(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Αγώνας για κρατική χρηματοδότηση νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ

«Οργανώνουμε τώρα τον αγώνα για να μην κλείσει
και συγχωνευτεί καμία κλινική, καμία δημόσια μονάδα
Υγείας-Πρόνοιας και να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος»
τονίζει η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ Υγείας-Πρόνοιας

«Οδηγούν τα νοσοκομεία σε αδυναμία λειτουργίας. Ανοίγουν το δρόμο για νέο κλείσιμο κλινικών - τμημάτων και περικοπές στις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας».
Τα παραπάνω καταγγέλλει η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, με αφορμή τις περικοπές των λειτουργικών δαπανών στα δημόσια νοσοκομεία το 2014. Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
«Οι δεσμευτικές κατευθύνσεις του υπουργείου Υγείας για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των δημόσιων νοσοκομείων για το 2014 μειώνουν για πέμπτη συνεχή χρονιά τα κονδύλια για τη λειτουργία των νοσοκομείων.
  • Το 2014 τα κονδύλια για τις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων θα μειωθούν κατά 332 εκατ. ευρώ!
  • Συνολικά για την πενταετία 2009 - 2014 η μείωση φτάνει τα 1,28 δισ. ευρώ!
  • Την ίδια στιγμή, μοιράζουν νέο πακέτο 50 δισ. ευρώ στους τραπεζίτες (για την "ανακεφαλαιοποίηση" των τραπεζών, με την οποία συμφωνεί και ο ΣΥΡΙΖΑ).
Με τους νέους μειωμένους προϋπολογισμούς, θα μεγαλώσουν οι ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα. Θα χειροτερέψει η συντήρηση μηχανημάτων και υποδομών, με κινδύνους για την ασφάλεια υγειονομικών και ασθενών. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις αυξάνονται μόνο τα κονδύλια για τις εργολαβικές εταιρείες καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης.
Πολλά νοσοκομεία θα βρεθούν σε αδυναμία να συνεχίσουν τη λειτουργία με τις σημερινές υπάρχουσες δομές και θα ανοίξει ο δρόμος για μαζικές συγχωνεύσεις - καταργήσεις κλινικών και τμημάτων. Ήδη, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι φέτος 1.250 υγειονομικοί θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.
  • Την ίδια ώρα που αυξάνεται η φορολογία των λαϊκών οικογενειών, μειώνεται κατά 60% η φορολογία στους μεγαλομετόχους των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Την ίδια ώρα που έκοψαν 1,6 δισ. ευρώ από τους μισθούς μας, χαρίζουν 10 δισ. ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους (ΕΣΠΑ) και 350 εκατ. ευρώ στους μεγαλοεργολάβους.
Να πού πάνε τα λεφτά. Ούτε ένα ευρώ από τα δάνεια δεν πάει για μισθούς και συντάξεις. Κόβουν μισθούς και καταργούν δικαιώματα, για να γίνουμε φθηνότεροι εργαζόμενοι και να μεγαλώσει η καπιταλιστική κερδοφορία πάνω στα συντρίμμια των δικών μας δικαιωμάτων.
Δε θα συμβιβαστούμε με αυτήν την κατάσταση!
Οργανώνουμε τώρα τον αγώνα για πλήρη επαρκή χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας, του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για να μην κλείσει - συγχωνευθεί καμία κλινική, καμία δημόσια μονάδα Υγείας - Πρόνοιας. Για να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Για μονιμοποίηση των συμβασιούχων και των εργαζομένων στα ιδιωτικά συνεργεία. Για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Για αύξηση της φορολογίαςτων κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.
Υπάρχει διέξοδος
Ο πλούτος που παράγεται στην Ελλάδα είναι τεράστιος. Απόδειξη είναι ότι τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων -ακόμα και μέσα σε συνθήκες βαθιάς κρίσης- αυξάνονται.
Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ζήσουμε καλύτερα εμείς και οι οικογένειές μας. Να εξασφαλιστεί το δικαίωμα όλων σε μόνιμη, σταθερή δουλειά, με πλήρη δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς. Να παρέχονται εντελώς δωρεάν, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας και Πρόνοιας.

Προϋπόθεση όμως για να αναπτύξει η χώρα τις παραγωγικές της δυνατότητες προς όφελος του λαού είναι: η αποδέσμευση από την ΕΕ, η μονομερής διαγραφή του χρέους, η μετατροπή των μεγάλων επιχειρήσεων, δημόσιων οργανισμών, του ορυκτού πλούτου σε λαϊκή περιουσία. Σε αυτόν το δρόμο, οι θυσίες του αγώνα έχουν αντίκρισμα. Σε αυτόν το δρόμο σε καλούμε να συστρατευτείς μαζί μας».