(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για το νοσοκομείο «Μεταξά»


Νοσοκομείο Μεταξά


Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε προς τον υπουργό Υγείας η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, σχετικά με τη δραματική κατάσταση στο ειδικό αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά».

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: Για τη δραματική κατάσταση στο ειδικό αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά»
Η κατάσταση στο ειδικό αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά» είναι δραματική, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ασθενείς.
Τα οικονομικά προβλήματα είναι τεράστια. Η κρατική χρηματοδότηση έχει περιοριστεί δραματικά, με συνέπεια το νοσοκομείο να προσπαθεί να λειτουργεί με έσοδα, που προκύπτουν από την πώληση υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς και να περικόπτει λειτουργικά έξοδα σε βαθμό που να μην καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες.
Αδυνατεί να προμηθευτεί τα αναγκαία φάρμακα, κύρια τα αντικαρκινικά, με συνέπεια να καλούνται να τα πληρώσουν οι ίδιοι οι ασθενείς. Λείπουν ακόμα σύγχρονος αξονικός τομογράφος, ψηφιακός μαστογράφος και μαγνητικός τομογράφος. Η έλλειψη στα αντιδραστήρια καλύπτεται με το να περιμένουν να συγκεντρωθούν πολλές αιμοληψίες, τα αποτελέσματα των οποίων βγαίνουν σε 25 περίπου μέρες!
Εξοντωτικές και επικίνδυνες ελλείψεις υπάρχουν και στο προσωπικό που μειώνεται ραγδαία (κατά 72 άτομα σε δύο χρόνια, κατά 17 άτομα το τελευταίο τρίμηνο). Το «Μεταξά» διαθέτει το 50% του νοσηλευτικού προσωπικού που απαιτείται για το κατώτατο όριο ασφαλούς λειτουργίας του! Η εντατικοποίηση και η έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας, αυξάνουν την έκθεση των εργαζομένων σε επαγγελματικούς κινδύνους, τα περιστατικά καρκίνου αυξάνονται.
Ταυτόχρονα η αναμονή στα εξωτερικά ιατρεία είναι δυόμισι μήνες και αυξάνεται για εισαγωγή σε κλινική. Η αναμονή αυτή για πολλούς καρκινοπαθείς σημαίνει έναρξη της θεραπείας, όταν ο καρκίνος έχει προχωρήσει σε επόμενο στάδιο ή έχει κάνει μετάσταση με τραγικές επιπτώσεις πολλές φορές στην πορεία αντιμετώπισης της νόσου.
Τα προβλήματα θα ενταθούν με το νέο οργανισμό του νοσοκομείου, που κόβει 258 θέσεις εργασίας και 90 κρεβάτια σε σχέση με τον προηγούμενο, το μετατρέπει από ειδικό αντικαρκινικό σε γενικό νοσοκομείο, συγχωνεύει κλινικές.
Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της τρικομματικής κυβέρνησης και των προηγούμενων που ενίσχυσαν την επιχειρηματική δράση στον χώρο της υγείας με τραγικές επιπτώσεις στους ίδιους τους ασθενείς από τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει:
1. Να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση του νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να υπάρχει η επάρκεια σε όλα τα αναγκαία φάρμακα και υλικά και να διασφαλιστεί η πλήρης δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των ασθενών χωρίς όρους και προϋποθέσεις ανεξάρτητα αν οι ασθενείς είναι εργαζόμενοι ή άνεργοι, ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, Έλληνες ή μετανάστες.
2. Να καταργηθεί ο νέος οργανισμός, να προσληφθεί όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων για την πλήρη στελέχωση και ανάπτυξη όλων των τμημάτων, να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και στα εργολαβικά συνεργεία.
Η βουλευτής Διαμάντω Μανωλάκου.