(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Γενική Συνέλευση ΣΕΤΗΠ: Συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ

Από τη συνέλευση του ΣΕΤΗΠ την 1η Οκτώβρη
Γενική συνέλευση πραγματοποίησε την Τετάρτη 1η Οκτώβρη το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Νομού Αττικής, στη διάρκεια της οποίας αποτιμήθηκε η κατάσταση στον κλάδο, αλλά και συνολικότερα, ενώ αποφασίστηκε η συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ για την ανεργία στις 4 Οκτώβρη, αλλά και στο πανελλαδικό στην Αθήνα την 1η Νοέμβρη.
Στο ψήφισμα του ΣΕΤΗΠ επισημαίνεται: «Αφού συζητήσαμε για το σύνολο των προβλημάτων του κλάδου, αλλά και για τις γενικότερες εξελίξεις, απαιτώντας άμεσα μέτρα προστασίας για τους ανέργους του κλάδου, καταλήξαμε στο ακόλουθο ψήφισμα:
Στον Όμιλο ΟΤΕ, το μεγαλύτερο μονοπώλιο στον κλάδο μας, με στρατηγικό ρόλο τα τελευταία 3 χρόνια, έχουν διωχθεί 5.000 εργαζόμενοι με συγκροτημένα δικαιώματα που καλύπτονταν από τις επιχειρησιακές συμβάσεις και αντικαταστάθηκαν με 1.000 εργαζόμενους ενοικιαζόμενους από τις θυγατρικές με τα νέα μισθολόγια, ενώ έχει στην ουσία ολοκληρωθεί η λειτουργική συγχώνευση του ΟΤΕ με την Cosmote. Η ενέργεια αυτή έφερε αλυσιδωτές αντιδράσεις στο χώρο μας με εξαγορές - συγχωνεύσεις, απολύσεις συναδέλφων. Η ενοποίηση των δικτύων σε Wind - Vodafone είναι πραγματικότητα, ενώ ταυτόχρονα η Vodafone εξαγόρασε την HOL. Σε αυτήν την κατεύθυνση η FORTHNET αποτελεί το νέο πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ των μονοπωλίων του κλάδου με θύματα τους εργαζόμενους, ενώ η ONTELECOMS προσέφυγε στο αρ. 99 για πτώχευση. Επίσης η TELECOM αποσπάστηκε από τον Όμιλο ΙΝΤΡΑΚΟΜ καθώς εξαγοράστηκε από τη ρώσικη SYSTEMA. Κοινή συνισταμένη όλων των παραπάνω εξελίξεων είναι οι απολύσεις που προηγήθηκαν καθώς και το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων.
Στη VODAFONE έχει λήξει η ΣΣΕ και η μετενέργειά της, στη WIND η ΣΣΕ είναι στους τελευταίους 2 μήνες της μετενέργειας και οι 2 επιχειρησιακές Συμβάσεις σε ΟΤΕ και COSMOTE λήγουν στο τέλος του 2014. Την ίδια στιγμή δεκάδες είναι οι εργαζόμενοι στον κλάδο που δεν καλύπτονται από καμία σύμβαση (κλαδική ή επιχειρησιακή) και παίρνουν μισθούς των 300 ευρώ, έχουν μηνιάτικες συμβάσεις (EValue, Teleperformance, Newsphone κλπ.). Στον κλάδο μας είναι καθημερινό φαινόμενο η ανακύκλωση προσωπικού με χιλιάδες εργαζόμενους-μισοάνεργους και μετράμε τουλάχιστον 8.000 απολυμένους την τελευταία τριετία.
Για αυτόν το λόγο είναι αναγκαία η μαζική και οργανωμένη δράση των εργαζομένων όλων των εταιρειών του κλάδου για:
- Άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων - Υπογραφή ΣΣΕ.
- Απαιτούμε την υπογραφή νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να επαναφέρει το βασικό μισθό στα 751 ευρώ. Αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα και θα διεκδικήσουμε την υπογραφή κλαδικής, αλλά και επιχειρησιακών συμβάσεων στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών και της Πληροφορικής. Ό,τι διεκδικήσουν και πετύχουν οι εργαζόμενοι στις σημερινές συνθήκες θα είναι προϊόν σκληρής σύγκρουσης με την εργοδοσία. Τα δικαιώματά μας, το 8ωρο, το 5ήμερο, οι άδειες και μια σειρά άλλων δικαιωμάτων είναι προϊόν διεκδίκησης και συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Είναι προϊόν μιας οξύτατης πάλης μεταξύ δυο τάξεων: Των εργοδοτών και των εργαζομένων οργανωμένων στα σωματεία τους, κλαδικά και επιχειρησιακά. Καταγγέλλουμε τις απολύσεις, τις διώξεις και τα δικαστήρια εναντίον πρωτοπόρων εργαζομένων.
Απαιτούμε:
  • Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλη τη διάρκεια της ανεργίας.
  • Κανένας εργαζόμενος να μην εργάζεται με μισθούς κάτω από 751 ευρώ.
  • Κανένας εργαζόμενος να μην εργάζεται ανασφάλιστος, χωρίς συλλογικές συμβάσεις. Να επανέλθουν οι κλαδικοί μισθοί στα επίπεδα του 2009.
  • Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία. Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών. Κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων που επηρεάζουν τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις, την Κοινωνική Ασφάλιση και τις συντάξεις.
  • Να μπει φρένο στη φοροληστεία και στην αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών και των φόρων που πλήττουν μισθούς και συντάξεις.
Συμμετέχουμε στο Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για την Ανεργία στις 4 του Οκτώβρη και στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη».