Κάλεσμα σε όλο το συνδικαλιστικό κίνημα των μικρών εμπόρων να ξεσηκωθεί ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, να καταγγείλει τη νέα επίθεση, να οργανώσει την ενημέρωση και την κινητοποίηση των συναδέλφων, απευθύνει η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ.
Καλεί όλους τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους η Τρίτη 16 Ιούλη να αποτελέσει σημείο εκκίνησης του αγώνα για να μην περάσει η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, για να δυναμώσει η πάλη για την ανατροπή της πολιτικής των μονοπωλίων.
Η ΠΑΣΕΒΕ διεκδικεί:
  • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
  • Ενιαίο υποχρεωτικό ωράριο για όλα τα καταστήματα, 48 ώρες την εβδομάδα συνεχόμενο.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, 8ωρο - 5ήμερο - 40ωρο για τους εργαζόμενους.
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Χωρίς σταματημό η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την επέλαση που υπαγορεύουν EE, ξένα και ντόπια μονοπώλια. Αυτή τη φορά στόχος είναι η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στο εμπόριο. Με το νομοσχέδιο που κατέθεσε καθιερώνει:
  • Άνοιγμα των μικρών καταστημάτων κάτω των 250 τ.μ. 52 Κυριακές το χρόνο.
  • Τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα άνω των 250 τ.μ. δηλαδή πολυκαταστήματα, σούπερ μάρκετ, εμπορικές αλυσίδες κλπ., 7 Κυριακές το χρόνο.
  • Προβλέπει ότι οι δήμαρχοι (ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ) θα καθορίζουν πλέον πόσες Κυριακές θα ανοίγουν τα καταστήματα, στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας αρμόδιοι για να αποφασίσουν θα είναι οι περιφερειάρχες.
  • Το δικαίωμα στα σούπερ μάρκετ να πουλάνε περισσότερα προϊόντα όπως φάρμακα, παιδικό γάλα, τσιγάρα, εφημερίδες, ψωμί κ.ά. δίνει επί της ουσίας το πάνω χέρι στους νόμους της αγοράς.
  • 4 εκπτωτικές περίοδοι από 2 το προηγούμενο διάστημα.
Ισχυρίζονται ότι με τα παραπάνω θα δημιουργήσουν 30.000 νέες θέσεις εργασίας κυρίως στο εμπόριο.
Τα κυβερνητικά επιτελεία προπαγανδίζουν ότι αυτό το μέτρο θα έχει θετικές επιπτώσεις τόσο για τους εμπόρους όσο και για τους εργαζόμενους.
Ότι δήθεν θα τονώσει την αγορά, ότι δήθεν θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ότι δήθεν θα αυξηθεί το εισόδημα των εργαζομένων.
Όσο κι αν προσπαθούν, η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί.
Ποιον θα ωφελήσει η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας;
Θα ωφελήσει τους μικρούς εμπόρους και ΕΒΕ;
ΟΧΙ
  • Ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι τα μεγάλα εμπορικά και τα πολυκαταστήματα σε βάρος των μικρομάγαζων, γιατί ο ανταγωνισμός θα είναι αδυσώπητος.
Θα ωφελήσει τους εργαζόμενους στα καταστήματα;
ΟΧΙ
  • Θα χτυπηθούν ακόμα περισσότερο οι εργασιακές σχέσεις, τα δικαιώματα και ο ελεύθερος χρόνος τους, γιατί θα μεγαλώσει η εκμετάλλευση και οι ατελείωτες ώρες δουλειάς.
Θα ωφελήσει τους εργαζόμενους για τις αγορές τους, τις Κυριακές;
ΟΧΙ
  • Πρόκειται για μεγάλο ψέμα, γιατί δεν λείπει ο χρόνος απ’ τους εργαζόμενους, αλλά τα χρήματα.
Η αγορά δεν έχει βουλιάξει επειδή ο λαός δεν έχει χρόνο να ψωνίσει, αλλά:
Γιατί το εισόδημά του έχει δεχτεί και συνεχίζει να δέχεται απανωτές ληστρικές επιθέσεις.
Γιατί η ανεργία και η υποαπασχόληση καθημερινά αυξάνεται.
Γιατί οι μισθοί και οι συντάξεις δεν φτάνουν πια ούτε για τα απαραίτητα.
Γιατί η φοροεπιδρομή και τα χαράτσια δεν έχουν τέλος.
Γιατί η βάρβαρη πολιτική της ΕΕ, την οποία πρόθυμα υπηρετεί και η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, απαιτεί και επιβάλλει τη βίαιη συγκέντρωση ακόμη περισσότερου πλούτου από το λαό προς το μεγάλο κεφάλαιο.
Οι περιορισμοί των 250 τ.μ., που υποτίθεται διασφαλίζουν τα μικρά καταστήματα, αποτελούν κακόγουστο αστείο, αφού πολύ γρήγορα το μέτρο θα επεκταθεί παντού.
Είναι κοροϊδία η πρόβλεψη να ορίζουν τον αριθμό των Κυριακών οι δήμαρχοι ή οι περιφερειάρχες.
Γίνεται για να εξυπηρετήσει τα πολυκαταστήματα και τους μεγαλέμπορους των μεγάλων αστικών και τουριστικών κέντρων, να σπείρει σύγχυση και να περάσουν πιο εύκολα τα σχέδιά τους. Εξάλλου δήμαρχοι και περιφερειάρχες την ίδια αντιλαϊκή πολιτική υπηρετούν.
Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας θα αποτελέσει τη χαριστική βολή στα μικρά καταστήματα και τους αυτοαπασχολούμενους που ήδη δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον ανελέητο ανταγωνισμό και θα οδηγηθούν στην καταστροφή και το κλείσιμο.
Το εισόδημα των εμποροϋπαλλήλων όχι μόνο δεν πρόκειται να αυξηθεί, αλλά αντίθετα θα δουλεύουν ακόμη περισσότερο με ακόμη πιο διαλυμένο ωράριο, με χαμηλότερους μισθούς, όπως έγινε και στο παρελθόν, με τις απανωτές επεκτάσεις του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων.
Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας θα οδηγήσει σε παραβίαση κάθε έννοιας ελεύθερου χρόνου, με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία, στην οικογενειακή, προσωπική και κοινωνική ζωή εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων, ιδιαίτερα των γυναικών.
Τα σχέδια της κυβέρνησης πρέπει να πάρουν απάντηση.
Με τον αγώνα μας, με την κοινή πάλη εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων μικρών εμπόρων, να εμποδίσουμε τους σχεδιασμούς τους.
Παραμερίζουμε τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) που όλα αυτά τα χρόνια είχαν συμφωνήσει με τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις που απελευθέρωσαν το ωράριο.
Τώρα παριστάνουν τους αιφνιδιασμένους και προσπαθούν να συντονιστούν μαζί με τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, δήθεν για να αντιδράσουν. Μην τους εμπιστεύεστε, είναι και θα παραμείνουν υπέρμαχοι της ΕΕ και της ανταγωνιστικότητας προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων.
Καλούμε όλο το συνδικαλιστικό κίνημα των μικρών εμπόρων να ξεσηκωθεί, να καταγγείλει τη νέα επίθεση, να οργανώσει την ενημέρωση και την κινητοποίηση των συναδέλφων.
Καλούμε όλους τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους η ΤΡΙΤΗ 16 ΙΟΥΛΗ 2013 να αποτελέσει σημείο εκκίνησης του αγώνα για να μην περάσει η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, για να δυναμώσει η πάλη για την ανατροπή της πολιτικής των μονοπωλίων.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
  • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
  • Ενιαίο υποχρεωτικό ωράριο για όλα τα καταστήματα,48 ώρες την εβδομάδα συνεχόμενο.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, 8ωρο - 5ήμερο - 40ωρο για τους εργαζόμενους».