(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Βαλκανική Σύνοδος για πετρέλαιο και αέριο: Βάζουν στο στόχαστρο των μονοπωλίων τον πλούτο του λαού


Ξεκίνησε την Τετάρτη στην Αθήνα η 3η ετήσια Βαλκανική Σύνοδος για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο (3th Annual Balkans & the Adriatic Oil & Gas 2014), με τη συμμετοχή κυβερνητικών παραγόντων των βαλκανικών χωρών κι εκπροσώπων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Δείγμα του ενδιαφέροντος που συγκεντρώνει η περιοχή λόγω του εντοπισμού υδρογονανθράκων, αλλά και της κατασκευής εδώ αγωγών διοχέτευσης καυσίμου στις ευρωενωσιακές αγορές, όπως και άλλων έργων υποδομών.
Ανοίγοντας τις εργασίες της Συνόδου, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση, ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, επιδιώκοντας γεωστρατηγική αναβάθμιση της ντόπιας αστικής τάξης μέσω του ενεργειακού, εστίασε στην κατασκευή στην Ελλάδα 543 χλμ. του αγωγού ΤΑΡ που θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο από την Κασπία στις ευρωπαϊκές αγορές.
Στάθηκε επίσης στην προώθηση κατασκευής του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB, κάθετη διασύνδεση στον ΤΑΡ, που θα διοχετεύει αζέρικο αέριο ως τη Ρουμανία. Επέμεινε ότι στόχος των κυβερνήσεων Ελλάδας και Βουλγαρίας είναι ο εν λόγω αγωγός να κατασκευάζεται το 2016.
Αναφέρθηκε ακόμα στα υπάρχοντα σχέδια κατασκευής του ελληνοκυπριακού αγωγού EastMed (για μεταφορά φυσικού αερίου από τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου) και στονITGI Interconnector (διασυνδετήριος αγωγός Τουρκίας, Ελλάδας).
Ο Γ. Μανιάτης δεν παρέλειψε να αναφέρει τα έργα αναβάθμισης του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα για αύξηση της αποθηκευτικής της ικανότητας κατά 73% και αύξηση της ταχύτητας αεροποίησης κατά 40%, όπως και τα έργα υποδομής στο λιμάνι για υποδοχή μεγαλύτερων πλοίων. Έταξε και ένα δεύτερο πλωτό σταθμό LNG στη Βόρεια Ελλάδα.
Τα ελληνικά κοιτάσματα
Παραπέρα, σημείωσε το γεγονός ότι η Βουλή επικύρωσε τις συμφωνίες παραχώρησης για 3«οικόπεδα» στη Δυτική Ελλάδα, συμφωνίες έρευνας κι εκμετάλλευσης κοιτασμάτων. Συμπλήρωσε ότι «τρέχει» η διαδικασία πρόσκλησης υποβολής προσφορών για άλλα 20 «οικόπεδα» σε Ιόνιο και Κρητικό Πέλαγος, καθώς και 3 στη στεριά. «Έχουμε ισχυρές ενδείξεις ότι υπάρχει υψηλό ενδιαφέρον για τις περιοχές αυτές από πολυεθνικές του καυσίμου», εκτίμησε ο υπουργός.
Σημειωτέον, σε ανάλογο ύφος και πλαίσιο κινήθηκαν οι τοποθετήσεις στη συζήτηση που διοργάνωσε χτες το βράδυ το ΙΣΤΑΜΕ «Ανδρέας Παπανδρέου», με θέμα «Προοδευτικές Πολιτικές στον Τομέα της Ενέργειας - μια ευκαιρία για τη Σοσιαλδημοκρατία», και κεντρικούς εισηγητές τον Μανιάτη και την Yasmin Fahimi, ΓΓ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD).
Αυτά που ισχυρίζονται, βέβαια, καμία σχέση δεν έχουν με τα λαϊκά συμφέροντα. Από έργα όπως αυτά του ΤΑΡ, ωφελημένοι θα είναι μόνο οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που ήδη εκμεταλλεύονται τα κοιτάσματα του Αζερμπαϊτζάν κι έχουν αναλάβει την κατασκευή του αγωγού. Δε διασφαλίζονται ούτε φτηνά καύσιμα για το λαό, ούτε ενεργειακή επάρκεια για τη χώρα. Για δε τα «οικόπεδα» στην Ελλάδα, ο λεγόμενος Εθνικός Φορέας Διαχείρισης Υδρογονανθράκων όχι μόνο δε διεξάγει αυτοδύναμη έρευνα, αλλά δε μετέχει καν σε κοινοπραξίες έρευνας - εκμετάλλευσης. Απλά διανέμει τον εγχώριο ενεργειακό πλούτο σε μια χούφτα ομίλους που θα κερδίσουν τη μερίδα του λέοντος από τον έλεγχο των κοιτασμάτων. Το πλαίσιο των ερευνών δε διασφαλίζει ούτε τη δέσμευση συγκεκριμένων ποσοτήτων της εγχώριας εξόρυξης και περιορίζεται σε ορισμένα μισθώματα και φορολογικά κρατικά έσοδα. Από την παράδοση του ορυκτού πλούτου της χώρας στο κεφάλαιο, μεγάλος χαμένος θα είναι ο λαός, αλλά και οι εργαζόμενοι του κλάδου, αφού η κερδοφορία των επενδύσεων θα στηριχτεί στην αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης.