(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Επιτροπή Αγώνα συγκρότησαν άνεργοι και πρακτικάριοι υγειονομικοί - Άμεσο αγωνιστικό πρόγραμμα


Στην συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα προχώρησαν άνεργοι και πρακτικάριοι υγειονομικοί, μετά από συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στις 30 Σεπτέμβρη, αποφασίζοντας να αγωνιστούν ενωμένοι για τη διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματά τους.
Στην ανακοίνωσή της, η νεοσύστατη Γραμματεία της συγκροτηθείσας Επιτροπής Αγώνα σημειώνει:
«Είμαστε μια ομάδα άνεργων και πρακτικάριων υγειονομικών διαφόρων ειδικοτήτων (ανάμεσα μας και "απασχολούμενοι" στα προγράμματα κατάρτισης) που μαζευτήκαμε την Τρίτη 30 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, κουβεντιάσαμε για τα προβλήματά μας και αποφασίσαμε να αγωνιστούμε μαζί για να διεκδικήσουμε λύσεις.
Συγκροτήσαμε Επιτροπή Αγώνα Ανέργων - Πρακτικάριων Υγειονομικών (ΕΑΑΠΥ) και τη Γραμματεία της. Καλούμε τους χιλιάδες άνεργους - "ωφελούμενους" - "απασχολούμενους" - πρακτικάριους να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.
Το πρώτο βήμα στη δράση μας ήταν η συμμετοχή μας στο παναθηναϊκό συλλαλητήριο για μέτρα προστασίας των ανέργων το Σάββατο 4 Οκτώβρη.
Την Πέμπτη 16 Οκτώβρη, προχωράμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, θα ζητήσουμε συνάντηση με τον υπουργό και θα διεκδικήσουμε να βγει τώρα προκήρυξη για μόνιμες προσλήψεις, για να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν στις δημόσιες μονάδες Υγείας και στο ΕΚΑΒ.
Καλούμε όλους τους άνεργους υγειονομικούς να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση. Καλούμε τους συναδέλφους που εργάζονται στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να στηρίξουν τον αγώνα μας.
Δεν έχουμε αυταπάτες ότι με μια κινητοποίηση θα κερδίσουμε αυτά που διεκδικούμε. Ξέρουμε ότι ο αγώνας θα είναι δύσκολος. Δεσμευόμαστε όμως ότι δε θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, μέχρι να τα καταφέρουμε.
Δε δεχόμαστε να ζούμε με ψίχουλα.
Δε δεχόμαστε να ζούμε στην ανεργία ή να περιμένουμε τα ψίχουλα των προγραμμάτων κατάρτισης ή να μας αναγκάσουν να μεταναστεύσουμε, την ίδια στιγμή που στις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες Υγείας (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, προνοιακά ιδρύματα, Ιατρεία του ΠΕΔΥ κλπ) υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού.
Δεν ανεχόμαστε να μας βαφτίζουν "ωφελούμενους" στα προγράμματα κατάρτισης. Να εργαζόμαστε χωρίς δικαιώματα, χωρίς άδεια, χωρίς συντάξιμα ένσημα. Να μην ξέρουμε πότε θα πληρωθούμε και να πρέπει να "ταΐσουμε" και τους ιδιοκτήτες των ΚΕΚ.
Δε δεχόμαστε ως πρακτικάριοι να είμαστε τα "παιδιά για όλες τις δουλειές", να καλύπτουμε τα κενά στα νοσοκομεία και η αμοιβή μας να είναι 168 ευρώ (για τους αποφοίτους ΤΕΙ) ή ένα ...τίποτα (για τους αποφοίτους ΤΕΕ, ΜΤΕΝΣ, ΙΕΚ, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ).
Ακόμα και η προκήρυξη για προσλήψεις (λιγοστές θέσεις σε σχέση με τις ελλείψεις) που υπόσχονται, πάει κάθε μήνα και πιο πίσω.
Δεν ανεχόμαστε να μας "χαρτζιλικώνουν" οι δικοί μας, να ζούμε με τη σύνταξη του παππού και της γιαγιάς ή να τη βγάζουμε με δανεικά.
Λέμε: Φτάνει πια!
Είμαστε απόφοιτοι υγειονομικών σχολών και διεκδικούμε σταθερή δουλειά με δικαιώματα, στον κλάδο που διαλέξαμε και σπουδάσαμε.
Αγωνιζόμαστε για να πάψει η Υγεία να είναι ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, που πουλιέται είτε από τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις ΜΚΟ είτε από το ίδιο το κράτος. Η Υγεία είναι λαϊκό δικαίωμα και πρέπει να παρέχεται εντελώς δωρεάν σε όλους με την αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
Ξέρουμε ότι κανένας δεν μπορεί μόνος του να αντιμετωπίσει τη φτώχεια και την ανεργία.
Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση και επιχειρηματίες αξιοποιούν την ανεργία για να μας εκβιάζουν. Για να γίνουν ακόμα φθηνότεροι οι εργαζόμενοι και εμείς οι άνεργοι να "ξεροσταλιάζουμε" πότε θα βγει ένα voucher ή μια σύμβαση για λίγους μήνες δουλειάς.
Κερδισμένοι βγαίνουν οι επιχειρηματίες και το κράτος τους, που εξοικονομεί κονδύλια για να τους δώσει νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές. Για να σώσουν τα κέρδη τους και να ξεπεράσουν την κρίση του συστήματος, που τη φορτώνουν στις δικές μας πλάτες.
Οργανωνόμαστε
Μέσα από την Επιτροπή Αγώνα μπορούμε να ενώσουμε τις φωνές μας. Ενωμένοι και οργανωμένοι μπορούμε να αντέξουμε τις καθημερινές μας δυσκολίες, να πάρουμε δύναμη για να αγωνιστούμε, να διεκδικήσουμε λύσεις στα προβλήματά μας. Ξέρουμε καλά ότι τίποτα δεν πρόκειται να μας χαρίσουν. Μαζί μπορούμε να πάρουμε πρωτοβουλίες, να προχωρήσουμε σε δράσεις, να πιέσουμε, να αντεπιτεθούμε.
Μέσα από την Επιτροπή Αγώνα θα αναπτύξουμε πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες. Θα αξιοποιήσουμε τα ενδιαφέροντά μας και τα ταλέντα μας. Θα γνωριστούμε μεταξύ μας και μαζί θα γνωρίσουμε τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη. Που είναι απαραίτητες στις σημερινές δύσκολες συνθήκες.
Διεκδικούμε:
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, για να καλυφθούν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν. Να απορροφηθούν οι άνεργοι απόφοιτοι των υγειονομικών σχολών.
Για τους πρακτικάριους:
Να ασκούμαστε - εκπαιδευόμαστε πάνω στην ειδικότητά μας. Δεν είμαστε "παιδιά για όλες τις δουλειές".
Πληρωμή κάθε μήνα με τον κατώτατο μισθό της αντίστοιχης ειδικότητας.
Πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη και κανονική ασφάλιση.
Για τα προγράμματα κατάρτισης:
Πληρωμή κάθε μήνα με τον κατώτατο μισθό της αντίστοιχης ειδικότητας.
Πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη και κανονική ασφάλιση.
Καταβολή επιδόματος ανεργίας μετά το τέλος των προγραμμάτων.
Άδεια 2 μέρες το μήνα.
Αναγνώριση συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών.
Καμία συμμετοχή - αμοιβή των ΚΕΚ. Όλα τα χρήματα να πάνε στους εργαζόμενους.
Για μέτρα ανακούφισης των οικογενειών μας:
Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους για όλη την περίοδο της ανεργίας.
Πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανέργων και των οικογενειών τους.
Κανέναν πλειστηριασμό σε σπίτι ανέργου.
Δωρεάν μετακίνηση στις αστικές συγκοινωνίες με την κάρτα ανεργίας.
Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα δανείων για το διάστημα της ανεργίας.
Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά των ανέργων που δε γίνονται δεκτά σήμερα στους παιδικούς σταθμούς.
Καλούμε όλους στην Αθήνα και προετοιμαζόμαστε για τη μαζική συμμετοχή μας στο πανελλαδικό συλλαλητήριο για την ανεργία το Σάββατο 1 Νοέμβρη στο Σύνταγμαπου συμμετέχουν 422 Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία και μαζικοί φορείς».