(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Υποτροφίες «Siemens» - ΙΚΥ: Κατευθυνόμενη έρευνα για περισσότερα κέρδη



Ωμή και πολυεπίπεδη παρέμβαση πολλαπλών στοχεύσεων αποτελεί η, προ ολίγων ημερών, ανακοίνωση του προγράμματος «Siemens - Υποτροφίες Αριστείας ΙΚΥ Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ελλάδα», σηματοδοτώντας την πλήρη υποταγή της έρευνας και της επιστημονικής αλήθειας στους νόμους και τις επιταγές της αγοράς.
Με το πρόσχημα της «δημιουργίας κινήτρων για την παραμονή των νέων Ελλήνων επιστημόνων στην Ελλάδα», η «Siemens» ανακοινώνει ότι μαζί με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) θα δίνει υποτροφίες σε 100 νέους επιστήμονες - «για να ενισχύσουν τις γνώσεις τους και την έρευνα με μεταπτυχιακές σπουδές (masters, διδακτορικά)» - κάθε χρόνο και για 5 χρόνια. Οι υποτροφίες αφορούν νευραλγικούς τομείς όπως είναι η Ενέργεια,η Βιομηχανία, η Υγεία, οι Υποδομές και η Αστική Ανάπτυξη, οι οποίοι να σημειωθεί είναι και οι τομείς από τους οποίους αποτελείται και δραστηριοποιείται η συγκεκριμένη πολυεθνική. Οι υποτροφίες θα καλύπτουν εξ ολοκλήρου τα έξοδα διαμονής και διαβίωσης και άλλες δαπάνες.
Η πολυεθνική «Siemens» γνωρίζει πολύ καλά ότι:
  • Ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η υποτροφία για χιλιάδες νέους επιστήμονες είναι ο μοναδικός δρόμος για να συνεχίσουν τις σπουδές τους, καθώς στη συντριπτική πλειοψηφία των μεταπτυχιακών επιβάλλονται υψηλά δίδακτρα.
  • Το έδαφος για να αλωνίζουν οι πολυεθνικές στο πεδίο της εκπαίδευσης και της έρευνας έστρωσε η κυβέρνηση, καθώς το ΙΚΥ - το ίδρυμα που είχε την αποκλειστική ευθύνη για παροχή υποτροφιών - έχει περικόψει δραματικά τα τελευταία χρόνια τις υποτροφίες για μεταπτυχιακά, διδακτορικά και μεταδιδακτορικά, ο κρατικός προϋπολογισμός έχει μειωθεί (το 2010/11 ήταν 5,1 εκατομμύρια ευρώ, το 2012/13 μειώθηκε στα 2,7 εκατομμύρια ευρώ) και είχε προσανατολιστεί στην αναζήτηση ...χορηγών.
  • Με το δόλωμα της υποτροφίας θα «ψαρέψει» τα καλύτερα μυαλά, αξιοποιώντας πολύ καλό επιστημονικό προσωπικό προς όφελός της.
  • Τα αποτελέσματα της έρευνας θα είναι κατευθυνόμενα και απολύτως ελεγχόμενα,άρα δεν θα έχουν ως κριτήριο και φροντίδα τους τις ανάγκες του ελληνικού λαού, αλλά την ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία της.
  • Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της συμφωνίας συμβιβασμού της «Siemens» και του ελληνικού κράτους, άρα με αυτό τον τρόπο επωφελείται από ένα μέρος του χρέους της διπλά και τρίδιπλα, αλώνει συνειδήσεις καθώς πλασάρεται με ευθύνη της κυβέρνησης και ως ευεργέτης που μοιράζει υποτροφίες.
  • Ενδυναμώνει το μοχλό διείσδυσής της στις αγορές ανά τον κόσμο, αφού όπως ομολογεί στη σχετική ανακοίνωσή της έχει «ηγετική θέση στην Ελλάδα σε διάφορους κλάδους της αγοράς» και «επιχειρηματικές δραστηριότητες στις γειτονικές χώρες της Αλβανίας, της Κύπρου και της ΠΓΔΜ», «φωτογραφίζοντας» μεταξύ άλλων την ελεύθερη διακίνηση φτηνού εργατικού δυναμικού.
Η Έρευνα όταν εντάσσεται στα «προϊόντα της ελεύθερης αγοράς» ακολουθεί τους νόμους της. Δεν μπορεί να πάει παραπέρα τη γνώση, την εξέλιξη. Δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες ούτε της επιστήμης, ούτε του λαού. Και η παραπάνω εξέλιξη αναδεικνύει αιτήματα αιχμής που πρέπει να διεκδικηθούν, όπως να αυξηθούν οι κρατικές υποτροφίες στο ύψος των απαιτήσεων των βιοτικών αναγκών του τόπου και των αναγκών της επιστήμης και της ερευνητικής δουλειάς, να μπει φραγμός ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της έρευνας.