(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Έρχονται νέα μέτρα «δημοσιονομικού» και «διαρθρωτικού» χαρακτήρα


Νέα επώδυνα μέτρα, τόσο σε «δημοσιονομικό» όσο και σε «διαρθρωτικό» επίπεδο, φέρνουν τα παζάρια της συγκυβέρνησης με την τρόικα.
Η ΕΕ και το ΔΝΤ εκτιμούν σε 2 δισ. ευρώ το «δημοσιονομικό κενό» του 2015.
Τα τεχνικά κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και εξετάζουν τα στοιχεία του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού. Αυτό θα είναι βασικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση που θα έχουν οι επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη στις 30 Σεπτέμβρη.
Το «δημοσιονομικό κενό» θα καλυφθεί είτε με τη λήψη νέων μέτρων είτε με τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ δεν αποκλείεται να γίνουν και τα δύο. Ήδη έχει αποφασιστεί να επεκταθεί η «έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης» και το 2015. Ωστόσο είναι πολύ πιθανό να ληφθούν επιπλέον φοροεισπρακτικά μέτρα για να καλυφθούν οι «φοροελαφρύνσεις» - εμπαιγμός που ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός και τα μισθολόγια των ένστολων.
Ο στόχος που έχει τεθεί από την κυβέρνηση για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 είναι 3%, αλλά παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν μια μικρή μείωση του στόχου στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού. 
Τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα θα απασχολήσει και το «διαρθρωτικό» σκέλος, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά σκληρά μέτρα που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Μεταξύ άλλων θα συζητηθεί το ασφαλιστικό, η απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, η αντιδραστική αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, η «απελευθέρωση» των πλειστηριασμών και τα «κόκκινα» δάνεια.
Μαίνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις
Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, δήλωσε ότι το ΔΝΤ δεν έχει ενημερωθεί σε επίσημο επίπεδο από την ελληνική κυβέρνηση για «πιθανή πρόωρη λήξη» της συμμετοχής του στο πρόγραμμα «στήριξης».
Ο Τζέρι Ράις ανέφερε ότι η χρηματοδότηση από το Ταμείο είναι «εθελοντική». Επίσης, υπενθύμισε ότι η δανειακή σύμβαση του ΔΝΤ με την Ελλάδα, λήγει το 2016.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε από τη Νέα Υόρκη ότι στόχος είναι να αποχωρήσει το ΔΝΤ, γιατί πλέον «μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας μέσα από τις υπάρχουσες δομές της ΕΕ». Πρόσθεσε ότι δεν έχει ζητηθεί ακόμη η αποχώρηση του ΔΝΤ, καθώς συνεχίζεται η συζήτηση με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, πρέπει «να φύγουμε από το καθεστώς του μνημονίου και της τρόικας, γιατί τώρα μπορούμε πια να λύσουμε τα προβλήματά μας μέσα από τις υπάρχουσες πάγιες διαδικασίες της ΕΕ, μέσα από μηχανισμούς όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, το ESM και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και, φυσικά, όλοι γνωρίζουμε ότι η παρουσία του ΔΝΤ στην καρδιά της Ευρωζώνης ήταν κάτι έκτακτο και παροδικό, δεν μπορεί να συνεχίζεται δια μακρόν».
Όλες αυτές οι δηλώσεις αποτυπώνουν τους ανταγωνισμούς που εκδηλώνονται στα ιμπεριαλιστικά κέντρα για το ρόλο του ΔΝΤ στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.