(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Κατεστημένη λογική του παρελθόντος το Ασφαλιστικό - Συνταξιοδοτικό κατά τον Γ. Βρούτση



Είσοδος των ιδιωτών στο Ασφαλιστικό με ένταση της αντιασφαλιστικής επίθεσης

Σε συστράτευση όλων για τις «αναγκαίες αλλαγές και συγκρούσεις με κατεστημένες λογικές του παρελθόντος»έκανε λόγο ο υπουργός Απασχόλησης, από το βήμα του Συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, που έγινε σήμερα με θέμα «Απασχόληση και Ασφάλιση».
Κατεστημένες λογικές του παρελθόντος λοιπόν οι συντάξεις, τα επιδόματα, οι μισθοί, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, οι επικουρικές συντάξεις και τα γενικότερα κοινωνικοασφαλιστικά, εργασιακά δικαιώματα, για τον Γιάννη Βρούτση, για την κατεδάφιση των οποίων απαιτείται «σύγκρουση», δίνοντας το στίγμα της «διά πυρός και σιδήρου» νέας αντιασφαλιστικής, σαρωτικής επίθεσης.
Για να επιτευχθεί όμως τι; Σε αυτό το ερώτημα η απάντηση του υπουργού ήταν ξεκάθαρη:
«Η λέξη κλειδί είναι η συνεργασία. Απασχόληση και κοινωνική ασφάλιση μπορούν να κερδίσουν από τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων», ήταν το σαφέστατο μήνυμα στο κεφάλαιο και την εργοδοσία ότι θα έχουν εξασφαλισμένα υπερκέρδη από την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Πώς θα γίνει αυτό; Με τη διαμόρφωση του πλαισίου συνεργασίας και συστράτευσης όλων, σημείωσε με νόημα χαρακτηριστικά και αναλύοντας το πλαίσιο στάθηκε ιδιαίτερα στους εξής άξονες:
1. Εισάγεται ο θεσμός της βασικής και αναλογικής σύνταξης με ενίσχυση του ανταποδοτικού χαρακτήρα από 1/1/2015.
Επί της ουσίας ο υπουργός σκιαγράφησε την ελάχιστη κρατική εγγυημένη σύνταξη μέχρι 360 ευρώ. Από εκεί και πέρα ο 2ος πυλώνας θα αφορά την ατομική πορεία του ασφαλισμένου σε σχέση με τις συνολικές ασφαλιστικές καταβαλλόμενες εισφορές σε όλο τον εργάσιμό του βίο, που στην πραγματικότητα θα είναι «ένα σχεδόν τίποτε» αφού θα υπάρχουν μεγάλα χρονικά διαστήματα ανεργίας, υποαπασχόλησης, χαμηλών μισθών και ελαστικών εργασιακών σχέσεων και ανασφάλιστης εργασίας. Ο ασφαλισμένος ξέρει μόνο τι θα πληρώνει, αλλά όχι τι σύνταξη και πότε θα τη λάβει. Και ο 3ος πυλώνας θα είναι η ιδιωτική ασφάλιση για όποιον βέβαια μπορεί να αντεπεξέλθει.
2. Προανήγγειλε τη σύσταση και ενεργοποίηση της λεγόμενης επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το Ασφαλιστικό το οποίο θα «προσδώσει» ένα δήθεν «επιστημονικό μανδύα» στις προειλημμένες αποφάσεις της ΕΕ και των απαιτήσεων του κεφαλαίου.
3. Προανήγγειλε νέες μειώσεις στις καταβαλλόμενες εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές κατά 3,9% μέχρι το 2016, μετά το 1,1% αντίστοιχης μείωσης που ήδη έχει γίνει, γεγονός που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα ήδη λεηλατημένα ασφαλιστικά ταμεία.
4. Έκανε λόγο για «ενιαίους κανόνες» για το σύνολο των ασφαλισμένων για τις επικουρικές συντάξεις, κάνοντας «ορατές διά γυμνού οφθαλμού» το πετσόκομμα των επικουρικών συντάξεων στα λεγόμενα «ευγενή ταμεία» ΔΕΚΟ και Τραπεζών.
5. Επανέλαβε ότι θα μειωθεί η χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού για το 2014 κατά 2,1 δισ. ευρώ, επιχειρώντας έτσι να εμφανιστεί καθησυχαστικός, προσθέτοντας ότι δεν θα θιγούν οι συντάξεις το επόμενο έτος, εξαγγελία η οποία έχει εξόφθαλμο αποπροσανατολιστικό στόχο.
6. Περιέγραψε τις «ομάδες και τις κατηγορίες-στόχους» της νέας επίθεσης κάνοντας λόγο για «μωσαϊκό» ειδικών συνταξιοδοτικών καθεστώτων και διάσπαρτων νησίδων με προνομιακές εξαιρέσεις.
Το Ασφαλιστικό οικοδομήθηκε στη βάση πελατειακών-συντεχνιακών παρεμβάσεων ήταν η αποκαλυπτική αποστροφή της ομιλίας του Γιάννη Βρούτση, το περιεχόμενο της οποίας θα πρέπει να σημάνει άμεσα αγωνιστικό συναγερμό.
Τέλος και αναφορικά με την ανεργία ο υπουργός περίτεχνα συνέδεσε το ζήτημα της «αντιμετώπισής της» με το Ασφαλιστικό και τις αναγκαίες συνολικές μεταρρυθμίσεις,«διαλαλώντας» επί της ουσίας ότι το εργατικό δυναμικό εκτός από ανασφάλιστο θα είναι και «τζάμπα» υπέρ της εργοδοσίας. Προανήγγειλε προσλήψεις μέσω των περιβόητων προγραμμάτων ΜΚΟ, επιταγές εισόδου στην αγορά εργασίας κυρίως για νέους, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και άλλα προγράμματα που «χτυπούν αδυσώπητα» μισθούς, ΣΣΕ, εργασιακά δικαιώματα, γενικεύοντας τη φτώχεια και την εξαθλίωση με το πρόσχημα της ανεργίας.
Πηγή: www.902.gr