(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Αυξάνουν το χρόνο ασφάλισης για το εφάπαξ

ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Αποδέχεται την επιβολή επιπλέον κρατήσεων η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ

Αύξηση του χρόνου ασφάλισης που απαιτείται για την καταβολή εφάπαξ και «νομιμοποίηση» των επιπλέον εισφορών που επέβαλαν οι μνημονιακοί νόμοι στους εργαζόμενους με διάφορα προσχήματα. Αυτοί είναι οι δύο βασικοί άξονες της απόφασης που πήρε κατά πλειοψηφία η διοίκηση του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) στο όνομα της αντιμετώπισης των οξύτατων οικονομικών προβλημάτων που έχει.
Την απόφαση καταψήφισε ο Γ. Παπαδούδης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και εκπρόσωπος των εργαζομένων του Δημοσίου. Στην τοποθέτησή του ανέδειξε ότι το πρόβλημα του ΤΠΔΥ - και συνολικά των Ταμείων - οφείλεται στην πολιτική καταλήστευσης που εφαρμόστηκε όλα αυτά τα χρόνια από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου και απαίτησε την πλήρη κάλυψη των αναγκών του Ταμείου από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Από την άλλη, τα δύο στελέχη της ΠΑΣΚ ψήφισαν την πρόταση της πλειοψηφίας τη ΑΔΕΔΥ, ενώ τα δύο στελέχη της ΔΑΚΕ ήταν απόντα. Η στάση τους δεν ακυρώνει τις ακέραιες ευθύνες που έχει η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ - ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ. Χαρακτηριστικό είναι ότι η απόφαση του ΤΠΔΥ περιλαμβάνει όρους που είναι πρόταση των ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ, όπως αυτή ψηφίστηκε από τις δύο παρατάξεις στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ.
Η κατάσταση στο ΤΠΔΥ
Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η καταβολή του εφάπαξ σε 52 χιλιάδες δικαιούχους. Με βάση τις μνημονιακές συμφωνίες, το κράτος αναλαμβάνει να δώσει στο ΤΠΔΥ 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, που όμως φθάνουν για να εξυπηρετηθούν οι υποχρεώσεις μόνο προς τους 33 χιλιάδες δικαιούχους. Επίσης το ποσό αυτό θα δοθεί με τον όρο ότι το ΤΠΔΥ θα πάρει μέτρα για να μη δημιουργηθούν νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και θα φροντίσει να βρει άλλους πόρους για να εξυπηρετήσει τους υπόλοιπους 19 χιλιάδες δικαιούχους και όσους προστίθενται στο εξής.
Αντεργατικές προτάσεις
Στο πλαίσιο αυτό η πλειοψηφία μεταξύ άλλων αποφάσισε να προτείνει στο κράτος την αύξηση του χρόνου ασφάλισης για την καταβολή του εφάπαξ. Συγκεκριμένα, προτείνει το εφάπαξ να καταβάλλεται μόνο σε όσους έχουν από 25 χρόνια ασφάλισης και πάνω. Μέχρι σήμερα για το στενό Δημόσιο τα ελάχιστα απαιτούμενα χρόνια ασφάλισης για την καταβολή του εφάπαξ ήταν 20 και για τους ΟΤΑ 22. Για όσους έχουν από 12 έως 25 χρόνια ασφάλισης αντί για καταβολή του εφάπαξ προτείνεται η έντοκη επιστροφή των εισφορών τους. Ετσι, αυτοί που σήμερα έχουν τουλάχιστον 20 έτη, αλλά δεν έχουν συμπληρώσει 25ετία χάνουν το δικαίωμα που είχαν να πάρουν εφάπαξ. Πρόκειται για μεθόδευση συγκαλυμμένης μείωσης του εφάπαξ καθώς η έντοκη επιστροφή των εισφορών αντιστοιχεί σε ποσό μικρότερο του εφάπαξ.
Επίσης η πλειοψηφία προτείνει ως πηγές χρηματοδότησης μεταξύ άλλων:
Την ειδική εισφορά αλληλεγγύης που επέβαλε ο νόμος για την εφαρμογή του λεγόμενου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015. Η εισφορά επιβλήθηκε δήθεν για την καταπολέμηση της ανεργίας και είναι το 2% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των μισθοδοτούμενων υπαλλήλων του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.
Το 50% της παρακρατούμενης εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων του Δημοσίου.
Αυτές τις πηγές χρηματοδότησης προτείνει και η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ. Πέρα από το γεγονός ότι αυτά τα έσοδα προορίζονται για άλλους σκοπούς, η αποδοχή τους σημαίνει και «νομιμοποίηση» των αντεργατικών όρων των μνημονίων, αποδοχή της επιβολής επιπλέον εισφορών.