(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Αθλιες συνθήκες εργασίας, απλήρωτη δουλειά και απολύσεις

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνει η απλήρωτη δουλειά και οι απολύσεις στα τηλεφωνικά κέντρα και τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Παράλληλα, σε πολλούς από αυτούς τους χώρους, όπως αποκαλύπτεται από παρεμβάσεις των κλαδικών συνδικάτων και καταγγελίες των ίδιων των εργαζομένων οι συνθήκες δουλειάς είναι άθλιες.
Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί η εταιρεία «Β phone» στη Θεσσαλονίκη, όπου μετά από καταγγελίες των εργαζομένων, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής του νομού προχώρησε σε παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας από την οποία απαίτησε και έκανε τελικά έλεγχο στην επιχείρηση. Τα γραφεία της βρίσκονται σε όροφο πολυκατοικίας. Οπως καταγγέλθηκε οι λιποθυμίες των εργαζομένων είναι καθημερινό φαινόμενο, δεν υπάρχει στο χώρο κλιματισμός και η κατάσταση είναι αποπνικτική. Ο χώρος επίσης δεν καθαρίζεται (βουλωμένοι νιπτήρες και τουαλέτες), ενώ τα αναλώσιμα (νερό, χαρτιά υγείας, σαπούνια κλπ.) είναι ευθύνη των εργαζομένων, δηλαδή τα αγοράζουν οι ίδιοι. Από την έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει κατάσταση με τις πληρωμές και ο εργοδότης πληρώνει όσο θέλει τον κάθε εργαζόμενο.
Η «UNIQUE BENEFIT ΕΠΕ», μια από αυτές τις επιχειρήσεις, το 2008 απασχολούσε περίπου 200 εργαζόμενους στο κατάστημα της Θεσσαλονίκης και το υποκατάστημα της Αθήνας. Τους προσέλαβε τότε, με την ΕΓΣΣΕ. Στο τμήμα των πωλήσεων η παραμονή των εργαζομένων στην εργασία εξαρτώταν αποκλειστικά από την παραγωγικότητα και την υλοποίηση των στόχων που έμπαιναν.
Από το 2009, επέβαλε αλλαγή συμβάσεων με μείωση του ωραρίου από 8 σε 6 ώρες δουλειάς με αντίστοιχη μείωση αποδοχών, εξανάγκασε εργαζόμενους σε δήθεν «οικειοθελείς αποχωρήσεις» χωρίς όμως να τους δώσει αποζημίωση απόλυσης. Αυτή η τακτική, καθώς και η πολύμηνη απλήρωτη εργασία, οδήγησε σε αποχώρηση μεγάλο μέρος του προσωπικού. Το 2011 η εργοδοσία, ανακοίνωσε σε όσους εργάζονταν στο τμήμα πώλησης ότι θα πληρώνονται ανάλογα με το πόσα προϊόντα πουλάνε, καταργώντας ουσιαστικά και τη σύμβαση μερικής απασχόλησης. Τον τελευταίο μήνα η εργοδότρια εξαφανίσθηκε, αφήνοντας απλήρωτους τους εργαζόμενους και τεράστια χρέη προς το δημόσιο και το ΙΚΑ. Εχει μεταφέρει όλο τον εξοπλισμό της επιχείρησης σε άλλες εγκαταστάσεις και άνοιξε νέα εταιρεία με ίδιο αντικείμενο αλλά σε άλλο όνομα.
Οι εργαζόμενοι προσέφυγαν πολλές φορές στην Επιθεώρηση Εργασίας και ταυτόχρονα ξεκίνησαν δικαστικό αγώνα, ενώ παράλληλα προσέτρεξαν στο ΠΑΜΕ, αναζητώντας στήριξη στην οργάνωση του αγώνα τους.
Η εργοδοσία της εταιρείας «NEC» πριν από περίπου δύο μήνες, εκμεταλλευόμενη τους νόμους που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ανακοίνωσε μειώσεις μισθών 10% σε όλους τους εργαζόμενους με την απειλή ότι όποιος δεν το δεχτεί θα απολυθεί από την εταιρεία. Πριν λίγες μέρες έκανε πράξη τις απειλές της απολύοντας έναν από τους εργαζόμενους που είπε όχι στη μείωση μισθών, όπως καταγγέλλει το ΣΕΤΗΠ Ν. Αττικής.
Το συνδικάτο καταγγέλλει επίσης ότι η εργοδοσία της εταιρείας «Velti» πριν λίγες μέρες προχώρησε σε δεκάδες απολύσεις εργαζομένων. Την ίδια στιγμή που εδώ και μήνες είναι καθημερινό το φαινόμενο της εντατικοποίησης της εργασίας σε όλα τα τμήματα της εταιρείας, ενώ ένα μεγάλο μέρος υπερωριών είναι απλήρωτο.