(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη


Να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη, καλεί τους σπουδαστές και τους φοιτητές, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.
Στην ανακοίνωσή του το ΜΑΣ αναφέρει:
«Χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές από όλη την Ελλάδα να διαδηλώσουμε και να βροντοφωνάξουμε μαζί με όλο το λαό:
  • Δεν ανεχόμαστε εμείς και οι οικογένειές μας να ζούμε με ψίχουλα!
  • Δεν παραιτούμαστε από το δικαίωμά μας να σπουδάζουμε χωρίς εμπόδια και να μορφωνόμαστε ολοκληρωμένα!
  • Δεν δεχόμαστε το μέλλον που μας έχετε ετοιμάσει, την περιπλάνηση μεταξύ της ανεργίας και της ολιγόμηνης κακοπληρωμένης δουλειάς!
  • Δεν δεχόμαστε ένα μέλλον μέσα στο άγχος και την ανασφάλεια!
Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκίνησε. Τα προβλήματα όμως παραμένουν για τους φοιτητές και τους σπουδαστές των λαϊκών οικογενειών. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, η επίθεση των κυβερνήσεων και της ΕΕ προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των μονοπωλίων έχει χτυπήσει τα δικαιώματά μας στις σπουδές, το μέλλον μας, τη ζωή της οικογένειάς μας.
Η επίθεση στο παρόν και το μέλλον μας πρέπει να πάρει απάντηση!
Ενιαία μαζί με τον εργαζόμενο λαό γιατί ενιαία είναι η επίθεση εναντίον μας!
Οι πρωτοετείς συνάδελφοι με το "καλημέρα" έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα. Οι τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και καθηγητές δημιουργούν απίστευτο συνωστισμό σε αίθουσες και εργαστήρια, ουρές αναμονής, μαθήματα "στο πόδι" που υποβαθμίζουν το επίπεδο της μόρφωσης.
Δεν αντέχουμε να πληρώνουμε όλο και περισσότερο για τις σπουδές μας! Για τη σίτιση που συνεχώς επιδιώκεται να μειώνονται οι δικαιούχοι, για σπίτι, για συγγράμματα αφού δικαιούμαστε μόνο 1 σε κάθε μάθημα, για σημειώσεις, για αναλώσιμα και υλικά που μας καλούν να τα αγοράσουμε, για τα ΜΜΜ.
  • Διεκδικούμε επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό!
  • Αποκλειστικά δωρεάν σπουδές! Ούτε 1 ευρώ για σίτιση-στέγαση-βιβλία-σημειώσεις-αναλώσιμα-μεταφορές!
  • Ακίνητα των ιδρυμάτων και δημόσια κτίρια να μετατραπούν σε εστίες στην ευθύνη του κράτους! Επίδομα ενοικίου, δωρεάν δωμάτια σε ξενοδοχεία για όσους κάνουν αίτηση και δεν μπαίνουν σε εστία!
  • Πρόσληψη μόνιμων καθηγητών που να καλύπτουν όλο το πρόγραμμα σπουδών!
  • Κανένας φοιτητής έξω από εργαστήριο ή θεωρία! Κανένα υπεράριθμο εργαστηριακό τμήμα ή θεωρία!
Με τους νόμους των τελευταίων χρόνων για την ανώτατη εκπαίδευση και αξιοποιώντας την τεράστια υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων, οι επιχειρήσεις μπαίνουν όλο και περισσότερο στις σχολές για να "βάλουν χέρι" στις υποδομές τους, τη λειτουργία τους, στα προγράμματα σπουδών, στην έρευνα.
Αυτό σημαίνει ότι όλα γίνονται εμπόρευμα, εμείς γινόμαστε "πελάτες", οι ανάγκες μας αποτελούν "κόστος"! Σημαίνει ότι η επιστημονική μόρφωση υποβαθμίζεται σε εφήμερη κατάρτιση και άθροισμα δεξιοτήτων για να προετοιμαζόμαστε για τους μισθούς πείνας, τα ανύπαρκτα δικαιώματα και την εργασιακή περιπλάνηση. Σημαίνει έρευνα αποκλειστικά για την κερδοφορία των επιχειρήσεων.
  • Διεκδικούμε να φύγουν οι εταιρείες από τις σχολές!
  • Παλεύουμε ενάντια στην εφαρμογή του νόμου πλαίσιο και του σχεδίου "Αθηνά"! Να μην περάσουν οι νέοι Οργανισμοί των ιδρυμάτων! Ούτε σκέψη για νέο σχέδιο "Αθηνά"!
  • Επιστημονική μόρφωση και ειδίκευση υψηλού επιπέδου. Να αποτελεί το πτυχίο τη μοναδική προϋπόθεση για δουλειά χωρίς να χρειάζονται ένα κάρο πανάκριβα μεταπτυχιακά και πιστοποιητικά. Δωρεάν μεταπτυχιακά που να οδηγούν αποκλειστικά σε παραγωγή νέας γνώσης.
  • Επιστήμη και έρευνα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι για τα συμφέροντα των μονοπωλίων!
Δεν θα τους αφήσουμε να μας στερήσουν το μέλλον! Δεν θα τους αφήσουμε να μας στερήσουν τη δυνατότητα να σπουδάζουμε ολοκληρωμένα!
Δεν μπορούμε να δεχτούμε να πηγαίνουν στράφι οι προσπάθειές μας να πάρουμε πτυχίο και να βρούμε δουλειά στο αντικείμενο που σπουδάσαμε.
Η ανεργία χτυπάει "κόκκινο" στους νέους μέχρι 25 ετών. Το επίδομα ανεργίας το παίρνει 1 στους 10. Όσοι πιάσουν δουλειά είναι για μερικούς μήνες, με μισθούς 400 ευρώ χωρίς κανένα δικαίωμα. Οι νέοι κάτω των 25 παίρνουν μικρότερο μισθό γιατί έτσι δήθεν θα αντιμετωπιστεί η ανεργία!
Αμέτρητα προγράμματα έρχονται από την ΕΕ (voucher και άλλα) για να μας ξεγελάσουν προσφέροντας 5 – 6 μήνες δουλειάς και μεροκάματα πείνας. Θέλουν να "ανταλλάσσουμε" την ανεργία μεταξύ μας! Στους εργοδότες σπρώχνονται εκατομμύρια ευρώ και τσάμπα εργαζόμενοι.
Έτσι αξιοποιούν και την πρακτική μας άσκηση. Μεγάλα ποσά δίνονται από την ΕΕ για θέσεις πρακτικής άσκησης και με το επιχείρημα ότι "η πρακτική είναι μάθημα και όχι εργασία" οι πρακτικάριοι δουλεύουν πάνω από 8ωρο σχεδόν τσάμπα ενώ τα αφεντικά επιδοτούνται και κάνουν τη δουλειά τους ανακυκλώνοντας πρακτικάριους.
  • Διεκδικούμε σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο σπουδών μας! Να μην υπάρχει νέος που θα δουλεύει με λιγότερα από 751 ευρώ!
  • Να σταματήσει ο απαράδεκτος διαχωρισμός των εργαζομένων σε άνω και κάτω των 25 ετών!
  • Να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων απασχόλησης!
  • Κάλυψη ΟΛΩΝ των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία!
  • Πρακτική άσκηση ενταγμένη στο πρόγραμμα σπουδών, πάνω στην ειδικότητα, στην επίβλεψη του ιδρύματος! Με αξιοπρεπή μισθό, πλήρη εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα!
Όσοι από μας δουλεύουμε επειδή δεν μπορεί η οικογένειά μας να μας "κόβει μηνιάτικο", δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε τα μαθήματα και να δώσουμε εξετάσεις κανονικά. Αυτό μας οδηγεί στο να παρατείνουμε τις σπουδές μας. Κι αντί να μας στηρίζουν, μας οδηγούν στη διαγραφή.
  • Διεκδικούμε πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους σπουδαστές! Άδεια με αποδοχές για όλη την εξεταστική! Ειδικά ωράρια μαθημάτων! Πρόσθετες εξεταστικές για όσους είναι στο πτυχίο! Να μην διαγράφεται κανείς που θέλει να τελειώσει τις σπουδές του!
Στην επίθεσή τους να απαντήσουμε με αγώνες επιθετικούς, μαζικούς, συνεχείς, καλύτερα οργανωμένους, μαζί με τους εργάτες και όλο το λαό!
Ούτε η τσιμουδιά, ούτε η αναμονή, ούτε οι κυβερνητικές εναλλαγές θα προσφέρουν λύση στα προβλήματά μας. Τα μέτρα θα παραμένουν, θα συνεχίσουν να μας στερούν το παρόν και το μέλλον.
Η ελπίδα βρίσκεται μόνο στον αγώνα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ προς όφελος των κερδών των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών στα οποία θυσιάζεται το παρόν και το μέλλον μας, η ζωή της οικογένειάς μας. Στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας στις σπουδές, στη δουλειά, τη ζωή, για επιστήμη στην υπηρεσία των λαϊκών και κοινωνικών αναγκών.
Η ελπίδα βρίσκεται στην αγωνιστική ανασυγκρότηση των συλλόγων, στην οργάνωσή μας σε κάθε τμήμα, έτος, εξάμηνο. Στη συμπόρευσή μας με τους εργάτες και το ΠΑΜΕ, με όλο το λαό ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που μα πλήττει όλους. Έτσι δίνουμε και παίρνουμε τεράστια δύναμη!».