(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής: Αποφάσεις για την οργάνωση του αγώνα το επόμενο διάστημα



«ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ, ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΤΗΝ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ».

Ευρεία σύσκεψη έγινε το απόγευμα της Δευτέρας.

Η οργάνωση του αγώνα το επόμενο διάστημα, μπροστά στις απολύσεις στο δημόσιο και τους Δήμους, το πρόβλημα των παιδικών σταθμών, τις ιδιωτικοποιήσεις τομέων όπως η διαχείριση απορριμάτων, τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για μεγαλύτερες ανατροπές στην εργασία και το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και βέβαια ο αγώνας ενάντια στη σχεδιαζόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία ήταν το αντικείμενο πλατιάς σύσκεψης που οργάνωσε το συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, τη Δευτέρα το απόγευμα, στην αίθουσα Εμποροϋπαλλήλων. 
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη οι εργαζόμενοι συλλογικά μέσα από τα σωματεία, τις συνελεύσεις και τους τόπους δουλειάς να συζητήσουν και να εκτιμήσουν τα συμπεράσματα από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις, να μελετήσουν την πείρα, να συζητήσουν για το τι κίνημα χρειάζεται  σήμερα η εργατική τάξη, για την ενότητα των εργαζομένων και σε ποια βάση, για τον καταστροφικό ρόλο του κυβερνητικού και συναινετικού συνδικαλισμού στο κίνημα.
Συζητήθηκαν επίσης συγκεκριμένα μέτρα για τη μεγαλύτερη μαζικοποίηση του Συνδικάτου και την προετοιμασία της γενικής συνέλευσης που θα γίνει στις 15 Σεπτέμβρη. 
Στόχος του Συνδικάτου είναι να είναι αυτό ο οργανωτής στον κλάδο της 48ωρης απεργίας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ στις 18, 19 Σεπτέμβρη, με προοπτική την κλιμάκωσή της, με βάση αποφάσεις που θα πάρουν οι γενικές συνελεύσεις εργαζομένων των σωματείων.
Το Συνδικάτο καλεί όλους τους εργαζομένους στους Δήμους και την Περιφέρεια  να σηκώσουν ψηλά το κεφάλι, να μην υποκύψει κανένας. 
«Έχουμε τη δύναμη, την αποφασιστικότητα, την αισιοδοξία και μπορούμε να τα καταφέρουμε να βάλουμε εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική. Καλούμε όλους τους εργαζομένους να ξεφύγουν από διλήμματα, αυταπάτες που δηλητηριάζουν τη συνείδησή τους και τους παραπλανούν.
Η δουλειά που έχουμε ανοίξει μέχρι σήμερα με συσκέψεις, συζητήσεις, γενικές συνελεύσεις για την οργάνωση της πάλης θα πρέπει να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση και αποφασιστικότητα, να απευθύνουμε κάλεσμα συσπείρωσης και συστράτευσης όλων των εργαζομένων με αιτήματα: Καμιά απόλυση, καμιά διαθεσιμότητα. Σταθερή, μόνιμη δουλειά για όλους. Καμιά ιδιωτικοποίηση, καμιά εκποίηση του δημόσιου πλούτου, καμιά εκχώρηση δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών και οργανισμών στους επιχειρηματικούς ομίλους. Κανένας πλειστηριασμός στη λαϊκή κατοικία. Όχι στη φοροληστεία και σε όλα τα χαράτσια. Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια». 
Την Τρίτη 3 Σεπτέμβρη το Συνδικάτο θα συμμετάσχει επίσης με δικό του μπλοκ στη συγκέντρωση στα δικαστήρια, στην Ευελπίδων, που θα γίνει δίκη σε βάρος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΟΤΑ -όπως αυτό ήταν συγκροτημένο το Οκτώβρη του 2011. 
Ακολουθούν εκτεταμένα αποσπάσματα από την εισήγηση στη σύσκεψη:
  • Για τη σχεδιαζόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία:
Η εργατική τάξη, το ταξικό κίνημα δε μπορεί παρά να είναι σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση γι’ αυτές τις εξελίξεις, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που δυναμώνουν οι ανταγωνισμοί μεταξύ ισχυρών καπιταλιστικών χωρών για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και δρόμων στην περιοχή. Τα σωματεία να πάρουν άμεσα αποφάσεις καταδίκης. Να απαιτήσουμε καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Καμία διευκόλυνση για την πραγματοποίηση στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία. Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και οι άλλες στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ.
  • Για τα συμπεράσματα από τις τελευταίες κινητοποιήσεις 
Ως ταξικό κίνημα στον κλάδο οφείλουμε να εκτιμήσουμε τα συμπεράσματα από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις, να μελετήσουμε την πείρα, να καταγράψουμε τις διεργασίες και τις τάσεις, βάζοντας στους εργαζόμενους ανοιχτά τον προβληματισμό για το τι κίνημα χρειαζόμαστε σήμερα, την ανάγκη της οργάνωσης με στόχους και αιτήματα που απαντάνε στις σύγχρονες ανάγκες, την ανάγκη της ενότητας των εργαζομένων και σε ποια βάση, τον καταστροφικό ρόλο του κυβερνητικού και συναινετικού συνδικαλισμού στο κίνημα.
Γι΄ αυτό χρειάζεται και απαιτείται να γίνει συζήτηση στα σωματεία. Αποτελεί πρώτιστο καθήκον, με ουσιαστική δουλειά τα σωματεία να συζητήσουν οργανωμένα, να καλέσουν τα μέλη τους, να συμβάλουν με τη γνώμη τους. Να γίνει συζήτηση για την εκτίμηση της δράσης στους τόπους δουλειάς, τη συνέχεια στην οργάνωση της πάλης μας. Να συζητήσουν τα σωματεία πλατιά μέσω ΓΣ, να φωτιστούν οι εξελίξεις και τα προβλήματα των εργαζομένων στο κλάδο. Να μην κυριαρχήσουν στη συζήτηση των σωματείων γενικές εκτιμήσεις, αλλά αντίθετα με βάση την πείρα, να εμπλουτίζονται τα συμπεράσματα και οι στόχοι πάλης και οι μορφές οργάνωσης της πάλης, σε αντιπαράθεση με κυβέρνηση και  Δημάρχους.
Να μην επιτρέψουμε να περάσει στους εργαζόμενους η αναμονή και η απογοήτευση, που και τα δυο τροφοδοτούν την αναποτελεσματικότητα, τον κίνδυνο της αποστράτευσης, του φόβου, την εναπόθεση των ζητημάτων της πάλης σε λύσεις από τα πάνω, στην αναζήτηση δηλαδή της σωτηρίας σε μια άλλη κυβέρνηση, έναν άλλο διαχειριστή.
Η κριτική μας στην ΠΟΕ ΟΤΑ δεν στέκεται στις μορφές του αγώνα, αλλά στο περιεχόμενο και τις συμμαχίες της. Είμαστε αντίθετοι με την πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ που αφήνουν την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα κατά των απολύσεων στους Δημάρχους και προχωράνε αντάμα. 
Μιλάνε για "κοινό μέτωπο" κρύβοντας ότι οι δημοτικές αρχές των κομμάτων του ευρωμονόδρομου αποτελούν χρόνια τώρα το "δούρειο ίππο" για το πέρασμα από τους δήμους της κυβερνητικής πολιτικής. 
Να αποκαλύψουμε το ρόλο των Δημάρχων που έχουν σοβαρή ευθύνη με την πρόταση που κάνουν για επιμερισμό των απολύσεων μεταξύ κεντρικής και τοπικής διοίκησης, για δήθεν "αξιοκρατική" αξιολόγηση δομών και προσώπων, που στην ουσία νομιμοποιούν τις απολύσεις. Δίνουν  χέρι βοηθείας στην κυβέρνηση, με την πρότασή τους για αξιολόγηση δομών και προσώπων και ενδοδημοτική κινητικότητα που αποτελεί έναν επιπρόσθετο κίνδυνο  για τους εργαζόμενους.
Φαίνεται ότι έχει συμφωνηθεί ένα κοινό μέτωπο της ΠΟΕ ΟΤΑ και της ΚΕΔΕ όχι μόνο στο πλαίσιο, αλλά και τις μορφές πάλης που από κοινού θα εφαρμόσουν με απεργία από την ΠΟΕ ΟΤΑ και κλείσιμο των δήμων από ΚΕΔΕ. Βλέπετε είναι χρονιά δημοτικών εκλογών και οι δήμαρχοι θέλουν να δείξουν και ένα αγωνιστικό πρόσωπο.
  • Για τη δουλειά το επόμενο διάστημα
Σήμερα χρειάζεται ενιαία πάλη ενάντια στις απολύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, στα βάρβαρα μέτρα, ενιαία πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Είναι ανάγκη να οργανώσουμε την πάλη στους χώρους δουλειάς, να συντονίσουμε τη δράση μας με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα για να βγάλουμε σοβαρά εμπόδια στην υλοποίηση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. 
Σε κάθε σωματείο να γίνει γενική συνέλευση, να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι, να οργανώσουμε την αντίστασή μας απέναντι στη σκληρή επίθεση από την κυβέρνηση, να κάνουμε συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς, συσκέψεις. Να διευρύνουμε τον αριθμό αυτών που ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή και συζητάμε, αυτών που δραστηριοποιούνται στα πλαίσια των συνδικάτων.
Να ανοίξουμε κουβέντα ότι σήμερα χρειάζεται κίνημα ισχυρό, μαζικό, ταξικά προσανατολισμένο που θα δώσει φτερά στη λαϊκή συμμαχία.
Να επιμείνουμε στο σχεδιασμό και τη δράση για την αλλαγή των αρνητικών συσχετισμών δύναμης στα πρωτοβάθμια σωματεία με την ενίσχυση των ταξικών ψηφοδελτίων, με νέες δυνάμεις στις γραμμές του Συνδικάτου, σωματεία με γερές βάσεις στους τόπους δουλειάς, αποκούμπι των εργαζομένων, δύναμη ελπίδας και ανατροπής. 
Οι εργαζόμενοι στους Δήμους και την Περιφέρεια όλων των εργασιακών σχέσεων μαζί με τους συναδέλφους στον ιδιωτικό τομέα και τα άλλα λαϊκά στρώματα χρειάζεται από κοινού να οργανώσουμε την αντίστασή μας ενάντια στα αντιλαϊκά αντεργατικά κυβερνητικά σχέδια. Γι’ αυτό δουλεύουμε με κατεύθυνση κοινής δράσης με σωματεία, φορείς της γειτονιάς, τις Λαϊκές Επιτροπές, με αυτούς που πλήττονται από τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και τις απολύσεις στον κλάδο, αλλά και όσων  είναι κι αυτοί θύματα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.
Ανοίγουμε το ζήτημα των απολύσεων, των ιδιωτικοποιήσεων ως ζήτημα ενιαίο που αφορά όχι μόνο τους εργαζόμενους στους δήμους και την περιφέρεια, αλλά όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, αφού υποβαθμίζονται περισσότερο οι όποιες παρεχόμενες υπηρεσίες, βαθαίνουν τα αντιλαϊκά χαράτσια. Τα αναδεικνύουμε ως ζήτημα κρίκο στην ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας για όλα τα ζητήματα.
  • Για τη δράση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού
Η ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ και κύρια οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ και Παρεμβάσεις κινούνται στη λογική της πολιτικής απεργίας διαρκείας για να πέσει η κυβέρνηση.  
Με ποια γραμμή πρέπει να διεξάγεται η πολιτική πάλη; Που θα στοχεύουν οι ανεβασμένες μορφές πάλης, όπως η πολιτική απεργία; Η απάντηση που δίνουν είναι ενάντια στο Σαμαρά και το Μνημόνιο, στην αλλαγή κυβέρνησης.  Και εμείς θέλουμε να πέσει η κυβέρνηση μια ώρα αρχύτερα, αλλά θα πρέπει να συνδυαστεί με ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, με έξοδο από την ΕΕ, με διαγραφή του χρέους, γι΄ αυτό δίνουμε καθημερινά τη μάχη να πείσουμε τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη σε αυτήν την κυβέρνηση και να δράσουν οργανωμένα εναντία στα μέτρα που παίρνει. 
H πολιτική απεργία πρώτα και κύρια αλλά και όποια απεργία θα πρέπει να γίνει με απεργούς, όχι χωρίς απεργούς, όπως στις απεργίες διαρκείας που εξήγγειλαν πέρσυ το Νοέμβρη και Δεκέμβρη. Ή όπως την Πέμπτη 29 Αυγούστου που η ΠΟΕ - ΟΤΑ έκανε σύσκεψη των ΔΣ των σωματείων στις 10 το πρωί, ενώ η ΑΔΕΔΥ στάση στις 11. Πρόκειται για εκφυλισμό. 
Θα είχε νόημα εάν αυτή η πολιτική απεργία διαρκείας αν θα γινόταν ενάντια στα μονοπώλια και την καπιταλιστική ιδιοκτησία, ενάντια συνολικά στα κόμματα της καπιταλιστικής διαχείρισης, τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, ΕΕ ΝΑΤΟ κ.λπ.
Δε θέλουν αλλαγή πολιτικής και κατεύθυνσης της πάλης. Δεν έχουν ταξική γραμμή πάλης. Δε θέλουν συγκρούσεις με την καπιταλιστική εργοδοσία και την ΕΕ. Δε θέλουν συνδικαλιστικό κίνημα μαζικό, οργανωμένο απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος.
Θέλουν συνδικαλιστικό κίνημα πλατείας, υποταγμένο στα σχέδια τους για εναλλαγή κυβέρνησης και αύριο ένα κίνημα στήριγμα της ίδιας αντεργατικής πολιτικής. Σε αυτήν τη λογική συμφωνούν και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της διεκδίκησης της κυβερνητικής εξουσίας. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, και ειδικά μπροστά στην αποδυνάμωση της ΠΑΣΚΕ στον κλάδο, θέλουν να υποτάξουν το συνδικαλιστικό κίνημα και τους αγώνες του σε αυτό το σκοπό. Σε αυτή την κατεύθυνση συσπειρώνεται ότι πιο ετερόκλητο, τυχοδιωκτικό και διεφθαρμένο στοιχείο από όλο τον παλιό μηχανισμό υπάρχει. 
Τα δικά μας συμφέροντα δεν ταυτίζονται με τη μια ή την άλλη μορφή που αποκτά το αστικό κράτος για να υπηρετούνται τα συμφέροντα των επιχειρησιακών ομίλων.
Αυτό το δημόσιο ούτε επιδιορθώνεται, ούτε βελτιώνεται. Χρειάζεται να ανατραπεί μαζί με την οικονομία πάνω στην οποία στηρίζεται. 
Ο λαός έχει ανάγκη από ένα δημόσιο που θα υπηρετεί τις δικές του ανάγκες και όχι τα συμφέροντα των μονοπωλίων.
Η επίθεση από την ΠΟΕ - ΟΤΑ σε βάρος μας γίνεται γιατί το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ μέρα με τη μέρα γίνεται το αποκούμπι για κάθε εργαζόμενο, η ασπίδα προστασίας σε μια πολιτική που γίνεται όλο και πιο αντιλαϊκή και βάρβαρη, γιατί γίνεται το μέσο να παρεμβαίνουν οι εργαζόμενοι όταν οι άλλοι έχουν μετατρέψει τα συνδικάτα σε στηρίγματα και μηχανισμούς δημάρχων και κυβερνήσεων. 
  • Για την Παιδεία:
Η κυβέρνηση με τις απολύσεις 10.000 ωρομίσθιων καθηγητών, με την κινητικότητα - διαθεσιμότητα άλλων 7.000 και ιδιαίτερα με το σχέδιο νόμου για το νέο λύκειο που καταθέτει, κάνει την κατάσταση στην παιδεία για την λαϊκή οικογένεια εκρηκτική. Το σχέδιο νόμου είναι αντιδραστικό. Αρκετά παιδιά θα πετιούνται έξω από την εκπαίδευση από το λύκειο ακόμη, μέσα από τις εξετάσεις από την 1η  Λυκείου. Η παραπαιδεία ενισχύεται, η φτωχολογιά δεν έχει καμία δυνατότητα, ο αποκλεισμός των παιδιών της εργατικής τάξης είναι δεδομένος. Είναι σε αντίθεση με την ανάγκη για ενιαίο υποχρεωτικό δωδεκάχρονο σχολείο που θα μορφώνει και μετά θα δίνεται η δυνατότητα να ακολουθήσουν τα παιδιά και την επαγγελματική εκπαίδευση μέσα από δημόσιες και δωρεάν επαγγελματικές σχολές. Τα σωματεία με αφορμή και το σχέδιο νόμου να αξιοποιήσουν εκπαιδευτικούς προκειμένου η ενημέρωση να είναι επαρκής και να συμβάλει στη συμμετοχή των εργαζομένων στη δράση για Παιδεία στην υπηρεσία του λαού. 
Σε συνεννόηση με εκπαιδευτικούς να προγραμματίσουμε επισκέψεις σε χώρους δουλειάς και ενημέρωση για το σχέδιο νόμου. Συμβολή των σωματείων και των εργαζομένων του κλάδου στις κινητοποιήσεις των σχολείων.
Συμφώνησαν στην αξιολόγηση!!!
Συμφώνησαν στην κινητικότητα!!!
Για να κρύψουν την συμπόρευση τους με την αντιλαϊκή πολιτική κάνουν επίθεση στο ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ



Ή με τους εργάτες Ή με τις γραβάτες

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ