(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ για τον κατώτερο μισθό - Σχόλιο του ΠΑΜΕ

Από την συνάντηση με τον Ν.Δένδια
«Νερό στο μύλο των κερδών του κεφαλαίου» ρίχνει για μια ακόμη φορά συνειδητά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, με τις δηλώσεις του, απαντώντας σε ερώτημα για το αν πρέπει οι διαπραγματεύσεις για τον κατώτερο μισθό να είναι ελεύθερες ή με νομοθετική παρέμβαση.
Μετά το θόρυβο που προκάλεσε το απόσπασμα της δήλωσής του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επανήλθε παραθέτοντας ολόκληρη τη δήλωση που έκανε για το θέμα σε συνάντηση του προεδρείου με τον υπουργό Ανάπτυξης για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, τη Δευτέρα 22 Σεπτέμβρη, σχολιάζοντας ότι πρόκειται περί «προβοκάτσιας» και «παρερμηνείας» των δηλώσεών του.
Όπως και να έχει πάντως, η αγωνία του προέδρου της ΓΣΕΕ για το θέμα είναι ο κίνδυνος καταστροφής της παραγωγικής διαδικασίας. Δηλαδή στέλνει σαφέστατο μήνυμα ότι είναι μονόδρομος τα κέρδη του κεφαλαίου να προϋποθέτουν τον ενταφιασμό μισθών, συλλογικών συμβάσεων και εργασιακών δικαιωμάτων, γεγονός για το οποίο ήδη η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει βάλει το χέρι της, μέσα από τα τραπέζια του κοινωνικού διαλόγου και των συμβάσεων που υπέγραψε.
Μεταξύ άλλων ο Γιάννης Παναγόπουλος, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να αμβλύνει τις αντιδράσεις, σημειώνει στη δήλωσή του: «Κάποιοι λένε με νομοθετική παρέμβαση, κάποιοι λένε με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Εγώ θα έλεγα ότι η νομοθετική παρέμβαση απαιτείται για την επαναφορά, δίνοντας επίσης κι ένα πολιτικό μήνυμα, αλλά από κει και πέρα πρέπει ελεύθερα ν’ αφεθούν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι να συνάπτουν τις συλλογικές συμβάσεις.
Γιατί κι αυτός είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος, το σοκ που προκάλεσε στην αγορά και το είδατε, της παραγωγικής, αλλά και καταναλωτικής καθίζησης με την υποχώρηση του κατώτερου μισθού με νόμο, ενδεχομένως και με νόμο να προκαλέσει άλλο σοκ, που δεν ξέρω αν η αγορά εργασίας μπορεί να το αντέχει.
Άρα δεν είναι ένας νομικός βολουνταρισμός η λύση, η λύση είναι να μπορέσουμε να βρούμε το πραγματικό επίπεδο ισορροπίας που θα δίνει και ανάσα στους εργαζομένους και θα διατίθενται πόροι προς την κατανάλωση, αλλά βεβαίως να μπορεί και η αγορά να τους πληρώνει χωρίς να καταστρέψουμε την παραγωγική διαδικασία».
Σχόλιο του ΠΑΜΕ 
Σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ ότι είναι επιφυλακτικός στην επαναφορά των μισθών με νόμο στα προ μείωσης επίπεδα φοβούμενος σοκ στην παραγωγική διαδικασία και πως πρέπει τους μισθούς που ζητούνται η αγορά να μπορεί να τους πληρώνει, γιατί αλλιώτικα θα καταστραφεί η παραγωγική διαδικασία, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ κάνει το εξής σχόλιο:
«Ευτυχώς που οι άνεργοι, οι νέοι εργαζόμενοι, οι εργαζόμενοι συνολικά έχουν αποκούμπι. Το ΠΑΜΕ και τα συνδικάτα που δρουν με τη γραμμή της ταξικής πάλης. Αν περίμεναν από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και τον πρόεδρό της την υπεράσπισή τους, από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, τη λυκοσυμμαχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα γι' αυτούς. Θα ίσχυε το "σφάξε με αγά μου να αγιάσω"...».