(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Απεργιακή κινητοποίηση των μεταλλεργατών στην Αθήνα


Δυναμική και μαζική πορεία στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιούν οι μεταλλεργάτες, στο πλαίσιο 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη δουλειά και τη ζωή. Αυτή την ώρα βρίσκονται συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου, όπου αντιπροσωπεία τους συναντάται με εκπρόσωπο του υπουργείου.
Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και στέλεχος του ΠΑΜΕ, μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση στην Ομόνοια κάλεσε σε οργάνωση της αντεπίθεσης στους χώρους δουλειάς, προετοιμάζοντας τους εργάτες για σκληρό, δύσκολο, μακρόχρονο αγώνα, για σύγκρουση με τις πολιτικές και με τις λογικές που παραδίδουν στην κερδοφορία των πολυεθνικών τα ναυπηγεία, τα εργοστάσια. Στη συγκέντρωση χαιρέτισε και εκπρόσωπος του ΜΑΣ, ενώ παραβρίσκεται και αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.
Στην κινητοποίηση συμμετέχουν, επίσης, μεταλλεργάτες από τη Φθιώτιδα, οι εργαζόμενοι της «Frigoglass» από την Πάτρα, που σήμερα πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, ενώ το πρωί προχώρησαν και σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα, αλλά και οι Λαϊκές Επιτροπές Ελευσίνας και Ασπροπύργου.
Οι εργαζόμενοι στη Χαλυβουργική, που συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία, υιοθετώντας κατά τη γενική τους συνέλευση το αγωνιστικό πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων στο χώρο, νωρίς το πρωί της Πέμπτης προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο κέντρο της Αθήνας. Η εργοδοσία εμφανίστηκε αδιάλλακτη λέγοντας ότι θα συνεχίσει τις απολύσεις, δήθεν «εθελούσιες εξόδους».
Νωρίτερα, με δυναμική πορεία από το Μοναστηράκι, όπου είχε οριστεί η προσυγκέντρωσητης Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Μεταλλεργατών και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Ναυπηγικής Βιομηχανίας, κατέληξαν στην Ομόνοια, στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της ΠΟΕΜ.
Οι μεταλλεργάτες, συντονίζοντας τα βήματά τους, αντιδρούν στην πολιτική που για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, του κεφαλαίου, οδηγεί στη διάλυση έναν ολόκληρο κλάδο στρατηγικής σημασίας, από τα ναυπηγεία μέχρι την αμυντική βιομηχανία. Ιδιωτικοποιεί τη «ΛΑΡΚΟ», πλήττει τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, συντρίβει τα εργασιακά δικαιώματα, τις συλλογικές συμβάσεις χιλιάδων εργατών τους οποίους καταδικάζει στην ανεργία και τη φτώχεια.
Να σημειωθεί ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία αναγκάστηκε να λάβει απόφαση για απεργία υπό το βάρος των εκρηκτικών προβλημάτων στον κλάδο αλλά και της πίεσης των μεταλλεργατών. Ωστόσο, την υπονόμευσε, όπως καταγγέλλουν μέλη της Διοίκησης της ΠΟΕΜ.
Προκλητικά, εν μέσω απεργίας, η εργοδοσία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ανακοίνωσεσυνέχιση της εκ περιτροπής εργασίας, της μιας μέρας την εβδομάδα, για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο.
Στο μεταξύ, η συγκυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αγωνιστικές αντιδράσεις και διαθέσεις των εργαζομένων στον κλάδο, ιδιαίτερα της ναυπηγικής βιομηχανίας, όρισε σήμερα συναντήσεις στις 14.30 του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Παναγιωτόπουλου, με το Σωματείο Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και στις 16.00 του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, με τα Σωματεία Εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά-Ελευσίνας και της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.
Συγκεντρώσεις και Θεσσαλονίκη - Βόλο
Συγκεντρώσεις έγιναν, επίσης, στη Θεσσαλονίκη στο άγαλμα Βενιζέλου και οι εργαζόμενοι κατέληξαν στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου ενώθηκαν με τους σπουδαστές, ενώ στο Βόλο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Πανεπιστημίου.
Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Μεταλλεργατών καλεί σε μαζικό, οργανωμένο, συντονισμένο αγώνα, διεκδικώντας: την υπεράσπιση των ΣΣΕ «οργανώνοντας τη μάχη ενάντια σε κάθε προσπάθεια μείωσης των μισθών και αλλαγής των εργασιακών σχέσεων», ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων, όχι στις ιδιωτικοποιήσεις, τις απολύσεις και το κλείσιμο εργοστασίων, αγώνας κατά της φοροεπιδρομής, της αφαίρεσης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την ιδιωτικοποίηση Υγείας και Παιδείας. «Να αγωνιστούμε, επισημαίνει, συντονισμένα για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης προς όφελος των εργαζομένων και του λαού».