(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Βάρβαρες περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών.

Γράφημα, στο οποίο απεικονίζεται η μείωση της κατά κεφαλήν δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης
Γράφημα, στο οποίο απεικονίζεται η μείωση της
 κατά κεφαλήν δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης

Οι βάρβαρες περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών αλλά και ο σφαγιασμός των αποδοχών των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία παρουσιάστηκαν ως δέλεαρ στους μελλοντικούς επενδυτές στο χώρο της υγείας από υπουργούς της συγκυβέρνησης στο συνέδριο των Financial Times, που οργάνωσαν την Παρασκευή στην Αθήνα σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας.
Απ' τα στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προκύπτουν τα εξής:
  • Οι επιχορηγήσεις του Κράτους προς τα Νοσοκομεία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στο 1,34 δισ. ευρώ το 2013, από 1,6 δισ. ευρώ το 2011, μειωμένες κατά 16%την τελευταία τριετία. Προβλέπεται δε να διαμορφωθεί κάτω από το 1 δισ. ευρώ το 2015.
  • Το λεγόμενο «μισθολογικό κόστος» εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 2,22 δισ. ευρώ το 2013, από 2,73 δισ. ευρώ το 2011, μειωμένο κατά 19%την τελευταία τριετία. Προβλέπεται δε να διαμορφωθεί στα 2,16 δισ. ευρώ το 2015. Δηλαδή οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία έχασαν 570 εκ. ευρώ απ' τις αποδοχές του.
  • Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 2,38 δισ. ευρώ το 2013, από 3,9 περίπου δισ. ευρώ το 201. Το 2012 ήταν 2,85 δισ. ευρώ και προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,9 δισ. ευρώ το 2015.
Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας Κώστας Φρουζής: Η κατά κεφαλήν δημόσια φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε από 444 ευρώ το 2009 σε 253 ευρώ το 2012 και αναμένεται να διαμορφωθεί σε 214 για το 2013 και 178 ευρώ το 2014, όταν ο μέσος όρος των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 320 ευρώ. Παρουσιάζει δηλαδή μια μέση ετήσια μείωση 16,7% με αποτέλεσμα οι άρρωστοι να σταματάνε τη φαρμακευτική αγωγή γιατί δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τη συμμετοχή τους στα φάρμακα. Μάλιστα ο Κ. Φρουζής ζήτησε να μην μπει «πάτωμα» στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη 2,5 δισ. ευρώ -αντιστοιχεί στο 1,3% του ΑΕΠ- γιατί, όπως είπε, ο «στόχος μείωσης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης στο 1% του ΑΕΠ, δεδομένου ότι διανύουμε ήδη την 6η συνεχόμενη χρονιά ύφεσης, καταστρέφει την πρωτοβάθμια φαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών και καταργεί κάθε έννοια ανάπτυξης οδηγώντας σε από-επενδύσεις».
Ως επιστέγασμα ήρθε η δέσμευση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου: «Η έξοδος από την κρίση βασίζεται στην ανάπτυξη, στη παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας, στην ενσωμάτωση προσοδοφόρων δραστηριοτήτων στον Τουρισμό Υγείας, στην ανάπτυξη νέων γραμμών παραγωγής καινοτόμων φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων, καθώς και στην επιστημονική έρευνα. Η προσέλκυση επενδύσεων, η υλοποίηση βιώσιμων έργων σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ΣΔΙΤ και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, είναι στον πυρήνα της πολιτικής μας. Ο Τουρισμός Υγείας αποτελεί, κορυφαία πρόκληση σύμφωνα με τις υψηλού επιπέδου επιδόσεις του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, τις φυσικές δυνατότητες, τις δομές και τις υπηρεσίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα»