(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων στα «H&M» Αθήνας: Όλοι στο πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη

Κάλεσμα στους εργαζόμενους της εταιρείας «H&M» για μαζική συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των σωματείων την 1η Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα, που αφορά τη συνολική διεκδίκηση της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, απευθύνει ηΕπιτροπή Αγώνα εργαζομένων στα «H&M» Αθήνας.
Τους καλεί να μην αποδεχτούν να ζουν με τα ψίχουλα και να παραιτούνται από τα δικαιώματά τους, να απαιτήσουν συλλογικά αυτό που τους ανήκει. Τους καλεί να μην αποδεχθούν τους όρους «παραγωγικότητας» που βάζει η πολυεθνική εταιρεία, γιατί η ανάπτυξη των κερδών της πολυεθνικής έχει «πατήσει» πάνω στη δική τους εξαθλίωση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:
«Συναδέλφισσες, συνάδελφοι εργαζόμενοι στα H&M
Όλο το τελευταίο διάστημα δίνουμε στον κλάδο του εμπορίου μάχες ενάντια σε μια σειρά από μέτρα που παίρνει η εργοδοσία, μέτρα που δυσχεραίνουν τη ζωή μας. Μέτρα που βάζουν ταφόπλακα στο Ασφαλιστικό, που μειώνουν δραστικά το εισόδημά μας, τα εργασιακά μας δικαιώματα, που μας αναγκάζουν να δουλεύουμε Κυριακές, αλλά και "λευκές" νύχτες, προετοιμάζοντας έτσι σταδιακά το πεδίο για 24ωρη λειτουργία των καταστημάτων. Μέτρα που εντατικοποιούν τη δουλειά μας, που αυξάνουν τον κίνδυνο για εργασιακά ατυχήματα, αλλά και τις ασθένειες του επαγγέλματός μας (φλεβίτης, μυοσκελετικά, προβλήματα στη μέση, αλλά και ψυχολογικά προβλήματα, δεδομένου ότι έχουν εμφανιστεί κρούσματα ακόμη και αυτοκτονιών στον κλάδο μας).
Τα μέτρα που παίρνονται δεν αφορούν μόνο τη δουλειά μας, αλλά και το σύνολο της ζωής μας καθώς η Υγεία ιδιωτικοποιείται, όλο και περισσότερα παιδιά πετιούνται στο δρόμο από τους παιδικούς σταθμούς, οι συγκοινωνίες για να μετακινηθούμε στις δουλειές μας είναι πανάκριβες, οι φόροι ακινήτων αυξάνονται, η εφορία μάς στήνει στον τοίχο.
Οι εργαζόμενοι στα H&M έχουμε ιδία εμπειρία από το τι σημαίνει εντατικοποίηση της δουλειάς, μειωμένα εργασιακά δικαιώματα, ωράριο-λάστιχο και άσχημες συνθήκες δουλειάς καθώς καλούμαστε να δουλεύουμε σε πολλά καταστήματα χωρίς air condition και εξαερισμό στα δοκιμαστήρια, να κουβαλάμε μεγάλο βάρος μεταφέροντας ρούχα, ελάχιστο προσωπικό για να εξυπηρετεί εκατοντάδες κόσμο και να κάνει ταυτόχρονα και τις δουλειές που τρέχουν κ.ά.
Μας έχουν επιβάλει ατομικές συμβάσεις, πράγμα που σημαίνει πως έχουμε διαφοροποιήσεις μεταξύ μας τόσο στο επίπεδο του μισθού όσο και στα εργασιακά μας δικαιώματα (ένσημα, αποζημίωση, πληρωμή υπερωριών, κάλυψη σε εργατικό ατύχημα, ιατροφαρμακευτική κάλυψη κλπ.) και η πλειοψηφία είμαστε μερικής απασχόλησης με 300 και 400 ευρώ μισθό -ενώ δεν είναι επιλογή μας- που μπορεί σε αυτόν να προστίθενται και οι υπερωρίες, οι οποίες όμως δεν είναι σταθερές ανά μήνα, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουμε αν τον επόμενο μήνα θα μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με τις πάγιες υποχρεώσεις μας και αν θα έχουμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας.
Ταυτόχρονα, η κατά κύριο λόγο μερική απασχόληση μας οδηγεί σε ωράρια μη σταθερά και ευλύγιστα και σε συνδυασμό με το μη επαρκή αριθμό εργαζομένων για να καλυφθούν τα πόστα της δουλειάς, η εργασία μας εντατικοποιείται τόσο που τρέχει ένας εργαζόμενος για 10, που σε μερικά καταστήματα οι συνάδελφοί μας λιποθυμούν -και φυσικά παρουσιάζεται από την εταιρεία σαν ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ του κάθε εργαζόμενου- και τελικά ενώ η εταιρεία βγάζει αμύθητα κέρδη, εμείς αμειβόμαστε για τη δουλειά μας με ψίχουλα στην κυριολεξία.
Την ίδια ώρα που συμβαίνουν αυτά σε εμάς, η εργοδότρια εταιρεία, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ρούχων λιανικής ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, αύξησε με το δικό μας ιδρώτα τα καθαρά της κέρδη το περασμένο τρίμηνο κατά 19% (740 εκατ. δολάρια) και ετοιμάζεται να ανοίξει 10 ηλεκτρονικές αγορές ακόμη και 375 νέα καταστήματα παγκοσμίως, κάνοντας άνοιγμα και σε αγορές που ακόμη δεν είχε καταστήματα (Φιλιππίνες, Νότια Αφρική κλπ.), μέσα στο 2015. Πληροφοριακά μέσα σε ένα χρόνο μέχρι τον περασμένο Αύγουστο αύξησε η εταιρεία τα καταστήματά της κατά 377 παγκοσμίως, φτάνοντας αισίως τα 3.341 καταστήματα.
Με άλλα λόγια, τα H&M είναι μία ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία, που κυριαρχεί παγκοσμίως και για να τα καταφέρει βάζει όρια στο πόσους εργαζόμενους θα έχει γενικά, αλλά και με τι εργασιακές σχέσεις θα τους έχει, πόσο πρέπει να "παράγουν" ανά ώρα (γνωστό σε όλους μας τακτ), και πόσες ώρες θα δουλεύουν τη μέρα. Μέσα σε αυτά εντάσσεται και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και τις "λευκές" νύχτες, που φυσικά δεν είναι ούτε απόφαση που αφορά και ευνοεί μόνο τη δική μας εταιρεία, αλλά το σύνολο των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου, οι οποίες και το επιδιώκουν μηδενός εξαιρουμένου.
Όλα αυτά δεν αφορούν μόνο τις ώρες που είμαστε στη δουλειά, αλλά το σύνολο της ζωής μας, τον ελεύθερό μας χρόνο, την οικογένειά μας -αν μπορούμε υπό αυτές τις συνθήκες να κάνουμε. Επομένως, δεν αντιμετωπίζονται ούτε με γκρίνια ούτε με το κυνήγι της ατομικής λύσης γιατί και αυτό έχει κοντά ποδάρια, είναι προσωρινό και τελικά μοιραία καταλήγεις εκεί που βρίσκονται όλοι όσοι έχουν τα ίδια συμφέροντα με εσένα, δηλαδή οι εργαζόμενοι.
ΑΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ. ΠΑΛΕΨΕ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΧΑΝΕΙΣ!!!!
Ως πότε θα συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα; Μέχρι πότε θα σκύβουμε το κεφάλι γιατί θέλουμε να ζήσουμε τους γονείς και τα παιδιά μας, ενώ δεν καταλαβαίνουμε πως το "μη μιλάς" μάς έχει φέρει ως εδώ και θα μας πάει και παρακάτω αν δεν διεκδικήσουμε, αν δεν παλέψουμε όλοι μαζί σαν μια γροθιά.
Οργανώσου στο σωματείο σου να μάθεις τι σημαίνει ενότητα των εργαζομένων, τι σημαίνει να μην παλεύεις μόνος σου, τι σημαίνει αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων και το να μην περιμένεις την ελεημοσύνη του εκάστοτε εργοδότη.
Εμείς έχουμε ήδη εμπειρία προσωπική. Μετατρέψαμε την αγανάκτηση σε αγώνα και με τη στήριξη του ταξικού μας σωματείου καταφέραμε να εφαρμοστούν τα κεκτημένα μας. Πρέπει αυτή η εμπειρία να γίνει φάρος και να παλέψουμε για:
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ
Να εργαζόμαστε 8ωρο - 5ήμερο - 40ωρο με πλήρη μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα και διεκδικώντας κλαδική σύμβαση με κατώτατο μισθό 920 ευρώ. Να προσληφθούν περισσότεροι εργαζόμενοι σε κάθε κατάστημα με τους παραπάνω όρους. Να σταματήσει η εντατικοποίηση και πίεση της δουλειάς.
ΟΠΟΙΟΣ ΔΕ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΘΑ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙ ΤΗΝ ΗΤΤΑ (Μπρεχτ)
Η Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων στα H&M καλεί όλους τους συναδέλφους να έρθουμε σε επαφή, να συζητήσουμε, να μην αποδεχτούμε να ζούμε με τα ψίχουλα και να παραιτούμαστε από τα δικαιώματά μας, να απαιτήσουμε συλλογικά αυτό που μας ανήκει.
Μην αποδεχτούμε τους όρους "παραγωγικότητας" που μας βάζει η πολυεθνική εταιρεία, γιατί
η ανάπτυξη των κερδών της πολυεθνικής έχει "πατήσει" πάνω στη δική μας εξαθλίωση.
ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΗΝ 1η ΝΟΕΜΒΡΗ
ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ.
ΕΛΑ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΓΙΑ:
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.
  • Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους, ωράριο εργασίας 40ωρο - 8ωρο - 5ήμερο.
  • Υπογραφή κλαδικής σύμβασης, κατώτερο μισθό 920 ευρώ.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, όχι στη φοροληστεία και τον ΕΝΦΙΑ.
  • Κάλυψη όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία, επίδομα ανεργίας 600 ευρώ.
  • Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος, χωρίς επιβάρυνση των ανέργων, να βαρύνονται το κράτος και οι εργοδότες.
  • Να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων απασχόλησης.
  • Να πληρωθούν τώρα όλα τα δεδουλευμένα των απλήρωτων εργαζομένων.
  • Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών.
  • Όχι στη μετατροπή του επικουρικού ταμείου σε επαγγελματικό».