προοδευτικά, υπέρ του ΟΑΕΕ, για κέρδη ή ατομικό εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ.
ΧΡΕΗ
  • Πάγωμα των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, το Δημόσιο. Κεφαλαιοποίηση των χρεών, χωρίς προσαυξήσεις και πρόσθετα τέλη.
  • Κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας. Αποποινικοποίηση των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, κατάργηση των αντίστοιχων νόμων. Κατάργηση του ΚΕΑΟ για χρέη στον ΟΑΕΕ.
  • Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας.
  • Αναστολή των κατασχέσεων, επαγγελματικής στέγης, εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων, τραπεζικών λογαριασμών κλπ., για τους αυτοαπασχολούμενους που διατηρούν την επιχείρησή τους.
  • Κούρεμα των χρεών προς τις τράπεζες κατά 30% για όσους αυτοαπασχολούμενους κρατούν ακόμα την επιχείρησή τους και 50% για όσους έκλεισαν.
  • Μακρόχρονη ρύθμιση, με δόσεις που να μην ξεπερνούν συνολικά το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος.
ΑΝΕΡΓΟΙ
  • Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μεροκάματου και πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, για κάθε αυτοαπασχολούμενο που κλείνει το μαγαζί του, χωρίς εξαιρέσεις, μέχρι να βρει νέα εργασία.
  • Αναγνώριση του χρόνου ανεργίας στα συντάξιμα έτη. Πάγωμα όλων των χρεών και των ρυθμίσεων, για όσο διάστημα παραμένει άνεργος.
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
  • Κατάργηση των νόμων για την αποκαλούμενη απελευθέρωση των επαγγελμάτων, που διευκολύνει την επέκταση των μονοπωλίων και σπρώχνει στην ανεργία τους αυτοαπασχολούμενους.
  • Επαγγελματική άδεια, που να προϋποθέτει πτυχίο της δημόσιας τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων. Ενημέρωση για τις νέες τεχνικές εξελίξεις και επικαιροποίηση των γνώσεων με ευθύνη των φορέων της αρχικής εκπαίδευσης. Κατάργηση της πιστοποίησης και των κέντρων κατάρτισης».