(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

«Ενα τετράδιο για τα παιδιά της Παλαιστίνης» - Πολύμορφα ξεδιπλώνεται η καμπάνια αλληλεγγύης με συγκινητική ανταπόκριση από τους μαθητές


H εικόνα του μικρού κοριτσιού που ψάχνει τα βιβλία της στα ερείπια του βομβαρδισμένου σπιτιού και όλα όσα μαρτυρά για τη ζωή των παιδιών της Παλαιστίνης, «μπαίνει» στα σχολεία, γίνεται αφετηρία συζήτησης, προβληματισμού και έμπρακτης έκφρασης αλληλεγγύης.
Ο λόγος για την καμπάνια αλληλεγγύης «Ενα τετράδιο για παιδιά της Παλαιστίνης» που γίνεται με πρωτοβουλία της ΠΣΟ (Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία), της FISE (Παγκόσμια Συνδικαλιστική Οργάνωση Εκπαιδευτικών), σε συνεργασία με τη Γενική Ενωση Παλαιστινίων Εργατών. Στο πλαίσιό της, συγκεντρώνονται τετράδια, μολύβια, γόμες, γραφική ύλη κ.ά., στα γραφεία των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων, που στέλνονται στη Γενική Ενωση Παλαιστινίων Εργατών, ενώ αντιπροσωπεία της οργανωτικής επιτροπής για την καμπάνια αλληλεγγύης θα μεταβεί στην Παλαιστίνη για να παραδώσει τη βοήθεια που θα συγκεντρωθεί.
Στο πλαίσιο της καμπάνιας, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί τους εκπαιδευτικούς να συζητήσουν με τους μαθητές μας για τα πραγματικά αίτια του άδικου πολέμου ενάντια στο λαό της Παλαιστίνης, για το δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων να έχουν πατρίδα, ενάντια στην κατοχή και εισβολή του Ισραήλ, για το δικαίωμα των λαών να παλεύουν με όλους τους τρόπους, ενάντια στους δυνάστες τους, να οργανώσουν εκθέσεις ζωγραφικής, συναυλίες, παραστάσεις διαμαρτυρίας και άλλες πρωτόβουλες δράσεις.
Την πρωτοβουλία υιοθέτησαν ήδη μία σειρά πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών, που μέχρι τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας είχαν φτάσει τα 29. Μεταξύ αυτών, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ιωνίας, Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης, Λυκόβρυσης «Γ. Σεφέρης». Οπως λέει στο «Ρ» η πρόεδρός του Νινέττα Αλτάνη, «είναι - απ΄ την πρώτη στιγμή - εντυπωσιακή η ανταπόκριση των παιδιών. Πέρα απ΄ το ότι είναι ενημερωμένα για το θέμα των Παλαιστινίων και της Γάζας και αντιλαμβάνονται αυτόματα το νόημα της αφίσας και της φωτογραφίας, δεν προλαβαίνουμε να τους το πούμε κι αυτά ανταποκρίνονται. Σε μερικές περιπτώσεις και πριν τους το πούμε. Απ΄ την αφίσα». Οπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, «ήδη στο ΔΣ του Συλλόγου μας αποφασίσαμε να μπουν κούτες στις τάξεις για ένα διάστημα όπου τα παιδιά θα ρίχνουν τα υλικά που έφεραν. Να εκδώσουμε αφίσα του Συλλόγου. Να καλέσουμε έναν εκπρόσωπο των Παλαιστινίων για να περιοδεύσουμε μαζί στα σχολεία και να μιλήσει στους δασκάλους και στους μαθητές. Να παρακολουθήσει ο Σύλλογος τη θεατρική παράσταση "Μαουτχάουζεν" του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη», σημειώνει εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «στην πορεία οι συνάδελφοί μας θα "γεννήσουν" κι άλλες ιδέες».
Η πρόεδρος του Συλλόγου αναφέρεται και σε μεμονωμένες περιπτώσεις διευθυντών σχολείων που αρνούνται να μοιραστεί το υλικό στους γονείς ή ενοχλούνται από την αφίσα, δηλώνοντας ωστόσο ότι «επειδή μεγαλύτερη σημασία για τον κάθε εκπαιδευτικό και τον κάθε άνθρωπο, έχει η ανάγκη των παιδιών της Γάζας κι η προθυμία των παιδιών της χώρας μας, η απάντησή μας στις όποιες προκλήσεις θα είναι ότι δυναμώνουμε και θα κλιμακώσουμε την καμπάνια».
«Ο καθένας μας ας αγοράσει και ας στείλει ένα τετράδιο στα παιδιά της Παλαιστίνης», είναι το κάλεσμα που απευθύνει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου» σε εκπαιδευτικούς και γονείς. Οπως αναφέρει στο «Ρ» ο πρόεδρός του, Κώστας Παπλωματάς, «η έκκληση αυτή του Συλλόγου, βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση και η προσπάθεια θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη. Πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι θα δώσουν μια μικρή ανάσα στο σοβαρό πρόβλημα των παιδιών της Παλαιστίνης. Αλλωστε, ο λαός μας γνωρίζει πολύ καλά πως στα πλαίσια της αλληλεγγύης πολλοί άνθρωποι επέζησαν μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες. Ετσι, όλοι μας έχουμε υποχρέωση να σταθούμε αλληλέγγυοι στον αγωνιζόμενο λαό της Παλαιστίνης και ειδικότερα τα ταξικά συνδικάτα και οι εργαζόμενοι, σήμερα στις ανάγκες του Παλαιστινιακού λαού, αύριο όπου χρειαστεί». Σημειώνει επίσης ότι «τούτη την ώρα, που η επιχείρηση μιθριδατισμού κατάντησε τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη 15η είδηση, αυτή είναι η ώρα απέναντι στη διπλωματία των δακρυσμένων κροκοδείλων να αντιπαραταχτεί η ανθρωπιά του λαϊκού παράγοντα. Να εντείνουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της Παλαιστίνης, για λευτεριά και πατρίδα».