(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Συνέλευση της Λαϊκής Επιτροπής Αμαρουσίου - Ήρθε η ώρα να δοθεί συνολική-καταιγιστική-ενωτική-ταξική απάντηση

Εμείς, οι άνεργοι, αυτοπασχολούμενοι, γυναίκες, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και η νεολαία του Αμαρουσίου, γινόμαστε όλοι μια γροθιά, προετοιμαζόμαστε για την κάθε νέα σκληρή σύγκρουση με τους σχεδιασμούς και την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου.
Η επίθεση αφορά τους πάντες!
Ήρθε η ώρα να δοθεί συνολική - καταιγιστική - ενωτική - ταξική απάντηση.
Στις σύνθετες συνθήκες που διαμορφώνουν τους όρους ζωής και επιβίωσης των οικογενειών μας, πραγματοποιήσαμε ανοιχτή συνέλευση την Τετάρτη 01/10 στο δημαρχείο Αμαρουσίου. Διαβάστε ολόκληρη την εισήγηση της Γραμματείας της Λαϊκής Επιτροπής Αμαρουσίου:


"Σήμερα δεν ήρθαμε εδώ να συζητήσουμε πόσα πολλά προβλήματα αντιμετωπίζει η εργατική τάξη που την τσακιζει η ανεργία, η απληρωσιά, η ανασφάλεια.  Ξέρουμε τι αντιμετωπίζουν και οι αυτοαπασχολούμενοι που τους πνίγουν τα χρέη. Ξέρουμε τι αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι που βλέπουν τις συντάξεις τους να πετσοκόβονται και το χειρότερο είναι ότι βλέπουν τα παιδιά τους να χρειάζονται όλο και περισσότερο τη βοήθειά τους γιατί τα ίδια δεν μπορούν να ζήσουν από τη δουλειά τους, τσακισμένα από την απληρωσιά, την ανεργία, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Ξέρουμε τι αντιμετωπίζει μια γυναίκα που πέφτει πρώτη θύμα της ανεργίας, της υποαπασχόλησης, της απόλυσης (γιατί μάνα με παιδιά θεωρείται βάρος). Ξέρουμε τι αντιμετωπίζει σήμερα ένας νέος άνθρωπος που βγαίνει στη παραγωγή: μισθό – φιλοδώρημα ειδικά διαμορφωμένο για τους κάτω των 25 ετών, ένα νομοθετικό πλαίσιο που ξεζουμίζει το νέο εργαζόμενο για να εξασφαλισει την κερδοφορία των μονοπωλίων. Που μένει ανοργάνωτος απέναντι στον εργοδότη γιατί δεν έχει πείρα από την ζωή των σωματείων, από τη δράση του ταξικού κινήματος. Και φυσικά την ανεργία να χτυπάει κόκκινο στους νέους ανθρώπους.
        Με τη σημερινή μας συζήτηση θέλουμε να διατρανώσουμε την απόφασή μας να δώσουμε μια μαχητική απάντηση.
Η ζωή μας δεν μπορεί να είναι στην ανεργία, στην υποαπασχόληση, στην ανασφάλεια, με μισθούς και συντάξεις των 300 ευρώ.
Τώρα χρειάζεται να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει

        Το λαϊκό κίνημα δεν έχει πει την τελευταία του κουβέντα. Ότι έχει κατακτηθεί ήταν αποτέλεσμα σκληρών αγώνων και συγκρούσεων με την εργοδοσία, με τις κυβερνήσεις που την υπηρετούν. Η λύση είναι στον αγώνα, η ελπίδα είναι στον αγώνα, στον κοινό αγώνα εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων, συνταξιούχων, γυναικών και νέων για να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει.
Είμαστε εδώ αποφασισμένοι να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην οργάνωση της πάλης. Για να ακουστεί δυνατά η φωνή μας. Για να οργανώσουμε την αντίσταση μας, την διεκδίκηση των αιτημάτων μας. Για να δώσουμε μαζική, μαχητική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, επιχειρηματικών συμφερόντων, Ευρωπαϊκής Ένωσης.
        Μπορούμε με τους αγώνες μας, δυναμώνοντας την ανυπακοή και την απειθαρχία στια αποφάσεις τους, να οξύνουμε τους τριγμούς του συστήματός τους, να τους δημιουργήσουμε μεγαλύτερες ρωγμές, να δυσκολέψουμε τις αποφάσεις τους, να καθυστερήσουμε την επίθεσή τους, να κερδίσουμε χρόνο και έδαφος.

Κρίκος και προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι να δυναμώνει η οργάνωση των εργαζομένων, των αυτοαπσχολουμένων, των γυναικών, των συνταξιούχων και εδώ στο Μαρούσι. Κανένας μόνος του στο σπίτι. Να δυναμώσει εδώ στην περιοχή το σωματείο των εργαζομένων του ΚΑΤ. Το παράρτημα του βόρειου τομέα του συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. Το παράτημα του βόρειου τομέα του συνδικάτου επισιτισμού - τουρισμού. Να βοηθήσουμε η Λαϊκή Επιτροπή να γίνει αποκούμπι κάθε εργαζομένου που νιώθει μόνος του απέναντι στην εργαδοσία, κάθε εργαζόμενου που προβληματίζεται για το τι πρέπει να γίνει. Να συμβάλλουμε να έρθει σε επαφή με το σωματείο του. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στον εργαζόμενο ακόμα και αν τώρα φοβάται τον αγώνα. Με τη δική μας δράση θέλουμε να ξεπεράσει φόβους και αναστολές. Να δυναμώσει ο Σύλλογος προοδευτικών γυναικών, το σωματείο συνταξιούχων. Να βρει αποκούμπι ο αυτοαπασχολούμενος που βλέπει μέχρι στιγμής τον εμπορικό σύλλογο Αμαρουσίου να διοργανώνει λευκές νύχτες με τον δήμαρχο της κυβέρνησης. (λίγο ανάλυση)
        Να βοηθήσουμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους νέους και τις νέες να αντιπαλέψουν αντιλήψεις που τους βάζουν στην άκρη, πως άλλοι θα νοιαστούν για αυτούς. Να τους βοηθήσουμε να καταλάβουν ότι η αναμονή είναι ολέθρια. Ότι η προσμονή της μίας ή της άλλης κυβέρνησης θα είναι χάσιμο πολύτιμου χρόνου, αυτή η προσμονή βάζει εμπόδια στον αγώνα. Ότι δεν έχουν να περιμένουν τίποτε  από τα κόμματα που στήριξαν και στηρίζουν το σύστημα, από κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων. Ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων σημαίνει φθηνός εργάτης. Αυτή την πολιτική την βιώνουμε χρόνια στο πετσί μας, η συνέχισή της (με οποιοδήποτε μανδύα) θα φέρει τα ακόμα χειρότερα. Ούτε η τσιμουδιά ούτε η αναμονή ούτε οι κυβερνητικές εναλλαγές θα προσφέρουν λύτρωση ή άμεση ανακούφιση. Τα μέτρα παραμένουν, τρώνε τα σωθικά μας.
Η λύση βρίσκεται μόνο στους ταξικούς αγώνες, στις διεκδικήσεις, στην αλληλεγγύη, στην καθολική σύγκρουση σε όλα τα επίπεδα! Η λύση βρίσκεται στην οργάνωση, στη μαζικότητα, στο δίκιο μας.

        Χρειάζεται ακόμα, ειδικά στη νέα γενιά που δεν έχει πείρα από την συμμετοχή της στους αγώνες, να εξηξήσουμε γιατί η προοπτική και η ελπίδα είναι στον οργανωμένο αγώνα. Ότι η σήψη και η διαφθορά που χαρακτηρίζει την ηγεσία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ είναι χαρακτηριστικό εκείνων των δυνάμεων, της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, της Αυτόνομης Παρέμβαση, παλιών και δήθεν νέων συνδικαλιστικών παρατάξεων που τόσα χρόνια έχουν εκφυλίσει το συνδικαλιστικό κίνημα. Όλοι καθισαν στο τραπέζι των κοινωνικών διαλόγων για να συζητήσουν με τους βιομήχανους τι θα χάσουμε. Οι ευθύνες τους είναι εγκληματικές. Καλλιέργησαν στους εργαζόμενους τη λογική του μικρότερου κακού, των χαμηλότερων απαιτήσεων. Πρωτοστάτησαν στη ρεμούλα και τη διαθφορά συνειδήσεων. Οδήγησαν τον κόσμο σπίτι του. Και ότι γίνεται στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο που αλλάζουν κόμματα και δημιουργούνται δήθεν νέα με τα ίδια σάπια υλικά για να εγκλωβίζουν τον κόσμο, να τον κάνουν να νομίζει ότι δήθεν κάτι αλλάζει και να κάθεται σπίτι του, έτσι και στο συνδικαλιστικό επίπεδο δημιουργούναι αντίστοιχα δήθεν νέες παρατάξεις που θα παίξουν τον ίδιο βρώμικο ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στο εργατικό κίνημα.

        Οι εργαζόμενοι έχουν έναν και μόνο δρόμο. Να προχωρήσουν με αφοβία σε συστηματική οργάνωση και οργανωμένη απειθαρχία που θα αμφισβητεί όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά τη μήτρα που δημιουργεί τα μνημόνια και κάνει κόλαση τη ζωή του λαού. Την εξουσία των μονοπωλίων. Αυτή είναι η μόνη ελπιδοφόρα προοπτική και απαιτεί το λαό πρωταγωνιστή στο επίπεδο της οικονομίας και της πολιτικής για να γίνει κυρίαρχος του πλούτου που παράγει και της ζωής του.


        Το Π.Α.ΜΕ. πήρε την πρωτοβουλία να οργανώσει δίμηνη καμπάνια για την ανεργία. Η ανεργία θερίζει τις λαϊκές οικογένειες και δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Είναι μια καμπάνια που απευθύνεται σε όλους, όχι μόνο στους ανέργους. Η ανεργία είναι μια μάστιγα που μας αφορά όλους:
Την εργατική τάξη που δουλεύει γιατί έτσι εκβιάζεται να δουλεψει με χειρότερους όρους.
Τους εργαζόμενους που είναι καταδικασμένοι στον εφιάλτη της ανεργίας.
Τους αυτοαπσχολούμενους, που τσακίζονται από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.
Τους συνταξιούχους που αντί να ησυχάσουν στηρίζουν ακόμα τα άνεργα παιδιά τους.
Τις γυναίκες και τους νέους, που είναι τα πρώτα θύματα.

Η επίθεση αφορά τους πάντες.
Η κατάσταση χειροτερεύει συνεχώς. Αυξάνονται οι μακροχρόνια άνεργοι, η νεανική ανεργία φουντώνει. Εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι βρίσκονται εκτός προστασίας, χωρίς επίδομα, χωρίς βοήθεια. Το μέλλον μας, η ζωή των οικογενειών μας δεν μπορεί να είναι τα συσσίτια, οι ουρές στα γραφεία του ΟΑΕΔ και των δουλεμπορικών γραφείων. Δεν μπορεί το άγχος και η αγωνία αν θα έχουμε δουλειά και μεροκάματο να τρώνε τα σωθικά μας.
Μην αποδεχόμαστε την εξαπάτηση και την κοροϊδία! Μην αποδεχόμαστε τη σημερινή κατάσταση.
Αμέτρητα προγράμματα έρχονται για να μας ξεγελάσουν με μια προσωρινή και ελάχιστη ανακούφιση σαρώνοντας τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς. Ολα λειτουργούν ως άλλοθι για να καθορίζουν οι εργοδότες τους όρους εργασίας όπως θέλουν, χωρίς καμία δέσμευση, για να θησαυρίζουν.
Δεν πρέπει να αποδεχτούμε να σπρώχνονται εκατομμύρια ευρώ στα χέρια των εργοδοτών, να ανακυκλώνουμε τη φτώχεια μας μέσα από τα διάφορα προγράμματα που προσφέρουν λίγους μήνες δουλειάς και με μεροκάματα πείνας.
Να μην αποδεχτούμε το επίδομα ανεργίας να μετατρέπεται μέσω προγραμμάτων σε επιδότηση στους εργοδότες και να τους χαρίζει τζάμπα εργάτες και φτηνή εργασία.
Ηρθε η ώρα να δοθεί συνολική - καταιγιστική - ενωτική - ταξική απάντηση.


Μέχρι τότε:
-  Διοργανώνουμε μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα το Σάββατο 4/10 στις 11πμ στην Ομόνοια. Να μη λείψει κανείς. Να είναι η πρόβα τζενεράλε για το πανελλαδικό συλλαλητήριο, να σειστεί η Αθήνα. Να οργανώσουμε τη συμμετοχή μας. Όλοι με τις οικογένειές μας, τους γνωστούς μας, τους γείτονές μας. Παίρνουμε πρωτοβουλίες για να ακουστεί στο Μαρούσι:
ü  Την Πέμπτη με τραπεζάκι στον ηλεκτρικό στις 6μμ
ü  Την Παρασκευή  με μαζική ενημέρωση στις εργατικές πολυκατοικίες που είναι συγκεντρωμένος εργατόκοσμος.
Από εκεί και πέρα, θέλουμε να πάρουμε πρωτοβουλίες που νε ενημερώνουν τον κόσμο, να γίνει πλατιά γνωστή αυτή η καμπάνια με την κορύφωσή της το μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο. Οι πρωτοβουλίες μας να εμπνέουν ενθουσιασμό, να δίνουν ανάταση, να σηματοδοτούν την πεποίθησή μας: είμαστε εδώ και αγωνιζόμαστε για μέτρα προστασίας των ανέργων, είμαστε εδώ και συγκρουόμαστε με την πολιτική που γεννάει την ανεργία, που τσακίζει συνολικά τη ζωή μας.


Οργανώνουμε:
Κινητοποίηση ενημέρωση στον ΟΑΕΔ την Πέμπτη 9 Οκτώβρη και ώρα 10πμ διεκδικώντας Ουσιαστική προστασία των ανέργων τώρα!
Κάλυψη όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία.
Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ.
Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται το κράτος και οι εργοδότες.
Να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων απασχόλησης.

Κινητοποίηση ενημέρωση στην εφορία την Πέμπτη 16 Οκτώβρη και ώρα 9πμ  καταγγέλλοντας την άγρια φοροληστεία και τον ΕΝΦΙΑ

-  Κινητοποίηση στο δημοτικό συμβούλιο απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των ανέργων (κατάργηση των δημοτικών τελών για τους ανέργους, τα παιδιά των ανέργων να γίνονται δεκτά στους παιδικούς σταθμούς, να αναγνωριστούν σε όλους τους εργαζόμενους στα προγράμματα (5μηνα, ΜΚΟ κτλ) πλήρη δικαιώματα σε άδειες, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ασθένεια, μητρότητα καθώς και πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα).

Θέλουμε από όλες αυτές τις κινητοποιήσεις να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη στον αγώνα, άνεργοι, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι που έχουν απογοητευθεί από την κατάσταση να κάνουν το βήμα: ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ.

Ορισμένα άλλα ζητήματα:
1.   Η εργατική τάξη πρέπει να ανησυχήσει. Πόλεμος και ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των πηγών της Ενέργειας, λαών και χωρών, με χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες. Η μετανάστευση παίρνει μεγάλες διαστάσεις. Το ταξικό κίνημα χρειάζεται να οργανώσει την πάλη του στη βάση της αλληλεγγύης για τους λαούς που πλήτονται από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Οι εργαζόμενοι της χώρας μας να δυναμώσουν την πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στα ΝΑΤΟϊκά - πολεμικά σχέδια, για έξοδο της χώρας από κάθε ΝΑΤΟϊκό και κάθε ιμπεριαλιστικό οργανισμό.

2.   Όσον αφορά τη δράση της Χ.Α., και συνολικά και στο Μαρούσι. Να θυμίσω ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό η Λ.Ε. έχει αναλάβει πρωτοβουλίες ενάντια στους φασίστες. Και σαν Λ.Ε. αλλά και οι φορείς που συμμετέχουν σε αυτήν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα από την εκδήλωση της ΟΓΕ για τον φασισμό, το ψήφισμα στην συνέλευση που μοιράστηκε στο Μαρούσι και βοήθησε στην αποκάλυψη του χαρακτήρα της Χ.Α.
    Κανείς μας δεν πρέπει να ανεχθεί την παρουσία της στην περιοχή μας. Η Χ.Α. είναι ναζιστική, φασιστική οργάνωση, φορέας της ιδεολογίας του εθνικοσοσιαλισμού, ιδεολογικής μορφής που διαχειρίζεται πολιτικά τον καπιταλισμό.
    Προωθούν το μίσος ενάντια στο εργατικό – λαϊκό κίνημα. Κάθε τι που εξυπηρετεί την εργατική τάξη τους προκαλεί απέχθεια. Ο λόγος για αυτά είναι γιατί όχι μόνο δεν είναι αντισυστημική δύναμη αλλά αντιθέτως είναι τσιράκια του συστήματος, εξυπηρετούν συγκεκριμένα τμήματα του κεφαλαίου και γι’ αυτό θέλουν να βάλουν πόδι στα σωματεία της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης.
    Απάντηση στην παρουσία τους και στην δράση τους είναι η ενίσχυση του εργατικού κινήματος, η ανάπτυξη της συμμαχίας των εργαζομένων με τα άλλα λαϊκά στρώματα που βασανίζονται από τις αντιλαϊκές πολιτικές. Ανάπτυξη της δράσης της Λαϊκής Επιτροπής και να μην  αφήσουμε κανέναν φασίστα να μπει σε χώρους δουλειάς, σε σχολειά και παιδικές χαρές.
    Πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του φασισμού: Να φτάσει η ανακοίνωση της Λαϊκής Επιτροπής για το ρόλο και την καταδίκη της Χ.Α. σε όλους τους χώρους, δουλειάς και κατοικίας. Είναι ανάγκη να δουλέψουμε ιδιαίτερα σε σχολεία, χώρους κατάρτισης, για να μάθουν οι νέοι άνθρωποι τι είναι ο φασισμός και γιατί ενισχύεται από το σύστημα. Θα γίνει προβολή των ταινιών «Το μεγάλο κανόνι», με τον Θανάση Βέγγο (για το πως πρέπει να μιλάμε στα παιδιά μας για το φασισμό) την Παρασκευή 17/10 και «Ο μεγάλος δικτάτωρ» του Τσάρλι Τσάπλιν, την Παρασκευή 24/10, στις 7.30μμ στο Στέκι.

3.   Λαϊκό φροντιστήριο. Με την εθελοντική δουλειά και στήριξη από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και των φοιτητών του ΜΑΣ, θα λειτουργήσει και φέτος στο Στέκι Φροντιστήριο για μαθητές γυμνασίου και λυκείου.  Ο στόχος μας είναι να πάρουμε μέτρα στήριξης της λαϊκής οικογένειας, να καλλιεργήσουμε την αλληλεγγύη, να τη φέρουμε σε επαφή με τον οργανωμένο αγώνα λαϊκό κόσμο. Τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν τα μαθήματα, ενώ πιο συγκεκριμένες πληροφορίες μπορούν να δοθούν κι εδώ αλλά και κάθε απόγευμα 6μμ – 8μμ στο Στέκι

4. Για την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης του στεκιού της Λαϊκής Επιτροπής. Είμαστε σε μια περίοδο που προσπαθούμε να αναμορφώσουμε το στέκι ώστε να γίνει πραγματικά χώρος που θα στεγάσει πολύμορφες πρωτοβουλίες. Η ύπαρξη ενός τέτοιου χώρου είναι προϋπόθεση για να γνωρίσει λαϊκός κόσμος ότι υπάρχει φωνή που αντιστέκεται, που οργανώνει τον αγώνα και εδώ στο Μαρούσι. Ενισχύουμε οικονομικά την Λαϊκή Επιτροπή για να ανταποκριθεί στο κόστος"