(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Συγκυβέρνηση και τρόικα μεθοδεύουν χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο


διαθεσιμότητα και απολύσεις
Με το βλέμμα στο πολιτικό κόστος από τις απολύσεις δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, η συγκυβέρνηση εμπαίζει τους εργαζόμενους και το λαό, συνολικά, κάνοντας λόγο για επιμονή της τρόικας στο θέμα αυτό, το οποίο, δήθεν, δεν επιθυμεί η συγκυβέρνηση (αν και έχει συναποφασίσει την πολιτική αυτή στο πλαίσιο της ΕΕ) και επιχειρεί να το αντιμετωπίσει με «διαπραγμάτευση».
Το θέμα θα τεθεί στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, με τα στελέχη της τρόικας που βρίσκονται στην Αθήνα. Όπως γράφει το «Έθνος της Κυριακής», η κυβέρνηση θα παραδώσει στην τρόικα «τη λίστα με τους 12.700 υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να πιστοποιήσει ότι υλοποιείται το πρόγραμμα της κινητικότητας και με προφανή στόχο να αποφύγει το ενδεχόμενο απολύσεων». Και ότι, «από αυτούς, 8.800 θα ενταχθούν άμεσα, μετά και τα τελεσίγραφα των δανειστών».
Πέρα από την επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος, υπάρχει και η πραγματικότητα. Όπως προέκυψε και από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντ. Μανιτάκη την περασμένη Τρίτη, η διαδικασία για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω των διαθεσιμοτήτων-απολύσεων, που θα φτάσουν τις τουλάχιστον 25.000 για το 2013 και τις 150.000 μέχρι το 2015, είναι σε πλήρη εξέλιξη. Πρόκειται για  χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο, που μαζί μεθοδεύουν η τρόικα και η συγκυβέρνηση. Και δεν αποσκοπούν στο να βρουν εργασία οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, αλλά στην εξαφάνιση από παντού της σταθερής εργασίας και στην ακόμα μεγαλύτερη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων.
Όπως ανέφεραν οι υπουργοί σε συζήτηση με τους δημοσιογράφους, μέχρι τις 13 Μάρτη θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία «μετακίνησης» 1.850 υπαλλήλων που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.
Την εβδομάδα που αρχίζει αύριο, πρόκειται να συνεδριάσει το κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου θα εξεταστούν τα οργανογράμματα 12, συνολικά, υπουργείων ώστε να καταληχθούν οι «μετακινήσεις» υπαλλήλων (προάγγελος για διαθεσιμότητες-απολύσεις) μέσω της κατάργησης φορέων και οργανικών θέσεων.
Με δεδομένο ότι πρέπει μέσα στο 2013 να τεθούν σε διαθεσιμότητα 25.000 υπάλληλοι, η κυβέρνηση προσπαθεί να γεμίζει τη «δεξαμενή», χρησιμοποιώντας ως μοχλό τις αναδιαρθρώσεις στις υπηρεσίες υπουργείων, υπηρεσιών και φορέων. Ήδη το κυβερνητικό συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει συζητήσει τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Δικαιοσύνης και Μακεδονίας - Θράκης, από τα οποία προκύπτει μείωση του αριθμού των υπαλλήλων, τόσο στις κεντρικές υπηρεσίες, όσο και στους εποπτευόμενους φορείς, χωρίς να περιλαμβάνονται συνταξιοδοτήσεις και άρσεις αποσπάσεων. Παράλληλα, θα εξετάσει το πρόγραμμα «αξιολόγησης» σε οργανισμούς όπως ο ΕΟΦ και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.
Βασικές «δεξαμενές» της διαθεσιμότητας θα αποτελέσουν ο χώρος της Παιδείας, που αριθμεί περισσότερους από 150.000 εργαζόμενους, ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, που εκτιμάται ότι ξεπερνά τους 100.000 εργαζόμενους και η Τοπική Διοίκηση με 80.000 υπαλλήλους. Από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις δημοτικές επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 15.000 υπάλληλοι από το σύνολο των 25.000 που θα προκύψουν το 2013.