(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Η κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση της ΠΑΣΕΒΕ στην Αθήνα


Ο Μπάμπης Μαυροθαλασσίτηςέκανε την κεντρική ομιλία εκ μέρους της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ στη συγκέντρωση της Αθήνας σήμερα Τετάρτη 1η Οκτώβρη. Παρατίθεται ολόκληρη η ομιλία: 
«Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι, αυτοκινητιστές, συνταξιούχοι,
Με τη σημερινή μας παρουσία εδώ, δηλώνουμε με τον καλύτερο τρόπο ότι δεν μας βάζουν στην τσέπη, δεν παραμυθιαζόμαστε με την ανάπτυξή τους και τις περιβόητες εξαγγελίες για τους μικρομεσαίους.
Στέλνουμε αγωνιστικούς χαιρετισμούς στους χιλιάδες συναδέλφους από την υπόλοιπη Ελλάδα, που αυτή τη στιγμή, παράλληλα με μας, προβαίνουν σε κινητοποιήσεις στις εφορίες, στα παραρτήματα του ΚΕΑΟ, που κάνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από γραφεία πλειστηριασμών. Σε όλα εκείνα τα σωματεία, τις επιτροπές αγώνα και τους μεμονομένως αγωνιστές, που από το Ηράκλειο της Κρήτης μέχρι τον Έβρο και από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο, δούλεψαν με πείσμα, σταθερά - αγωνιστικά - αντιμονοπωλιακά, γύρισαν την πλάτη στους συμβιβασμένους της ΓΣΕΒΕΕ και των Ομοσπονδιών, και προετοίμασαν αυτή την πανελλαδική μέρα δράσης. Προηγήθηκαν συνελεύσεις, συσκέψεις, εξορμήσεις, σκληρή δουλειά εβδομάδων, για να φτάσει το κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ πλατιά στους συναδέλφους. Και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε…
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ.
Η σαρωτική καταστροφή μεγάλων κλάδων και το ξεζούμισμα όλων των μικρομεσαίων και αυτοαπασχολούμενων, είναι πραγματικότητα και δεν κρύβεται με ωραία «θα».
Οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό, μειώθηκαν κατά 37% σε 5 χρόνια. Ήδη από το 2010, μετράμε πάνω από 200.000 λουκέτα σε μικροεπιχειρήσεις. Αυτά δεν είναι απλά νούμερα... Μεταφράζονται σε άνεργους και καταχρεωμένους συναδέλφους.
Από την άλλη, όσοι ακόμα κρατούν, μετράνε 74% πτώση στον τζίρο τους από την έναρξη της κρίσης. Αποτέλεσμα, να μην πληρώνουν για ασφάλιση 1 στους 2 συναδέλφους, να καθυστερούνε την πληρωμή στις ΔΕΚΟ 1 στους 3, και 1 στους 4 να έχουν κόκκινα δάνεια στις τράπεζες. Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις έχει καθυστερούμενες οφειλές σε προμηθευτές κι ενοίκια... και η λίστα δεν έχει τελειωμό.
Η μέση σύνταξη του ΟΑΕΕ από το 2009 έως και το 2013 μειώθηκε κατά 33% φτάνοντας τα 539 ευρώ, και ας πληρώθηκαν μέχρι τελευταία δεκάρα οι εισφορές από τους συνταξιούχους. Γι' αυτό και αύριο 2 Οκτώβρη, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις καλούν σε παναττική συγκέντρωση, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Για τις 370.000 συναδέλφους που έχουν χρέη προς τον ΟΑΕΕ, δηλαδή μένουν ανασφάλιστοι, αυτό σημαίνει ότι τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους μένουν χωρίς φάρμακα, γιατρό, περίθαλψη ή εμβόλια για τα παιδιά τους. Σημαίνει ότι χιλιάδες απ' αυτούς αποκλείονται από τη σύνταξη επειδή έχουν χρέη πάνω από 20.000 ευρώ.
Και ο κλοιός σφίγγει, με το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών να έχει στείλει σχεδόν 100.000 ειδοποιητήρια, απειλώντας με κατάσχεση των κόπων μιας ζωής, των εργαλείων της δουλειάς μας. Αφού δηλαδή μας φόρτωσαν μια κρίση για την οποία δεν φταίμε, μας παίρνουν και ό,τι έχουμε φτιάξει με ιδρώτα και κόπο. Δεν αγγίζουν τους 833 οφειλέτες που χρωστούν στο ΙΚΑ πάνω από 1 εκατ. ευρώ ο καθένας και συνολικά 3 δισ., αλλά κυνηγούν τους μικροοφειλέτες αυτοαπασχολούμενους!
Το Κέντρο λειτουργεί ως κοινός εκβιαστής, και από πάνω κοροϊδεύει τους χρεωμένους αυτοαπασχολούμενους. Με την απειλή της κατάσχεσης, φέρνουν τον οφειλέτη στον γκισέ του ΚΕΑΟ, όπου τον ενημερώνουν ότι πρέπει να κόψει απ' αυτά που δεν έχει, για να καταβάλλει κάποιο «έναντι» κάθε μήνα, και αν δεν αποδειχτεί συνεπής έστω και για ένα μήνα, θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία της κατάσχεσης. Μέχρι σήμερα μόνο το 8% των οφειλετών του ΟΑΕΕ έχουνε μπει σε ρύθμιση.
Τι γίνεται με εκείνους τους οφειλέτες που δεν έχουν και δεν μπορούν να καταβάλουν ούτε ένα ευρώ το μήνα για τα συσσωρευμένα χρέη τους; Ποιος καθορίζει και με ποια κριτήρια, το ύψος του «εύλογου ποσού»;
Πριν από λίγες μέρες ζήσαμε όλοι ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ στη ΔΕΘ.
Ενώ εμείς πνιγόμαστε στα χρέη, ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ είπε:
«Είναι μια κρίσιμη καμπή στην πορεία για τη σταθεροποίηση της κατάστασης και την έναρξη της διαδικασίας για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη». Βγαίνουμε -τάχα- από το τούνελ. Λέει ψέματα. Θέλει να μας ρίξει στάχτη στα μάτια, για να μη δούμε τη λαίλαπα που θα συνεχίσει, είτε με κρίση είτε με ανάκαμψη.
Το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει με γρηγορότερους ρυθμούς στην εφαρμογή μιας σειράς νόμων με το γενικό τίτλο «Απελευθέρωση επαγγελμάτων». Οι περισσότεροι από αυτούς, όπως η απελευθέρωση στον τομέα της μεταφοράς, στο ψωμί, στις λαϊκές αγορές, στο βιβλίο, στο φάρμακο, στο ωράριο, στα επαγγελματικά δικαιώματα και τις άδειες άσκησης επαγγέλματος, έχουν άμεση σχέση με τον περιορισμό της δραστηριοποίησης των αυτοαπασχολούμενων στην αγορά και στρέφονται σε βάρος μας. Ήδη συγκροτείται Διυπουργική Ομάδα Εργασίας για περαιτέρω απελευθέρωση. Στόχος η παραπέρα συγκέντρωση σε πολλούς κλάδους της οικονομίας.
Στο εμπόριο με τα λεγόμενα Ανοιχτά Εμπορικά Κέντρα, που χρηματοδοτεί και το ΕΣΠΑ, δηλαδή η ΕΕ, δίνεται χρήμα για την εξόντωσή μας. Η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ πρωτοστατούν στην υπεράσπιση του μέτρου αυτού. Είναι προφανές ότι για τους μικρούς εμπόρους δεν υπάρχει περιθώριο επιβίωσης, ενώ θα ερημώσουν στην κυριολεξία οι γειτονιές από τα μικρά εμπορικά.
«Πρώτο μας μέλημα, η ρευστότητα των επιχειρήσεων», δηλώνει ο πρωθυπουργός, κ. Σαμαράς. Ο πακτωλός χρημάτων όμως θα δοθεί για μια ακόμα φορά στα μεγάλα συμφέροντα, π.χ. υπολογίζεται ότι το ΕΣΠΑ θα απορροφήσει μόλις το 13% των επιχειρήσεων. Εξάλλου, ποιος μικροεπιχειρηματίας και αυτοαπασχολούμενος θα πάρει δάνειο έχοντας 74% κάτω τζίρο, και χρέη παντού;
Τα επιτελεία της κυβέρνησης και της ΕΕ, ξέρουν τι έπεται. Οι ίδιοι υπολογίζουν ότι τα λουκέταθα προσεγγίσουν τις 15.000 μέχρι το τέλος του χρόνου, συμπαρασύροντας στην ανεργία άλλες 42.000 εργαζομένους, που θα προστεθούν στη μακριά λίστα του 1,5 εκατ. ανέργων, των 6,5 εκατ. φτωχών τούτης της κατά τ' άλλα πλούσιας χώρας. Σε ό,τι αφορά τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, περισσότερες από τις μισές δηλώνουν ότι κινδυνεύουν να κλείσουν μέσα στο επόμενο εξάμηνο.
ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ αφήνει πίσω του συντρίμμια.
Ξέρουμε πια πως οι καλύτερες μέρες δεν πρόκειται να έρθουν μέσα στην ΕΕ, με τα μονοπώλια στην εξουσία. Έσβησε ο μύθος της «μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας», που θα στηρίζει τις πιο φτωχές χώρες και θα αποτελεί την τεράστια αγορά εκατομμυρίων καταναλωτών.
Η αντιλαϊκή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ μας λέει ότι οι θυσίες έπιασαν τόπο, «αναγνωρίστηκαν όλες οι επιτυχίες της χώρας». Από ποιους άραγε αναγνωρίστηκαν;
-από την ΕΕ, που μας θεωρεί «διαρθρωτικό πρόβλημα»
-από τα μονοπώλια, τα μεγάλα εμπορικά, τις αλυσίδες στην εστίαση, το τουριστικό κεφάλαιο, αφού με αυτά τα μέτρα αλλά και όλα τα προηγούμενα, συνεχίζουν απερίσπαστα να κερδοφορούν ακόμα και σε περίοδο κρίσης.
ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΟΙΝΟ ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ.
ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΛΟ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΜΑΣ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΟΥΝ.
Το πλεόνασμα που λένε ότι διαμόρφωσαν, είναι από το αίμα χιλιάδων εργαζομένων και αυτοαπασχολουμένων. Όσο αυτοί φτιάχνουν πλεόνασμα, εμείς χρεοκοπούμε.
Από την άλλη, ο κ. Τσίπρας υπόσχεται στη ΔΕΘ ρυθμίσεις για τα χρέη των αυτοαποσχολούμενων, ένα «δώρο - άδωρο» 84 μηνιαίων δόσεων. Μας τάζει μια μαύρη επταετία με μηνιαία δόση στο 30% απ' ό,τι εισπράττουμε. Και τι θα γίνει με όσους αδυνατούν; Τι θα γίνει με όσους μείνουν πίσω στις δόσεις; Λέει μάλιστα ότι έτσι θα συμμαζέψει τα ελλείμματα και θα μπορέσει τότε και μόνο τότε, να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ. Ενδιαφέρεται να εισπράξει τους φόρους και τα χαράτσια της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, και όχι να τα καταργήσει. Γι' αυτό κάνει δόσεις, και όχι για να ελαφρύνει τους αυτοαπασχολούμενους από τα αβάσταχτα φορολογικά βάρη. Κοντολογίς, μένουν τα χρέη, μένει και ο ΕΝΦΙΑ. Κουβέντα για τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου... Κάτι τέτοιο θεωρείται προφανώς αντιαναπτυξιακή πολιτική.
Όσο για την κατάργηση της προσωποκράτησης για χρέη ΓΕΝΙΚΑ που υπόσχεται, μοιάζει να σπεύδει να δώσει ασυλία στους μεγαλοεπιχειρηματίες.
Λέει ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ για τα κόκκινα δάνεια, ότι θα εφαρμόσει τη «νέα σεισάχθεια» γιατί ανησυχεί για τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και την ρευστότητα... Ενδιαφέρεται να συνεχίσουν να εισπράττονται τα δάνεια, να μη χάσουν οι τράπεζες ούτε ένα ευρώ από την τοκογλυφία. Και ας εισέπραξαν δισεκατομμύρια από την ανακεφαλαιοποίηση που θα πληρώνουμε για χρόνια.
Κουβέντα για την απελευθέρωση της αγοράς. Το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ που υπόσχεται, είναι κενό γράμμα αν δεν καταργηθούν τα αντικειμενικά κριτήρια. Καμιά κουβέντα για κατάργηση του ΚΕΑΟ για τον ΟΑΕΕ. Κουβέντα για το ασφαλιστικό, πέρα από την κουτσουρεμένη και υπό προϋποθέσεις επαναφορά της 13ης σύνταξης.
Δεν λέει κουβέντα για τους 400 εφαρμοστικούς νόμους, που μέσα τους είναι και οι νόμοι για την απελευθέρωση εμπορευμάτων - υπηρεσιών - ωραρίων.
Κουβέντα, επίσης, για τα προεδρικά διατάγματα και τις πιστοποιήσεις που χτυπούν ολόκληρους κλάδους όπως η εγκατάσταση ή οι επισκευαστές αυτοκινήτων, που κάνουν πια την άσκηση του επαγγέλματος αδύνατη για μας. Κουβέντα εν ολίγοις για το νέο γύρο της ανάπτυξης, που -αν έρθει- θα είναι ο λάκκος των λεόντων για μια ατομική επιχείρηση.
Αυτό είναι το διαφορετικό μίγμα πολιτικής. Πολλές κραυγές, και από ουσία τίποτα!
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Η ΠΑΣΕΒΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ:
Η σημερινή συγκυβέρνηση, οι προηγούμενες και οι επόμενες κυβερνήσεις που θα θελήσουν να μείνουν στις ράγες του ευρωμονόδρομου, θα υπηρετούν «δογματικά» το στρατηγικό στόχο ΕΕ και κεφαλαίου: Οι χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι που υπάρχουν στην Ελλάδα, και «αποτελούν διαρθρωτικό πρόβλημα»… πρέπει να καταστραφούν. Γι' αυτό κάνανε και θα κάνουν τα πάντα για να διευκολυνθεί:
  • η μονοπώληση της αγοράς,
  • η βίαιη αναδιανομή του εισοδήματος, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. 
Ανοίξανε και ανοίγουν διάπλατα της πόρτες της εμπορευματοποίησης σε Υγεία, Ασφάλιση, Πρόνοια, Παιδεία, για να εισβάλει ορμητικά σε αυτούς τους τομείς η επιχειρηματική δραστηριότητα των μεγάλων ομίλων.
Και από κοντά θα εντείνεται η υποταγή, με το καρότο και το μαστίγιο: η ένταση των διώξεων, η φοροτρομοκρατία, η ποινικοποίηση των αγώνων.
Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΒΡΗΚΕ ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ, ΧΑΡΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΣΕΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΣΕΒΕΕ και των λογιών - λογιών Λυμπερόπουλων.
Αυτών δηλαδή που έπιναν νερό στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας, που έταζαν λαγούς με πετραχήλια στον ευρωμονόδρομο της ΕΕ, και τελικά μας έσκαψαν το λάκκο με τους αλλεπάλληλους κοινωνικούς διαλόγους και τις διαβουλεύσεις στους διαδρόμους των υπουργείων.
Αυτών που υπέσκαψαν κάθε κινητοποίηση και έλαμψαν με την απουσία τους από τους αγώνες των μικρών ΕΒΕ. Και τώρα επανέρχονται με τα ίδια δώρα που κράδαιναν και τα προηγούμενα χρόνια. Συνεχίζουν να μιλάνε για ανταγωνιστικότητα, καινοτομίες, επιχειρηματικότητα, εξωστρέφεια και τα συναφή, μέσα στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής ευρωενωσιακής πολιτικής.
  • Τα αιτήματά τους είναι κομμένα και ραμμένα στα συμφέροντα των λίγων -σχετικά μεγάλων- επιχειρήσεων που διεκδικούν την επιβίωσή τους, δίπλα στα μονοπώλια. Θέλουν να συνδράμουν ουσιαστικά την κυβέρνηση για είσπραξη χρημάτων, ζητώντας 100 δόσεις για τα φορολογικά χρέη. Δεν αρνούνται τη φορολογία της μικρής ακίνητης περιουσίας, και ζητούν να διατηρηθεί ο κεφαλικός φόρος στους μικρούς. Ζητούν μάλιστα τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης στο 15%, δώρο στην ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων.
  • Γκρινιάζουν τώρα για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, όμως η ΕΣΕΕ ήταν από τους πρωτεργάτες, και η ΓΣΕΒΕΕ δεν έκανε καμία προσπάθεια οργάνωσης και αντίστασης των ΕΒΕ.
  • Στηρίζουν την ελεύθερη επιλογή κλάσης, που κρύβει την υποβάθμιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Καμία αναφορά σε αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.
Καταγγέλλουν τους κυβερνώντες για «άφρονες», και θέλουν να τους βάλουν στον «ίσιο δρόμο» με τις προτάσεις τους. Φταίνε τάχα μου τα πρόσωπα και όχι οι πολιτικές. Εξαντλούνται σε υπομνήματα, νομικές προσφυγές, διαβουλεύσεις και συναντήσεις, χωρίς να κάνουν την παραμικρή προσπάθεια για οργάνωση του αγώνα.
Κάποιοι από αυτούς δουλεύουν την άποψη ότι αρκούν οι εκλογές και η αλλαγή σκυτάλης στη κυβέρνηση, για να έρθουν καλύτερες μέρες. Πάλι το ίδιο έργο, και όλοι εμείς άβουλοι θεατές.
Καλλιεργούν, μαζί με τα παπαγαλάκια στα ΜΜΕ, ότι «όλοι μαζί», χορτάτος και νηστικός, μπορούμε. Όταν μιλάνε για ενότητα εννοούν από τα πάνω, μαζί δηλαδή με τους μεγάλους εμπόρους και ορισμένους ενδεχομένως «υγιείς» επιχειρηματίες. Γι' αυτό «ανοίγουν» τα καταστατικά για ΑΕ όπως στο ΣΑΤΑ και άλλους κλάδους, ή έχουν συνδρομή στα σωματεία της τάξης των εκατοντάδων ευρώ.
Εμποδίζουν με κάθε τρόπο τον αγώνα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Τη συνεχή, οργανωμένη πάλη, με σταθμούς και επιμέρους στόχους, που θα βάζει όλο και περισσότερες δυνάμεις στη μάχη. Αλλά κυρίως αρνούνται να αποδεχτούν ότι η πάλη γίνεται πιο ουσιαστική, πιο αποτελεσματική, όταν συνδυάζεται με την πάλη και των άλλων στρωμάτων που θίγονται από την κρίση.
Αυτές οι ηγεσίες είναι σάρκα από τη σάρκα των πολιτικών και των κομμάτων που νοιώσαμε στο πετσί μας. Εκφράζουν τα μεγαλύτερα συμφέροντα του χώρου.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, ο κ. Κροκίδης, είναι εκλεκτός υποψήφιος στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, και ας κάνει δηλώσεις αγανάκτησης. Θεωρεί τον κ. Δένδια, τον υπουργό Ανάπτυξης, εξαιρετικό συνομιλητή που νοιάζεται για τους εμπόρους. Έφτασαν να ζητούν συγγνώμη από τον Ράιχενμπαχ, όπως ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, και διοργανώνουν μαζί του ημερίδες ενώ προηγούμενα των θεωρούσαν ανεπιθύμητο. Τέτοια είναι η υποκρισία τους.
Στηρίζουν τη λογική «κάτι να σώσουμε», να κινηθεί λίγο η οικονομία και βλέπουμε. Όταν τα βρίσκουν δύσκολα, κάνουν θεατρινισμούς και παίρνουν αποστάσεις από κάποιο κομμάτι της κυβερνητικής πολιτικής. Ρίχνουν ορισμένες «τουφεκιές», ίσα - ίσα για να μην πέσουν οι μάσκες, και ξανά προς τη δόξα τραβούν.
«ΑΞΙΟΣ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΤΟΥΣ».
ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ. ΚΑΘΕ ΣΩΜΑΤΕΙΟ, ΚΑΘΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΝΑ ΠΕΙ «ΤΕΛΟΣ ΜΕ ΣΑΣ. ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ!».
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ.
Εμείς λέμε ότι η ΕΕ βάζει μόνο δεσμά στους λαούς, δεν νοιάζεται για τις πραγματικές μας ανάγκες. Τα δεσμά αυτά πρέπει να τα σπάσουμε. Καμία αυταπάτη για το τι θα φέρει η ΑΝΑΠΤΥΞΗ αυτού του δρόμου που επιλέγουν. Δεν αφορά εμάς, δεν το αποδεχόμαστε, το αντιπαλεύουμε.
Καλούμε σήμερα κάθε σωματείο, κάθε συνδικαλιστή, κάθε συνάδελφο, στο δρόμο του αγώνα και της σύγκρουσης με αυτή την πολιτική. Καλούμε κάθε διοίκηση να απευθυνθεί πλατιά σ' όλους τους συναδέλφους, να φτάσει παντού σε κάθε μαγαζί. Μαχητικά να υπερασπιστεί κάθε συνάδελφο που είναι πνιγμένος στα χρέη, στέκει μόνος και ανήμπορος στο κυνήγι που έχει εξαπολυθεί.
Τώρα πρέπει να δυναμώσει η αλληλεγγύη. Δεν έχουμε τίποτε να χωρίσουμε. Αντίθετα ενωμένοι μπορούμε να ορθώσουμε εμπόδια. Ενωμένοι έχουμε τη δύναμη να υπερασπίσουμε τους εαυτούς μας και τις οικογένειές μας.
Στο ΚΕΑΟ, στην Εφορία, όλοι μαζί δίπλα σε κάθε συνάδελφο που βρίσκεται μπροστά στην καταστροφή.
Γι' αυτό συμμετέχουμε ως ΠΑΣΕΒΕ, και καλούμε και τα σωματεία να πράξουν το ίδιο, στις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί για την ανεργία στις 4 Οκτώβρη στην Ομόνοια, αλλά και στην πανελλαδική κινητοποίηση της 1ης Νοέμβρη. Κινητοποιούμαστε για κάθε συνάδελφο που βρίσκεται σε αυτή τη θέση, κινητοποιούμαστε για μας τους ίδιους, που είμαστε μισοάνεργοι ή ετοιμαζόμαστε για λουκέτο.
Αυτοί που μας κλείνουν το μάτι και μας λένε: «τι μας νοιάζουν εμάς οι άνεργοι; Όσο λιγότεροι επαγγελματίες, τόσο καλύτερο μεροκάματο θα έχουμε», λένε ψέματα. Δηλητηριάζουν τη σκέψη, και βάζουν τον ένα να βγάλει το μάτι του άλλου.
200.000 επιχειρήσεις έκλεισαν, και φράγκο δεν αυξήθηκε ο δικός μας τζίρος. Όλα τα ευρώ πήγαν στα πολυκαταστήματα.
ΣΗΜΕΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ αντεπίθεση, μαζική διεκδίκηση, για να επιβάλουμε:
  • Το πάγωμα των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, το Δημόσιο, τις τράπεζες και τους ιδιώτες. Την κεφαλαιοποίηση των χρεών, χωρίς προσαυξήσεις και πρόσθετα τέλη. Τη μακρόχρονη ρύθμιση, με δόσεις που να μην ξεπερνούν συνολικά το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος.
  • Την αποποινικοποίηση των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, και την κατάργηση των αντίστοιχων νόμων. Την κατάργηση του ΚΕΑΟ για χρέη στον ΟΑΕΕ. Να πάει να κυνηγήσει τους μεγαλοοφειλέτες του ΙΚΑ, που τσάκισαν χρόνια ολόκληρα τους εργαζόμενους και τους πετάνε σαν λεμονόκουπες.
  • Να πάρουμε μέτρα, να μην επιτρέψουμε καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας. Να απαιτήσουμε αναστολή των κατασχέσεων επαγγελματικής στέγης, εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων, τραπεζικών λογαριασμών κλπ. για τους αυτοαπασχολούμενους που διατηρούν την επιχείρησή τους.
  • Κούρεμα 30% στα χρέη σε τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, για όσους διατηρούν τη δουλειά τους. Κούρεμα χρεών στο μισό, για όσους έχουν βάλει λουκέτο.
  • Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ, και πλήρη ιατροφαρμακευτική - νοσοκομειακή κάλυψη για κάθε αυτοαπασχολούμενο που κλείνει το μαγαζί του, χωρίς εξαιρέσεις και έως ότου βρει εργασία.
Σήμερα χρειάζεται «οργάνωση παντού για να 'ρθουν τα πάνω κάτω». Οργάνωση στα Σωματεία, στις Ενώσεις, στους Συλλόγους, στις Επιτροπές αγώνα, να παραμερίσουμε τους συμβιβασμένους που βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη του κινήματος.
Σήμερα χρειάζεται πλατιά συμμαχία με την εργατική τάξη και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Μαζί τους παλέψαμε τη διάλυση του ωραρίου και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Μαζί τους καταγγείλαμε την αντεργατική σκούπα των ατομικών συμβάσεων, την ίδια ώρα που ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ μαζί με τον ΣΕΒ και τον ΣΕΤΕ, μιλάνε για ανταγωνιστικότητα και στους μισθούς. Το σύνθημα «εργατιά χωρίς λεφτά, μαγαζιά χωρίς δουλειά» ήταν και παραμένει επίκαιρο. Σύμμαχός μας είναι η φτωχή αγροτιά και το αντιμονοπωλιακό της κίνημα, που μπορεί να εξασφαλίσει φθηνό, ποιοτικό και άφθονο αγροτικό προϊόν για το λαό. Οι δυνάμεις της ΠΑΣΥ που διαμαρτύρονται αυτή τη στιγμή μαζί μας έξω από τα ΚΕΑΟ με τα χαρτιά των κατασχέσεων στο χέρι. Μαζί μας είναι οι γυναίκες και η νεολαία των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που πλήττονται από τεράστια ανεργία ή αναγκάζονται να δουλέψουν σαν δούλοι. Οι νέοι επιστήμονες που δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας και αμείβονται με μπλοκάκια.
Στα ασφυκτικά πλαίσια αυτής της οικονομίας, στις ράγες αυτής της ανάπτυξης, μέσα στην ΕΕ και με τα μονοπώλια κυρίαρχα, η τύχη για τους χιλιάδες ΕΒΕ, εργαζόμενους, τις γυναίκες, τους αγρότες και τη νεολαία, είναι προδιαγεγραμμένη. Μία διέξοδος στα σημερινά προβλήματα υπάρχει και μπορεί να δώσει ανάσα και προοπτική. Είναι ο άλλος δρόμος ανάπτυξης, χωρίς μονοπώλια και εκμετάλλευση, με το λαό στην εξουσία να διαφεντεύει την τύχη του.
ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΠΑΣΕΒΕ.
Δεν έχουμε να πληρώσουμε άλλο.
Να καταργηθούν όλα τα μνημόνια και όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι.
Δεν πρόκειται να ξελασπώσουμε τα μονοπώλια από την κρίση τους.
Ξεσηκωμός, για ανάπτυξη προς όφελος του λαού και όχι των μονοπωλίων.
Όλοι μαζί μπορούμε να ορθώσουμε ανάστημα, να βάλουμε φρένο στα σχέδιά τους. Να διαμορφώσουμε μια ισχυρή λαϊκή συμμαχία, που περιλαμβάνει όλους όσοι θιγόμαστε από τα μονοπώλια.
Δίνουμε συνέχεια στον αγώνα μας μαζί με το ΠΑΜΕ και τις υπόλοιπες δυνάμεις της συμμαχίας στις 4 Οκτώβρη ενάντια στην ανεργία, την φτώχεια και την εκμετάλλευση.
Παίρνουμε μαζικά μέρος στο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ της 1ης Νοέμβρη στην Ομόνοια, με το ΠΑΜΕ και τις άλλες δυνάμεις της συμμαχίας.
Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί!».