(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Παναττική σύσκεψη του ΜΑΣ για την προετοιμασία του πανελλαδικού συλλαλητηρίου την 1η Νοέμβρη


Στη μάχη για την προετοιμασία της μαζικής συμμετοχής φοιτητών και σπουδαστών από όλη τη χώρα στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που έχει καλέσει το ΠΑΜΕ για την 1η Νοέμβρη και στις κινητοποιήσεις στις 4 Οκτώβρη μπαίνει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), που γι' αυτό το σκοπό διοργάνωσε την Τρίτη παναττική σύσκεψη. 
Στόχος του ΜΑΣ είναι στο πανελλαδικό συλλαλητήριο να γεμίσει η πλατεία Συντάγματος με χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές, που μαζί με όλο το λαό θα βροντοφωνάζουν: «Δεν πάει άλλο! Δεν δεχόμαστε να σπουδάζουμε με τα χίλια ζόρια, να γινόμαστε εμείς και οι οικογένειές μας πελάτες, να παίρνουμε μια διαρκώς υποβαθμισμένη μόρφωση για να συναντήσουμε τελικά ένα όλο και πιο δύσκολο μέλλον, γεμάτο ανασφάλεια, με το φόβο της ανεργίας και τους μισθούς χαρτζιλίκι, με τα προγράμματα ολιγόμηνης κακοπληρωμένης δουλειάς χωρίς δικαιώματα να φαντάζουν ως μοναδική μας λύση»!
Γι' αυτό και στη σύσκεψη τονίστηκε ότι: «Δεν πρέπει να πάει ούτε ώρα χαμένη από την προσπάθεια για την οργάνωση της πάλης.
Για να αντιμετωπίσουμε τα τεράστια εμπόδια που συναντάμε για να σπουδάσουμε λόγω της υποχρηματοδότησης, της εφαρμογής των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση που χτυπάνε τα δικαιώματά μας στην επιστημονική μόρφωση, που εντείνουν την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων, τεράστια εμπόδια λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στα σπίτια μας καθημερινά.
Για να απαντήσουμε στο μέλλον που μας έχουν ετοιμάσει στις ουρές της ανεργίας ή στην καλύτερη περίπτωση στην ολιγόμηνη κακοπληρωμένη δουλειά, μέλλον για το οποίο μας προετοιμάζουν από τώρα στους χώρους σπουδών.
- Για να δυναμώσει η πάλη για επιστήμη στην υπηρεσία των κοινωνικών και λαϊκών αναγκών.
Για να γίνουν βήματα για την αγωνιστική ανασύνταξη του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος».
Στην εισήγηση έγινε αναλυτική αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στις σπουδές τους (απουσία φοιτητικής μέριμνας, αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση για τη μεγαλύτερη πρόσδεσή της στις απαιτήσεις του κεφαλαίου κ.ά.), αλλά και την προοπτική που τους περιμένει ως αποφοίτους με την κακοπληρωμένη δουλειά χωρίς δικαιώματα κ.ο.κ. Παράλληλα έγινε αναφορά στη στάση των άλλων δυνάμεων στις σχολές που είτε ανοιχτά υπερασπίζονται την κυβερνητική πολιτική είτε σπέρνουν αυταπάτες ότι με μια άλλη κυβέρνηση εντός του πλαισίου της ΕΕ και της κυριαρχίας των μονοπωλίων θα μπορούσε τάχα να ζήσει ο λαός καλύτερα.
Παράλληλα όμως, έγινε ιδιαίτερη αναφορά και συζήτηση για το ίδιο το φοιτητικό κίνημα και την ανάγκη αναζωογόνησής του, ώστε:
«Οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι και τα εκλεγμένα τους όργανα να γίνουν πραγματικοί οργανωτές της πάλης των φοιτητών και των σπουδαστών, η λειτουργία και η δράση τους να συσπειρώνει και να τραβά στην πάλη και στη συλλογική δράση την πλειοψηφία των φοιτητών και σπουδαστών. Σημαίνει άνοδος της συμμετοχής στις μαζικές διαδικασίες, στις γενικές συνελεύσεις, στη συζήτηση για τη διαμόρφωση αιτημάτων, μορφών πάλης. Σημαίνει οι φοιτητές και οι σπουδαστές κάθε έτους να εκλέξουν τη δική τους επιτροπή έτους, να κάνουν συνελεύσεις και να συζητούν τα προβλήματά τους.
Οι σύλλογοι στους οποίους πλειοψηφούν οι δυνάμεις που στηρίζουν το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών πρέπει να είναι οι πρωτοπόροι. Να ξεχωρίζουν με τη λειτουργία και τη δράση τους. Αυτοί οι σύλλογοι πρέπει να μπουν μπροστά ΤΩΡΑ για να οργανώσουν τη μαζική συμμετοχή των φοιτητών και σπουδαστών που ανήκουν στο σύλλογό τους στο συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη. Άμεσα να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο, να καθορίσει ημερομηνία γενικής συνέλευσης. Τα ίδια τα μέλη του ΔΣ να γυρίσουν όλα τα αμφιθέατρα 2 και 3 φορές, να καλέσουν τους φοιτητές να συμμετάσχουν στη γενική συνέλευση για να συζητήσουν για τα οξυμένα προβλήματα στις σπουδές και το μέλλον τους, για τη συμμετοχή τους στο πανελλαδικό συλλαλητήριο. Να τους καλέσουν να οργανώσουν συνέλευση στο έτος τους και σύσσωμα τα έτη να έρθουν στη γενική συνέλευση για να θέσουν τα ιδιαίτερα προβλήματά τους. Έτσι μόνο μια γενική συνέλευση, που συνήθως μαζεύει 100, μπορεί να μαζέψει 400. Αυτό θέλουμε συνάδελφοι και συναγωνιστές!
Σε όλους τους άλλους συλλόγους, με δική μας πρωτοπόρα δράση, να οριστεί ημερομηνία γενικής συνέλευσης. Οι επιτροπές αγώνα να κάνουν δική τους υπόθεση τη μαζική συμμετοχή των φοιτητών και των σπουδαστών. Όπου δεν παίρνεται απόφαση για συνέλευση από το ΔΣ, να καταγγέλλουμε τη στάση των άλλων δυνάμεων και να προχωράμε με συλλογή υπογραφών. Να παίρνουν αποφάσεις συμμετοχής τα έτη και τα τμήματα.
Πρέπει να επιδιώξουμε να μην υπάρχει σύλλογος που δεν θα συζητήσει και δεν θα κάνουμε προσπάθεια να πάρει απόφαση για συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο. Να παλέψουμε και οι 43 φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι της Αθήνας να πάρουν απόφαση συμμετοχής μέσα από μια μαζικότατη συνέλευση. Κάθε σύλλογος που παίρνει απόφαση να καλεί και το διπλανό του να κάνει το ίδιο. Να επιδιώξουμε το πρώτο 10ήμερο του Οκτώβρη να έχει διαμορφωθεί ένα μπλοκ συλλόγων που θα έχει πάρει απόφαση συμμετοχής και θα καλεί ακόμα και με αφίσα και όλους τους υπόλοιπους που δεν το έχουν κάνει ακόμα».
Παράλληλα μέσα στον Οκτώβρη, οι σύλλογοι και οι επιτροπές αγώνα θα σχεδιάσουν και θα οργανώσουν εκδηλώσεις στις σχολές με σωματεία του κλάδου τους που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, για να συζητήσουν για την προοπτική των αποφοίτων της σχολής τους.
Οι δυνάμεις του ΜΑΣ, σύλλογοι και επιτροπές αγώνα θα οργανώσουν επίσης εκδηλώσεις και γλέντια καλωσορίσματος των πρωτοετών φοιτητών, ενώ τονίστηκε και η ανάγκη να έχουν τις «κεραίες» τους τεντωμένες για τα προβλήματα που τυχόν θα προκύπτουν για τους πρωτοετείς φοιτητές (χωρητικότητα αιθουσών και εργαστηρίων, δωμάτια σε εστίες κλπ.) και επιτόπου να οργανώνονται κινητοποιήσεις για την επίλυσή τους.