(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατευμένοι



Σε ανακοίνωσή του για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατευμένοι το Γραφείο Τύπου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ τονίζει:
«Η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, που τσακίζει το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών και τα δικαιώματα της νεολαίας, οξύνει τα προβλήματα για τους νέους που υπηρετούν τη θητεία τους. Οι φαντάροι έχουν υποστεί μια σειρά περικοπές σε στρατιωτικά είδη, στις δωρεάν μετακινήσεις, σε ζητήματα καθημερινής διαβίωσης. Υπάρχουν στρατόπεδα στα οποία δεν υπάρχει πόσιμο νερό και οι φαντάροι αναγκάζονται να αγοράζουν εμφιαλωμένο. Στο όνομα της εξοικονόμησης χρημάτων γίνονται περικοπές σε είδη καθαρισμού που οι φαντάροι καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους. Η κυβέρνηση προετοιμάζεται να παραδώσει σε ιδιώτες μια σειρά από λειτουργίες των στρατοπέδων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΚΨΜ της Θήβας, που πέρασε σε ιδιώτη, και οι τιμές των προϊόντων σχεδόν τετραπλασιάστηκαν.
Από διάφορα στρατόπεδα έχουν βγει στην επιφάνεια προβλήματα που αφορούν στοιχειώδεις ανάγκες για την ασφαλή και υγιεινή διαβίωση των φαντάρων. Στη σειρά που παρουσιάστηκε το Νοέμβρη περικόπηκε επιπλέον μια σειρά ειδών ρουχισμού που έως τώρα χορηγούσε ο στρατός. Σε ορισμένα κέντρα εκπαίδευσης δεν δόθηκαν ούτε πουλόβερ. Σε πολλά στρατόπεδα, στις απαρχαιωμένες υποδομές, που δεν εξασφαλίζουν ασφαλή και υγιεινή διαβίωση, έρχονται να προστεθούν και οι ελλείψεις σε πετρέλαιο θέρμανσης.
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση και οι διοικήσεις επικαλούνται την έλλειψη χρημάτων και τη δύσκολη δημοσιοοικονομική κατάσταση, δίνουν απλόχερα οικονομική στήριξη και προνόμια στο κεφάλαιο και τους μεγαλοβιομήχανους. Δαπανούν τεράστια ποσά για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς. Εμπλέκουν τη χώρα στους επικίνδυνους για το λαό ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή και συνολικότερα. Γι’ αυτούς τους σκοπούς δεν λυπούνται τη διάθεση χρημάτων και πόρων.
Οι φαντάροι και οι οικογένειές τους δεν πρέπει να ανεχτούν αυτήν την κατάσταση. Να μη δεχτούν να πληρώσουν τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης. Οι μαχητικές λαϊκές οργανώσεις, οι οργανώσεις νεολαίας, τα σωματεία, οι σύλλογοι να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση μέτρα και άμεση λύση των προβλημάτων των στρατευμένων νέων.
  • Να γίνει άμεση χορήγηση μηνιαίου επιδόματος που να καλύπτει βασικές ανάγκες των στρατιωτών, όχι στην κοροϊδία του μισθού των 8,62 ευρώ.
  • Να δοθούν άμεσα όλα τα προβλεπόμενα είδη ρουχισμού που είναι απαραίτητα για όλη τη διάρκεια της θητείας. Να παρθούν πίσω περικοπές που έγιναν σε προηγούμενες σειρές π.χ. περικοπή στο δεύτερο ζευγάρι αρβύλες.
  • Δωρεάν μετακίνηση από και προς τις μονάδες για όλη τη διάρκεια της θητείας. Δωρεάν μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε όλη την Ελλάδα.
  • Συνθήκες υγιεινής διαβίωσης και ασφάλειας με πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα στρατιωτικά και δημόσια νοσοκομεία.
  • Ούτε 1 ευρώ από την τσέπη των φαντάρων για αναλώσιμα, στρατιωτικά είδη, είδη πρώτης ανάγκης.
  • Τιμές κόστους σε όλα τα προϊόντα στα στρατιωτικά κυλικεία. Καμία ιδιωτικοποίηση δομών και λειτουργιών, όπως τα ΚΨΜ».