(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Με λουκέτο απειλούνται ιδρύματα Πρόνοιας και Κέντρα Ειδικής Αγωγής




Τον κίνδυνο να κλείσουν μια σειρά ιδρύματα Πρόνοιας και Κέντρα Ειδικής Αγωγής υπογραμμίζει το ΚΚΕ και ζητά άμεσα μέτρα για να διασφαλιστεί η λειτουργία τους, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας. Το κείμενο της Ερώτησης αναφέρει:
«Το Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο (ΠΕΝ) στην Καλλιθέα Αττικής και μία σειρά άλλα ιδρύματα και κέντρα ειδικής αγωγής, λόγω της υποχρηματοδότησής τους από το κράτος, υπολειτουργούν και κινδυνεύουν να κλείσουν.
Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ δεν έχουν τα μέσα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους φιλοξενούμενους και τους περιθαλπόμενους. Ενδεικτικά στο ΠΕΝ και στο ΚΑΣΠ (Κέντρο Αποκατάστασης Σπαστικών Παιδιών) οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για 7 μήνες, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση στην ΠΕΓΚΑΠ, το Ασυλο Ανιάτων, την Παμμακάριστο, την ΕΓΝΥΑ, το Μαργαρίτα.
Λόγω της υποχρηματοδότησης, κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο τα 28 παιδιά του ΠΕΝ, που σήμερα φιλοξενούνται σε 24ωρη βάση. Πρόκειται για παιδιά που οι οικογένειές τους λόγω σοβαρών οικονομικών δυσκολιών αδυνατούν ακόμα και να τους εξασφαλίσουν φαγητό. Σε αμφισβήτηση τίθεται και η λειτουργία του ήδη συρρικνωμένου Νηπιαγωγείου του ΠΕΝ, στο οποίο σήμερα λειτουργεί μόλις 1 τμήμα. Από το Σεπτέμβρη κινδυνεύουν να μην ανοίξουν τα τμήματα του παιδικού σταθμού και των προνηπίων που ως τώρα εξυπηρετούνταν 70 παιδιά. Επίσης τα ΚΕΑ είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να ανοίξουν από Σεπτέμβρη, λόγω τεράστιων ελλείψεων. Το αποτέλεσμα είναι ακόμα περισσότερα παιδιά με αναπηρίες ν' αναγκαστούν να μείνουν σπίτι τους. Αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στα παιδιά, τα οποία δεν καλλιεργούν καθημερινά όσα έχουν μάθει.
Τον τελευταίο χρόνο, 2 μονάδες ειδικής αγωγής στο Περιβολάκι έκλεισαν, ενώ το Σικιαρίδειο λειτούργησε με 80 μαθητές λιγότερους σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.
Ορισμένα κέντρα ειδικής αγωγής βάζουν τροφεία 300 ευρώ - 800 ευρώ το μήνα, με αποτέλεσμα τα παιδιά να σταματούν την εκπαίδευσή τους, επειδή οι γονείς τους δεν μπορούν να πληρώσουν αυτά τα ποσά. Υπολογίζεται ότι οι υποστηριζόμενοι στην Αττική έχουν μειωθεί κατά 40%, λόγω των τροφείων και της πληρωμής για τη μεταφορά.
Αυτές οι εξελίξεις χειροτερεύουν μια ήδη επιβαρυμένη κατάσταση, αφού έτσι κι αλλιώς και πριν την κρίση πάνω από 185.000 παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες ήταν έξω από την Ειδική Αγωγή.
Τα διάφορα προγράμματα, που αναλαμβάνουν αυτά τα κέντρα μέσω των ΕΣΠΑ, δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της χρηματοδότησης μιας κι έχουν ημερομηνία λήξης και συγκεκριμένους όρους υλοποίησης.
Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που προωθούν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια και η σημερινή. Πολιτική που έχει συνδιαμορφωθεί στα πλαίσια της ΕΕ, κατ' απαίτηση του κεφαλαίου, που θέλει να διευρύνει την επιχειρηματική δράση στο χώρο της Πρόνοιας και της Ειδικής Αγωγής».
Το ΚΚΕ με την Ερώτηση ζητά:

  • Να χρηματοδοτηθούν άμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό όλα τα ΝΠΙΔ στο χώρο της Πρόνοιας και της Ειδικής Αγωγής και να εξασφαλιστεί πλήρως η λειτουργία τους.
  • Να ανοίξουν πλήρως όλα τα τμήματά τους από το Σεπτέμβρη και τα κλειστά τμήματα σε ΠΕΓΚΑΠ, ΕΓΝΥΑ.
  • Να καταργηθούν τα τροφεία και τα έξοδα μεταφοράς, που καταβάλλουν οι γονείς στα διάφορα κέντρα και όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται να είναι δωρεάν και υψηλής ποιότητας. Να μη διωχτεί κανένα παιδί επειδή δεν έχει να πληρώσει.
  • Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις διευρυνόμενες ανάγκες που υπάρχουν. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι και να έχουν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να επαναπροσληφθούν όσοι έχουν απολυθεί ως τώρα. Να καταβληθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα.
  • Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση άμεση ή έμμεση σε αυτό τον ευαίσθητο τομέα μέσω των διαφόρων ΜΚΟ και φιλανθρωπικών οργανώσεων.
Ριζοσπάστης