(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

ΠΑΣΕΒΕ: Πανελλαδική κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΤΟΥ ΟΑΕΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ


Δυναμικές συγκεντρώσεις - παρεμβάσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις στα κατά τόπους γραφεία του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) έκαναν σήμερα το πρωϊ επαγγελματίες βιοτέχνες, μικροί έμποροι, αυτοκινητιστές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα πανελλαδικής κινητοποίησης για το Ασφαλιστικό που έκανε η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή ΣυσπείρωσηΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ).
Η σημερινή πανελλαδική κινητοποίηση δεν αφορούσε μόνο το οξύτατο πρόβλημα της αδυναμίας του 50% των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ να καταβάλουν τις εισφορές τους, με συνέπεια να μη δικαιούνται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, αλλά και διευρυμένο διεκδικητικό πλαίσιο για την ανατροπή μιας σειράς αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων και την απόκρουση της πολιτικής που τις προβλέπει.
Στην Αθήνα έγινε δυναμική συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΕ στην οδό Ακαδημίας, με τη συμμετοχή των Σωματείων και των Επιτροπών Αγώνα που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ και των τοπικών  γραμματειών της. Συμμετείχε επίσης και η Λαϊκή Επιτροπή 3ου και 4ου Διαμερίσματος της Αθήνας.
Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με την πρόεδρο του ΟΑΕΕ, Γεωργία Κοτίδου, στην οποία κατέθεσε το υπόμνημα με τα αιτήματα και συγκεκριμένα: Χρηματοδότηση του Ταμείου κατά τα 2/3 από το κράτος, θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας σε όλους, κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας και πάγωμα των χρεών και προσαυξήσεων  όσο κρατά η κρίση, να σταματήσει κάθε δίωξη από τη διοίκηση του ΟΑΕΕ σε όσους χρωστάνε στο Ταμείο, μακροχρόνια ρύθμιση των χρεών, δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση των εισφορών για τον κλάδο Υγείας, όχι μείωση των συντάξεων και επιστροφή όλων των περικοπών, σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες. Τέλος, να επιστραφούν και να συμψηφιστούν τα χρήματα που προεισπράχτηκαν με τις ασφαλιστικές εισφορές για επιδότηση και περίθαλψη ανέργων  (πάνω από 90 εκατομ. ευρώ) και να πληρώσει το κράτος για την επιδότηση των ανέργων.
Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΟΑΕΕ αρνήθηκε ουσιαστικά τα αιτήματα. Υποστήριξε ότι η κατάσταση του Ταμείου είναι οριακή το 2012 και θα γίνει χειρότερη το 2013 και πρόβαλε την ανάγκη εσόδων. Σε ό,τι αφορά τις διώξεις σε όσους χρωστούν, τα πρόστιμα και τις ρυθμίσεις παρέπεμψε στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, ενώ για την αδυναμία του ενός στους δύο ΕΒΕ να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, είπε ότι αυτό είναι θέμα συνολικής πρόνοιας από την κυβέρνηση.  Χαρακτηριστικό είναι ότι αρνήθηκε να δει ακόμη και τις περιπτώσεις τεσσάρων βαριά ασθενών με αθεώρητα βιβλιάρια που αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο και οι οποίοι παραβρέθηκαν στη συνάντηση.

Παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΟΑΕΕ έκανε και αντιπροσωπεία της ΓΣΕΒΕΕ.

Συγκεντρώσεις - παρεμβάσεις έγιναν και σε πολλές άλλες πόλεις.
Στη Θεσσαλονίκη έγινε στις 8 π.μ., μαζική συγκέντρωση στα κεντρικά του τοπικού ΟΑΕΕ, στην Κωλέττη. Κατέθεσαν ψήφισμα και επί τόπου αποφάσισαν να συνεχίσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις τις επόμενες μέρες. Στο Βόλο έκαναν συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΟΑΕΕ από τις 7.30 μέχρι τις 11 π.μ. Συγκεντρώσεις έγιναν και στα Χανιά, τη Λάρισα και τα Τρίκαλα, ενώ στα Γιάννενα κρέμασαν πανό στην πρόσοψη των γραφείων του ΟΑΕΕ.
Στην ανακοίνωσή της για τη σημερινή πανελλαδική κινητοποίηση , η ΠΑΣΕΒΕ σημειώνει ότι «ο δρόμος του αγώνα είναι ο μόνος για να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στην Κοινωνική Ασφάλιση». Γι' αυτό καλεί «σε κοινό αγώνα, μαζί με τους εργαζόμενους, το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ, για να εμποδίσουμε την κατεδάφιση των κατακτήσεών μας».
Σημειώνει επίσης ότι δεν πρέπει να δοθεί «καμιά εμπιστοσύνη και ανοχή στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ», καθώς τα προηγούμενα χρόνια είχαν αναλάβει το ρόλο του «αξιόπιστου συνομιλητή» και απέρριπταν τις κινητοποιήσεις της ΠΑΣΕΒΕ, ενώ τώρα προχωρούν «σε χλιαρές και απροετοίμαστες κινητοποιήσεις για λόγους εκτόνωσης», αλλά και περιορίζουν τις διεκδικήσεις σε επιμέρους αιτήματα, ενώ έχουν παραιτηθεί από τη διεκδίκηση να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ.