(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

ΛΑΡΚΟ: Σε αγώνα ενάντια στην εργοδοσία και την κυβέρνηση καλεί το ΕΑΜ


Σε αγώνα κόντρα στον εργοδότη και τη νέα κυβέρνηση καλεί το«Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο» (ΕΑΜ) στη ΛΑΡΚΟ, με αφορμή τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ και του υπουργού Εργασίας.
Σε ανακοίνωσή του το ΕΑΜ σημειώνει ότι έβαλε στον υπουργό τα εξής ζητήματα:
«Τι προτίθεται να κάνει η νέα κυβέρνηση με την απόλυση του συναδέλφου Ανδρέα Δαλάκα μιας και προεκλογικά την είχε καταγγείλει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης κλιμάκιο που είχε επισκεφθεί το χώρο μας με επικεφαλής τους κ.κ. Στρατούλη, Σταθά, Κυριακάκη είχαν δεσμευτεί στους εργαζόμενους πως μόλις έβγαιναν κυβέρνηση άμεσα θα γινόταν η επαναπρόσληψη του συναδέλφου.
Το θέμα από την πλευρά μας μπαίνει ως άμεσο μιας και ο συνάδελφος στις 27/3 ξεκινάει τη δικαστική μάχη, που όπως όλοι γνωρίζουμε είναι χρονοβόρα. Από αυτή την άποψη, καλέσαμε τον υπουργό, όπως καλέσαμε και τον υπουργό κ. Μάρδα την προηγούμενη εβδομάδα, να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες από την πλευρά τους, ως προϊστάμενοι πλέον της Διοίκησης, έτσι ώστε ο συνάδελφος να επαναπροσληφθεί πριν τις 27/3.
Τι προτίθεται να κάνει η νέα κυβέρνηση για να καταργηθεί ο νόμος του ενιαίου μισθολογίου στον οποίο νόμο οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν εντάξει και τη ΛΑΡΚΟ;
Τι προτίθεται να κάνει η νέα κυβέρνηση για την κατάργηση του καθεστώτος των εργολαβιών και την υπογραφή Επ. ΣΣΕ χωρίς περικοπές που θα ισχύει για όλους και θα αναγνωρίζει την προϋπηρεσία στις εργολαβίες και των ΔΠΥ;
Για τα παραπάνω θέματα ο υπουργός απάντησε ως εξής:
Για το πρώτο ήταν ενήμερος, είναι υπόθεσή μας είπε του κ. Μάρδα και έδεσε την επαναπρόσληψη με την αλλαγή Διοίκησης.
Για το δεύτερο θέμα δεν απάντησε, το απέφυγε, πηγαίνοντας στο τρίτο, όπου είπε πως θα προσπαθήσουν να ελαττώσουν την ενοικίαση εργαζομένων και ότι μπορούμε να υπογράψουμε Επ. ΣΣΕ εάν και εφόσον πρώτα επανέλθει ο νόμος των ελεύθερων διαπραγματεύσεων.
Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι,
Κατά την άποψή μας και ο υπουργός Εργασίας το μόνο που έκανε σ' αυτή τη συνάντηση ήταν να επιβεβαιώσει τη θέση μας πως «άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς». Επιβεβαίωσε πως η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην ίδια αντεργατική ρότα με τις προηγούμενες θα βαδίσει. Μπορεί ο υπουργός να μας γέμισε ωραία λόγια, όμως όπως λέει και ο λαός μας "λάδι πολύ και τηγανίτα τίποτα".
Για την επαναπρόσληψη, αν και είναι στο χέρι τους να το λύσουν τώρα, τη συνδέουν με το "όταν αλλάξει η Διοίκηση".
Για το δουλεμπόριο είπε πως "θα προσπαθήσουν να το ελαττώσουν", άρα δεν το καταργούν και για την Επ. ΣΣΕ είπε πως όταν έρθει ο νόμος για τις ΣΣΕ. Τώρα πότε θα έρθει ο νόμος δεν μας είπε και αν πάρουμε σαν βάση το νόμο για την "ανθρωπιστική κρίση", που μίλαγαν για 2 δισ. και τελικά έδωσαν 200 εκατομμύρια, αν πάρουμε σαν βάση την κατάργηση των διοδίων που έλεγαν, αλλά τελικά έβαλαν επιπλέον διόδια, αν πάρουμε σαν βάση όλες τις μετεκλογικές κωλοτούμπες, ακόμη επάνω και στα ψίχουλα του περιβόητου προγράμματος της Θεσσαλονίκης, τότε όλοι καταλαβαίνουμε πως ακόμη και όταν έρθει ο νόμος για τις ΣΣΕ, αυτός ο νόμος θα είναι υπέρ των εργοδοτών.
Επίσης θεωρούμε πως για το νόμο του ενιαίου μισθολογίου δεν ήταν τυχαία η υπεκφυγή του υπουργού. Όποια σύμβαση κι αν υπογράψουμε, αν υπογράψουμε, δεν θα υπάρχει καμιά διασφάλιση για εμάς αν δεν καταργηθεί ο νόμος για το ενιαίο μισθολόγιο.
Από αυτή τη σκοπιά σας καλούμε σε επαγρύπνηση. Σας καλούμε να γυρίσετε την πλάτη στον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό παλιό και νέου τύπου ΜΕΤΑ, που προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα εφησυχασμού και ελπίδας. Είναι ίδιοι, όπως οι κυβερνήσεις που υπερασπίζονται τους επιχειρηματικούς ομίλους, έτσι και οι συνδικαλιστές αυτών των κομμάτων υπερασπίζονται τους εργοδότες.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι συνδικαλιστές του ΜΕΤΑ άρχισαν να παπαγαλίζουν για το πού θα βρεθούν χρήματα για την ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ, κάνοντας πλάτη έτσι για το άνοιγμα του δρόμου στο "στρατηγικό επενδυτή".
Δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι συνδικαλιστές του ΜΕΤΑ τώρα λένε πως δεν ξέρουν τι συμβαίνει με την απόλυση του συναδέλφου Δαλάκα γιατί τον κάλεσαν να πάει να τους πει, όπως λένε, και δεν πήγε. Λες και είναι υποχρεωμένος ο καθένας μας, για να βρει το δίκιο του, να πρέπει να περνά από τα κομματικά μαγαζιά των εκάστοτε κυβερνήσεων (παλιά δοκιμασμένη τακτική του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού).
Η ΔΑΚΕ, που συναίνεσε με τη λογική της για να υπάρχει μια σύγχυση στους εργαζόμενους για το τι ακριβώς έγινε με το συνάδελφο, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο να συγκρουστεί με τη Διοίκηση που διόρισε το κόμμα της και τον απέλυσε, επιδιώκει να ξεχάσουμε πως δεν έκανε τίποτα επί της ουσίας για την επαναπρόσληψη. Το ΜΕΤΑ σήμερα συνεχίζει αυτή την απαράδεκτη φιλοεργοδοτική τακτική.
Εμείς σε κάθε περίπτωση σας καλούμε σε αγώνα, κόντρα στον εργοδότη και τη νέα κυβέρνηση για να:
  • Καταργήσουμε το δουλεμπόριο.
  • Να υπογράψουμε Επ. ΣΣΕ σε συνέχεια των παλιών Επ. ΣΣΕ που θα αναγνωρίζει την προϋπηρεσία στις εργολαβίες και των ΔΠΥ.
  • Για να επαναπροσληφθεί ο συνάδελφος.
  • Για να παρθούν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας».