(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Π. Σκουρλέτης: Ο εργασιακός μεσαίωνας θα συνεχιστεί


Να φιλοτεχνήσει στα λόγια ένα «φιλεργατικό» προφίλ της νέας κυβέρνησης που δήθεν παίρνει υπό την προστασία της τους εργαζόμενους, την ώρα που ετοιμάζεται να στηρίξει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με νέα προνόμια και να διαιωνίσει στην πράξη όλες τις σκληρές μορφές ευελιξίας και «απασχολησιμότητας», επιδίωξε με την ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.
Ο υπουργός προέβαλε την κλασική και χιλιοειπωμένη σοσιαλδημοκρατική άποψη ότι η «μείωση του κόστους εργασίας» δεν αποτελεί «θεμελιώδη παράγοντα της αύξησης της ανταγωνιστικότητας», αλλά ένα νεοφιλελεύθερο δόγμα, το οποίο προφανώς οι μονοπωλιακοί όμιλοι εφαρμόζουν κατά λάθος! Σύμφωνα με αυτή τη λογική, μάθαμε από τον Π. Σκουρλέτη ότι το πογκρόμ των απολύσεων που έχει γίνει πλέον καθημερινότητα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης δεν «εξυπηρετεί ούτε την πλευρά του εργαζόμενου», αλλά όπως είπε «ούτε την εύρυθμη και αναβαθμισμένη λειτουργία μιας σύγχρονης επιχείρησης»!
Πέρα βέβαια από τις θεωρητικές ακροβασίες του υπουργού Εργασίας, η εξαγγελία για την άμεση επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ μεικτά φαίνεται ότι παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες αφού στην ομιλία του δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο. Την ίδια ώρα ο ίδιος ο πρωθυπουργός ήδη έχει παραπέμψει το ζήτημα για το 2016 και με τις προϋποθέσεις που έχει θέσει ο υπουργός Εργασίας: Δηλαδή ότι ο κατώτερος μισθός θα είναι ζήτημα διαπραγμάτευσης των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ και αφού πρώτα εξασφαλιστούν στις επιχειρήσεις νέα προνόμια και ελαφρύνσεις, καθώς και ρυθμίσεις που αφορούν δάνεια και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία.
Επιπλέον, παρά τα παχιά λόγια για «διάλυση των εργασιακών σχέσεων» και καταγγελίες περί «άδικων πολιτικών λιτότητας» προς τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ο υπουργός έκανε καθαρό ότι και σε συνθήκες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα διατηρηθεί ο αισχρός θεσμός «του δανεισμού - ενοικίασης εργαζομένων και των ιδιωτικών γραφείων ευρέσεως εργασίας», θα συνεχίσουν να λειτουργούν «οι υπεργολαβίες και εργολαβίες στο δημόσιο τομέα και στον ευρύτερο δημόσιο», θα συνεχίσουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι να απασχολούνται σε καθεστώς «μερικής απασχόλησης, εκ περιτροπής εργασίας και με προσωρινές συμβάσεις»... Και αυτό δεν αλλάζει επειδή ο υπουργός συνόδευσε τη διαιώνιση και νομιμοποίηση αυτών των σκληρών και απαράδεκτων μορφών απασχόλησης με την υπόσχεση ότι θα περιοριστούν ή ότι θα μπούνε κάποιες προϋποθέσεις για τη χρησιμοποίησή τους από τις επιχειρήσεις.
Άλλωστε και όταν νομοθετούνταν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις πάντα συνόδευαν αυτές τις ανατροπές με δήθεν μέτρα προστασίας των εργαζομένων και με όρους περιορισμένης χρήσης, χωρίς όμως όλα αυτά να έχουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα για τους εργαζόμενους. Με αυτά και με τ' άλλα, άλλωστε, οδηγηθήκαμε στη σημερινή «εργασιακή ζούγκλα» την οποία η νέα κυβέρνηση ξορκίζει στα λόγια, αλλά θα συνεχίσει να εφαρμόζει στην πράξη.