(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

«Υγρός τάφος» η Μεσόγειος για τρεις χιλιάδες πρόσφυγες από την αρχή του 2014


Ένας αριθμός μεταναστών δίχως ιστορικό προηγούμενο, πάνω από 3.000, έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, κατήγγειλε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, ο ΔΟΜ έχει καταγράψει 4.077θανάτους «παράτυπων μεταναστών» σε διεθνές επίπεδο. Οι 3.072 από αυτούς έχουν σημειωθεί στη Μεσόγειο.
Θάλασσα «νεκροταφείο»
Σε ό,τι αφορά τη Μεσόγειο, «το 2014 είναι η πιο φονική χρονιά», μακράν του προηγούμενου βαρύτερου απολογισμού, το 2011, όταν είχαν καταγραφεί περίπου 1.500 θάνατοι μέσα στους εννέα πρώτους μήνες του έτους.
Στην πλειονότητά τους οι μετανάστες, οι οποίοι έχασαν τη ζωή επί θύραις της Ευρώπης -από πνιγμό, από ασφυξία, από πείνα ή από το κρύο-, προέρχονταν από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία τα οποία δημοσίευσε ο ΔΟΜ.
Να σημειωθεί ότι από τους τουλάχιστον 40.000 μετανάστες που έχουν χάσει τη ζωή τους παγκοσμίως από το 2000, σε αναζήτηση καλύτερης ζωής, οι 22.000 έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο.
Ωστόσο, οι αληθινοί αριθμοί θεωρείται ότι είναι πολύ πιο υψηλοί, διότι οι θάνατοι σε απομονωμένες περιοχές δεν καταγράφονται, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.
Αύξηση των προσφύγων
Την ίδια ώρα, η κατάσταση επιδεινώνεται: Πάνω από 112.000 πρόσφυγες έχουν εντοπιστεί από τις ιταλικές αρχές μέσα στους πρώτους οκτώ μήνες του 2014, υπερτριπλάσιοι από όσους είχαν εντοπιστεί το σύνολο του 2013», σημείωσε ο ΔΟΜ. Πολλοί από τους μετανάστες αυτούς προσπαθούν να γλιτώσουν από τα αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στις χώρες τους, δηλαδή τις ένοπλες συρράξεις, τους διωγμούς ή τη φτώχεια. Οι περισσότεροι από όσους έχουν φθάσει φέτος στην Ιταλία είναι υπήκοοι της Συρίας, της Ερυθραίας και της Λιβύης.
Από το 1996, εξάλλου, τουλάχιστον 1.790 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν την έρημο Σαχάρα. Σε άλλες περιοχές του κόσμου, πάνω από 6.000 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν τα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ. Ενώ περίπου 1.500 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να φθάσουν στο έδαφος της Αυστραλίας από το 2000.