(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

«Απογείωση» κατά 35,5% της δηλωμένης μερικής απασχόλησης μέσα σ' ένα χρόνο-Στοιχεία της Έκθεσης απασχόλησης του ΙΚΑ


Ραγδαίες και αρνητικές ανατροπές έχουν σημειωθεί στην αγορά εργασίας μέσα σ' ένα χρόνο, σύμφωνα με την Έκθεση απασχόλησης που δημοσίευσε το ΙΚΑ, την Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη, απόρροια των αντιλαϊκών νόμων και των αποφάσεων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή σε όφελος της εργοδοσίας. Η επιδείνωση προκύπτει και από την περαιτέρω ενίσχυση της μερικής απασχόλησης έναντι της πλήρους που υποχωρεί, αλλά και της μείωσης των μισθών, γεγονός που σηματοδοτεί την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων και επόμενα «τόνωση» της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών κερδών.
Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ Ιανουαρίου 2013 - Ιανουαρίου 2014, αυξήθηκε, εκτινάχθηκε καλύτερα, κατά 35,5% η μερική απασχόληση και μειώθηκε κατά 7,6% ο μέσος μισθός σε όλες τις επιχειρήσεις (κοινές και οικοδομοτεχνικές).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, τον Ιανουάριο του 2014, το 26% των θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα ήταν μερικής απασχόλησης, ενώ το 74% ήταν πλήρους απασχόλησης. Αντίθετα, τον Ιανουάριο του 2013, οι μερικώς απασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα αποτελούσαν το 22% του συνόλου των απασχολούμενων του ιδιωτικού τομέα, ενώ οι πλήρως απασχολούμενοι το 78%.
Όπως παρατηρούμε, σ' ένα μόλις χρόνο, οι πλήρως απασχολούμενοι μειώθηκαν ως ποσοστό κατά 4%, ενώ σε αντιδιαστολή, οι μερικώς απασχολούμενοι αυξήθηκαν αντίστοιχα κατά 4%, δηλαδή αυξήθηκε η εργασιακή και μισθολογική φτώχεια σε μεγαλύτερα τμήματα εργαζομένων σε όφελος των επιχειρηματιών.
Επίσης, τον Ιανουάριο του 2014, πάνω από τις τρεις στις τέσσερις νέες θέσεις απασχόλησης που δημιουργήθηκαν ήταν με σύμβαση μερικής απασχόλησης.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το ΙΚΑ, κατά το παραπάνω διάστημα:
Ο αριθμός των ασφαλισμένων στις κοινές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 10,06%, στα οικοδομοτεχνικά έργα αυξήθηκε κατά 9,62% και στο σύνολο των επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 10,05%. Ο αριθμός των ασφαλισμένων αυξήθηκε στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση κατά 4,65%, ενώ με μερική απασχόληση αυξήθηκε κατά 35,30%.
Η μέση απασχόληση στις κοινές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 3,32%.
To μέσο ημερομίσθιο στις κοινές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 7,51%, στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 17,87% και στο σύνολο κατά 7,60%.
Ο μέσος μισθός μειώθηκε στις κοινές επιχειρήσεις κατά 10,62% και στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 12,81%.
Στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση, το μέσο ημερομίσθιο μειώθηκε κατά 5,15%, ενώ ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 6,35%.
Στο διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου 2013 - Ιανουαρίου 2014:
Ο αριθμός των ασφαλισμένων στις κοινές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 0,72%, στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 24,11% και στο σύνολο των επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 1,29%.