(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Έμπρακτη αλληλεγγύη από τις Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές


Σημαντικά βήματα στο δυνάμωμα της ταξικής αλληλεγγύης έχουν προσφέρει οι τράπεζες τροφίμων που έχουν δημιουργήσει σε διάφορες περιοχές οι Λαϊκές Επιτροπές. Μία πρωτοβουλία που έρχεται σε μία περίοδο που η λαϊκή οικογένεια, ανάμεσα στα άλλα προβλήματα, έχει να αντιμετωπίσει και το πολύ σοβαρό ζήτημα της σίτισης. Ήδη, χιλιάδες οικογένειες αδυνατούν να εξασφαλίσουν ακόμα και τα απολύτως απαραίτητα για τη διαβίωση των ίδιων και των παιδιών τους.
Γι αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία, η οποία επιχειρεί όχι μόνο να στηρίξει τη λαϊκή οικογένεια αλλά και να δώσει ώθηση με σκοπό να πάρει την υπόθεση στα χέρια της για να απαλλαγεί μια και καλή από τους καπιταλιστές, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, μιλούν στον «902.gr» εκπρόσωποι Λαϊκών Επιτροπών από Ίλιον, Λαύριο, Γαλάτσι και Πατήσια - Κυψέλη.
Στο Ίλιον
Ο Τάσος Τασιούλας, μέλος της Λαϊκής Επιτροπής Ιλίου, μιλώντας στον «902.gr» τόνισε σχετικά με την πρωτοβουλία που συμπληρώνει περίπου έναν μήνα λειτουργίας:
«Η Λαϊκή Επιτροπή και το Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων συγκεντρώνουμε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης καθημερινά στα γραφεία του Συνδικάτου. Μέχρι στιγμής, έχουμε δώσει τρόφιμα σε περισσότερες από 50 οικογένειες, στο Ίλιον και άλλες Δυτικές συνοικίες. Μιλάμε για μακροχρόνια ανέργους, μισοάνεργους με ελάχιστα μεροκάματα το μήνα, οικογένειες δίχως εργαζόμενο, με απλήρωτους λογαριασμούς, ασθενών που δε μπορούν να αγοράσουν τα φάρμακά τους, κλπ.
Η πείρα που έχουμε αποκομίσει αναδεικνύει ότι εκτός από την υλική βοήθεια υπάρχει και ουσιαστική. Η επαφή με τον κόσμο, τα προβλήματά του, δίνει άλλη προοπτική στην ποιότητα στης δουλειάς μας και στον προγραμματισμό της δράσης. Υπάρχει κόσμος που έρχεται και μας αναγνωρίζει σαν αποκούμπι, συζητά το πρόβλημά του, βρίσκει διέξοδο στη σκέψη του. Αυτό δίνει προοπτική στην ταξική αλληλεγγύη να αναπτυχθεί. Δίνει ώθηση ο εργαζόμενος, ο άνεργος, ο συνταξιούχος να μην αντανακλούν τη ζωή τους στο φόβο και στη μοιρολατρία αλλά στην ισχυροποίηση της δύναμής τους για την ανατροπή αυτής της κατάστασης».
Στο Λαύριο
Ο Μέντης Δαμασκηνός,μέλος της Λαϊκής Επιτροπής Λαυρίου και υπεύθυνος στην Τράπεζα τροφίμων, λέει:
«Ενάμισι μήνα τώρα η Λαϊκή Επιτροπή, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου (ΕΚΛ) και τα σωματεία της δύναμής του έχουν δημιουργήσει τράπεζα τροφίμων. Συγκεντρώνουμε, όσπρια, ζυμαρικά, γάλα εβαπορέ, λάδι, παιδικά γάλατα σε σκόνη, καφέ, ζάχαρη, λάδι κ.ά, καλοδιατηρημένα παιδικά ρούχα και παιχνίδια. Από την καταγραφή που έχουμε σε συνεργασία με σωματεία, καταφέραμε να δώσουμε τρόφιμα σε περίπου 45 οικογένειες που έχουν ανάγκη. Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με κατοίκους από την περιοχή κι έτσι καταγράφουμε κι άλλες περιπτώσεις ανθρώπων.
Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και από τον κόσμο ο οποίος συγκεντρώνει τρόφιμα και τα φέρνει στο εργατικό κέντρο. Πραγματικά οι άνθρωποι που έχουν έρθει κοντά μας, είτε για να βοηθηθούν είτε για να βοηθήσουν αναγνωρίζουν στη Λαϊκή Επιτροπή τη δυνατότητα να βρουν ένα αποκούμπι σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση για όλο το λαό που χτυπιέται διαρκώς σε όλα του τα δικαιώματα. Είναι ελπιδοφόρα αυτή η πρωτοβουλία γιατί ανάμεσα στον κόσμο που έχει έρθει να βοηθήσει είναι και άνθρωποι που το προηγούμενο διάστημα βοηθήθηκαν από τη Λαϊκή Επιτροπή. Είναι άνθρωποι που η Επιτροπή κατάφερε μέσα από κινητοποιήσεις να μην κοπεί το ρεύμα, ή να γίνει επανασύνδεση, στο νερό, στο τηλέφωνο, κ.ά. Αυτό σημαίνει ότι η Επιτροπή κάνει ουσιαστικά βήματα για να σταθεί στα πόδια της η λαϊκή οικογένεια αλλά και να κάνει δική της υπόθεση την πάλη για να διεκδικήσει όσα της ανήκουν. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα ωστόσο έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας».
Στο Γαλάτσι
Ο Δημήτρης Γουρνάρης τόνισε: «Η τράπεζα τροφίμων της Λαϊκής Επιτροπής σε συνεργασία με το Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία. Μετά το κάλεσμα που απευθύναμε με εξορμήσεις σε σπίτια, καταστήματα και τόπους δουλειάς πραγματικά έχουμε δει μεγάλη ανταπόκριση. Εκτός από τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής που δούλεψαν για τη σύσταση της τράπεζας τροφίμων, ουσιαστική βοήθεια υπάρχει και από τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι καθημερινά περνούν για να αφήσουν οτιδήποτε. Από ένα πακέτο μακαρόνια, μέχρι τα ψώνια της ημέρας. Για εμάς αυτό είναι το πιο ουσιαστικό κομμάτι αυτής της δουλειάς που ξεκινήσαμε γιατί αποδεικνύει στην πράξη ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων μπορεί να τους ωθήσει να κάνουν και οι ίδιοι βήματα. Και το λέμε αυτό, γιατί μεγάλο κομμάτι των ανθρώπων που έρχονται να προσφέρουν σήμερα σε όσους δεν έχουν δυνατότητα είναι εκείνοι που βοηθήθηκαν αντίστοιχα από τη Λαϊκή Επιτροπή το προηγούμενο διάστημα».
Σε Πατήσια – Κυψέλη
Ο Λευτέρης Σουμαλεύρης, μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Πατησίων-Κυψέλης, με αφορμή την πρόσφατη σύσταση της τράπεζας τροφίμων, είπε: «Η προσπάθεια της Λαϊκής Επιτροπής να συγκεντρώσει τρόφιμα για τη δημιουργία τράπεζας τροφίμων είναι στην αρχή. Η πρώτη προσπάθεια συλλογής τροφίμων ήταν για το γιορτινό τραπέζι τα Χριστούγεννα. Πρωτοβουλία που έγινε πράξη, μετά τη συλλογή διαφόρων τροφίμων, όπως ζυμαρικά, οπωροκηπευτικά, φρούτα και πουλερικά, τα οποία δόθηκαν σε περίπου 25 οικογένειες. Είμαστε στη φάση της οργάνωσης της πρωτοβουλίας με στόχο να συνεχιστεί η διανομή τροφίμων, σε τακτά χρονικά διαστήματα, ανάλογα και με τις δυνατότητες συλλογής τροφίμων και τις προσφορές αλληλεγγύης. Παράλληλα προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε και την καταγραφή των αναγκών σε όλα τα επίπεδα ώστε να αποκτήσουμε ολοκληρωμένη εικόνα, να δούμε ποιες ακόμα δράσεις απαιτεί η έμπρακτη, επιθετική αλληλεγγύη. Όχι η μεμψίμοιρη ψευτο-φιλανθρωπία του συστήματος και των ΜΚΟ, που κινούνται στη λογική "όσοι μοιράζουν δεκανίκια, ψάχνουν για σακάτηδες". Εμείς το εργατικό-λαϊκό κίνημα το θέλουμε συσπειρωμένο, ταξικά προσανατολισμένο και "αρτιμελές", έτοιμο για μάχη, όχι εξαρτημένο από τα ξεροκόμματα που του πετούν».