Συνεχίστηκε και σήμερα ο «διάλογος» των «κοινωνικών εταίρων» για την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Οι συμμετέχοντες παραδέχτηκαν ευθαρσώς ότι δεν συζητάνε για το ποσό του κατώτερου μισθού, το οποίο θα καθορίζεται από την κυβέρνηση, αλλά για ... επιδόματα!

Έτσι, οι «κοινωνικοί εταίροι» και φυσικά η ΓΣΕΕ, ρίχνουν νερό στο μύλο της κυβερνητικής πολιτικής και των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, καθώς ο κατώτερος μισθός θα καθορίζεται αποκλειστικά από τις «ανάγκες της οικονομίας», δηλαδή τα κέρδη της εργοδοσίας. Αυτό σημαίνει πως οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δείχνουν καμιά εμπιστοσύνη στα λόγια των «εταίρων» περί δήθεν προσπάθειας συγκράτησης του κατώτατου μισθού, μέσα απ' τους «διαλόγους».
Στη σημερινή συνάντηση των «κοινωνικών εταίρων», που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΓΣΕΒΕ, δε συμμετείχε ο ΣΕΒ, ενώ παρόντες ήταν οι ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕ και ΣΕΤΕ. Όλοι τους έδωσαν ιδιαίτερα έμφαση στην ανάγκη να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί ο «διάλογος», ως δήθεν το μοναδικό αντιστάθμισμα στην κατρακύλα των μισθών. «Θα συνεχίσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή να διαπραγματευόμαστε», είπε ο Γ. Παναγόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ενώ από την πλευρά του ο Γ. Βερνίκος από το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, στο ίδιο μήκος κύματος, είπε ότι «πρέπει να δώσουμε έμφαση στον κοινωνικό διάλογο για να βοηθήσουμε την κοινωνία να προχωρήσει». Με αυτόν τον τρόπο επιχειρούν να σπείρουν τον εφησυχασμό στους εργαζόμενους ότι δήθεν αν προχωρήσει ο «κοινωνικός διάλογος» τότε θα υπάρχουν αποτελέσματα προς όφελος των εργαζομένων.
Ο πρόεδρος των εμπόρων της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, ζήτησε «να σταματήσουμε αυτά τα ασανσέρ μισθών στην αγορά», δίχως, βέβαια, να διευκρινίσει, αν το ασανσέρ θα σταματήσει στο ... υπόγειο! Ο Γ. Καββαδάς, από την ΓΣΕΒΕΕ, δήλωσε πως στόχος των κοινωνικών εταίρων είναι «να συγκρατήσουν την κάθοδο των μισθών, να συγκρατήσουν την κοινωνική συνοχή». Πόθος των εταίρων είναι να κρατήσουν τους εργαζόμενους, που υποφέρουν από την άγρια αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική, στα όρια της «κοινωνικής συνοχής». Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε με τον πλέον ακριβή τρόπο ότι «η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, μέσα από το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει, δε μπορεί να συζητά ουσιαστικά για τον κατώτερο μισθό. Μπορεί, όμως, να συζητήσει για άλλα θέματα θεσμικά και να μην κατρακυλήσει περαιτέρω ο κατώτερος μισθός».
Χαρακτηριστικό της κοροϊδίας κατά των εργαζομένων είναι το γεγονός ότι οι «εταίροι» κάνουν δήθεν προσπάθεια για τα θεσμικά ζητήματα, όπως είναι τα επιδόματα, ωστόσο τα επιδόματα αυτά θα υπολογίζονται με βάση τον κατώτατο μισθό, ο οποίος δέχεται ανελέητα χτυπήματα.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα σχέδια της κυβέρνησης για το «μηχανισμό διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού», ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται με βάση τη γενικότερη οικονομική πορεία της χώρας, το ρυθμό ανάπτυξης, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Με το πρόσχημα, δε, της αντιμετώπισης της υψηλής ανεργίας των νέων, τα σχέδια περιλαμβάνουν διαφοροποίηση του μισθού ανάλογα με την ηλικία (ώστε οι νέοι να παίρνουν το 75% του μισθού των ενηλίκων και να βρίσκουν... πιο εύκολα δουλειά). Επιπλέον, προβλέπεται διαφοροποίηση των κατώτατων μισθών ανάλογα με την περιοχή (τις συνθήκες ύφεσης και ανεργίας σε αυτή), αλλά και την παραγωγικότητα κάθε κλάδου. Δηλαδή, ουσιαστικά παύει να υπάρχει «κατώτατος» μισθός. Υπάρχει μόνο το δικαίωμα του κάθε μονοπωλίου να προασπίζει τα κέρδη του με κάθε τρόπο, ξεζουμίζοντας τον εργάτη όλο και περισσότερο.
Στη συνάντηση δεν συμμετείχαν οι εκπρόσωποι της Δ.Α.Σ. (ΠΑΜΕ) ζητώντας με σημερινή επιστολή  από τη ΓΣΕΕ να διακόψει κάθε συζήτηση με τους εργοδότες. 
Πηγή:902.gr