(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Οι εργαζόμενοι της NUTRIART να μην πέσουν στην παγίδα της εργοδοσίας



Ανακοίνωση του Συνδικάτου, με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις σε Κατσέλη - Αλλατίνι - Πλάζα


Κάλεσμα στους εργαζόμενους της εταιρείας NUTRIART (Κατσέλης, Πλάζα, Αλλατίνι), να μην παραιτηθεί κανένας από τη δουλειά του και τα δικαιώματά του, να μην υπογράψουν - όσοι δεν υπέγραψαν - το «κουρελόχαρτο» με το οποίο εκβιάζει η εργοδοσία τις παραιτήσεις τους και όσοι το υπέγραψαν να πάρουν πίσω την υπογραφή τους, απευθύνει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία NUTRIART, του ομίλου Δαυίδ, διακινεί τις τελευταίες μέρες ένα χαρτί με το οποίο εμφανίζονται οι εργαζόμενοι να ζητούν την αποχώρησή τους από την εταιρεία και την εφάπαξ καταβολή της αποζημίωσής τους.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συνδικάτου έχει ως εξής:
«Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, το κουρελόχαρτο που εκβιάζει η εργοδοσία να υπογράψετε είναι παγίδα! Το συνδικάτο σάς καλεί να μην παραιτηθείτε από τη δουλειά και τα δικαιώματά σας. Καλούμε ιδιαίτερα τους συναδέλφους που υπέγραψαν να το ξανασκεφτούν και να αποσύρουν την υπογραφή τους.
Τώρα πια ο καθένας μπορεί να δει καθαρά ότι η πτώχευση και όλες οι ενέργειες της εργοδοσίας είναι ένα έξυπνο παραμύθι, ώστε να ξεμπερδέψει με τους εκατοντάδες εργαζόμενους και στη συνέχεια να προχωρήσει στα όποια σχέδιά της για την εταιρεία, απαλλαγμένη από τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αποδεικνύεται και με την κίνηση αυτή ότι ο μέτοχος Δαυίδ είναι πολύ καλός διαχειριστής, ότι ήταν αυταπάτες όσα διάφοροι καλοθελητές σας έλεγαν ότι για την κατάστασή σας φταίει η κακοδιαχείριση.
Η εργοδοσία, αξιοποιώντας όλους τους νόμους που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις, έχει στήσει σχέδιο για να σας διώξει από τη δουλειά και να σας στείλει στην ανεργία και μάλιστα αυτό να φαίνεται ότι γίνεται με τη δική σας συναίνεση! Ταυτόχρονα, απειλεί με απολύσεις, στήνει την παγίδα της ολάκερης αποζημίωσης για να σας ξεφορτωθεί. Φέρνει πρόθυμους που απολύθηκαν και ξαναήρθαν στη δουλειά να παίξουν το βρώμικο ρόλο ότι δε θα χάσετε τίποτα υπογράφοντας την οικειοθελή αποχώρησή σας.
Πίσω από το χαρτί που υπογράφετε βρίσκονται οι εκατοντάδες ομαδικές απολύσεις. Επειδή δεν μπορεί να το κάνει φανερά γιατί θα ξεσηκωθεί τεράστιο κύμα αντιδράσεων και επειδή δεν του το επιτρέπει η νομοθεσία (επιτρέπει ως 5% του προσωπικού) το κάνει με τη μάσκα της οικειοθελούς αποχώρησης.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι η Επιθεώρηση Εργασίας δεν αναγνωρίζει αυτό το έντυπο, το θεωρεί παράνομο. Αυτό που θα δεχτεί ως επίσημο έγγραφο από την εταιρεία είναι είτε καταγγελία της σύμβασης εργαζομένου (δηλαδή απόλυση) και που με αυτήν σας δίνει το δικαίωμα για 100% αποζημίωσης με βάση τα χρόνια και το ύψος του μισθού, επίδομα ανεργίας, ασφαλιστικά ένσημα, θεώρηση βιβλιαρίου για το χρονικό διάστημα που καταβάλλεται το επίδομα για τον ίδιο και την οικογένειά του, δικαίωμα εγγραφής στους καταλόγους αναζήτησης εργασίας μέσω ΟΑΕΔ) είτε αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης που όμως δεν οδηγεί σε κανένα δικαίωμα από τα παραπάνω.
Καλούμε αυτούς που δεν υπόγραψαν μαζί με το συνδικάτο να πείσουμε τους συναδέλφους μας να πάρουν πίσω την υπογραφή τους. Ο αγώνας δεν έχει χαθεί. Θυμηθείτε μήνες πίσω αυτά που πετύχατε. Η εφάπαξ καταβολή που υπόσχεται η εργοδοσία είναι το τυράκι στη φάκα. Πίσω από εκεί βρίσκεται η ανεργία, η εξαθλίωση για εσάς και τα παιδιά σας.
Το συνδικάτο και η ομοσπονδία μας έχουμε νομικό τμήμα και απευθυνθήκαμε στην επιθεώρηση και σε άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, θα χρησιμοποιήσει όλους τους τρόπους και μορφές αγώνα, θα προχωρήσουμε και σε άλλες πρωτοβουλίες για τη στήριξη του αγώνα σας. Ομως έχουμε καθήκον να σας προειδοποιήσουμε ότι το δίκιο σας θα το βρείτε μέσα από τον αγώνα, τη συσπείρωση και επιμονή στα αιτήματά σας. Η αυταπάτη ότι ο οποιοσδήποτε δικηγόρος μπορεί να λύσει το πρόβλημα δεν οδηγεί πουθενά, καθώς όλοι οι νόμοι έχουν φτιαχτεί για να υπηρετούν τον Δαυίδ και την τάξη του.
Καλούμε το ΔΣ του σωματείου στον ΚΑΤΣΕΛΗ να πάρει ο καθένας ξεχωριστά θέση για το θέμα, αλλά και συνολικά ως όργανο των εργαζομένων. Να μπει μπροστά να μαζέψει πίσω όλες τις υπογραφές. Αυτό θα σταματήσει τη μοιρολατρία και ηττοπάθεια που υπάρχει τις τελευταίες μέρες στη συνείδηση των εργαζομένων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου, μαζί με την Ομοσπονδία μας προχωράμε σε ορισμένες ενέργειες και καλούμε το ΔΣ του σωματείου στον Κατσέλη να τις κάνουμε από κοινού:
  • Καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας για το άθλιο και παράνομο κουρελόχαρτο που εκβιάζει η εργοδοσία να υπογράψετε.
  • Σε τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας για όλες τις ενέργειες της εργοδοσίας που δείχνουν ότι η πτώχευση είναι σκευωρία για να πετάξει στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους.
  • Καλούμε σε νέα κοινή συνεδρίαση το σωματείο στον ΚATΣEΛH για να αποφασίσουμε πώς θα σταματήσουμε αυτήν την εξέλιξη και πώς θα συνεχίσουμε πιο δυνατοί τον αγώνα.
Να μην κλείσει το εργοστάσιο, να μη γίνουν απολύσεις, να μην αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις.

Ριζοσπάστης