(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Με «μέθοδο και προσήλωση» οι απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων


Τα εύσημα του Προέδρου της Δημοκρατίας απέσπασε σήμερα η κυβέρνηση αναφορικά με το πρόγραμμα διοικητικής μεταρρύθμισης που ξεκίνησε με το νέο έτος και το οποίο περιλαμβάνει δραστική συρρίκνωση όλων των δομών του κράτους μέσω της αξιολόγησης υπηρεσιών και του προσωπικού και χιλιάδες απολύσεις υπαλλήλων μέσω του προγράμματος κινητικότητας-διαθεσιμότητας.
Κατά τη σημερινή συνάντηση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη με τον Κ. Παπούλια, ο τελευταίος χαρακτήρισε την προωθούμενη διοικητική μεταρρύθμιση «ηράκλεια προσπάθεια», ενώ ο υπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προχωρά «με μέθοδο, με αποφασιστικότητα και με αταλάντευτη προσήλωση στον στρατηγικό στόχο να αναδιαρθρώσουμε το κράτος και τη διοίκηση».
Ο Αντώνης Μανιτάκης παρουσίασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναλυτικά τις εκθέσεις αξιολόγησης των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Περιβάλλοντος ενώ τον ενημέρωσε πως οι αξιολογήσεις των υπολοίπων υπουργείων είναι έτοιμες ή ολοκληρώνονται, με αποτέλεσμα τέλη Γενάρη με αρχές Φλεβάρη να εγκριθούν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης στο οποίο προΐσταται ο Πρωθυπουργός.
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έδωσε στοιχεία αναφορικά με τη νέα οργανωτική του δομή όπως αυτή διαμορφώνεται ύστερα από την έκθεση αξιολόγησής του. Η υφιστάμενη οργανωτική δομή του υπουργείου έχει 219 οργανικές μονάδες ενώ η νέα θα έχει μόλις 75, δηλαδή θα είναι μειωμένη κατά 66%. Εκείνο που δεν είπε το υπουργείο- αλλά έχει δημοσιευτεί και δεν έχει διαψευστεί- είναι πως η νέα οργανωτική δομή επιφέρει μείωση του προσωπικού κατά 18%. Αντίστοιχα στο υπουργείο Περιβάλλοντος η μείωση του προσωπικού θα κινηθεί μεταξύ 13,3% και 23%. Στο πλαίσιο αυτό οι εργαζόμενοι που πλεονάζουν, εφόσον δεν μετακινηθούν αμέσως σε άλλη θέση, βάσει του νόμου θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.
Μετά την έγκριση των εκθέσεων αξιολόγησης όλων των υπουργείων θα προωθηθούν προς έγκριση τα προεδρικά διατάγματα με τα νέα οργανογράμματά τους.