(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Δραστικές περικοπές και στο βάθος νέο ασφαλιστικό


Στα σκαριά δραστικές περικοπές σε συντάξεις, εφάπαξ και προνοιακά επιδόματα και στο βάθος... νέο ασφαλιστικό. Στη γραμμή αυτή κινείται σταθερά η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα και με τις προτροπές του ΣΕΒ. Στη χτεσινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Πρόνοιας με τους εκπροσώπους της τρόικας επιβεβαιώθηκε ότι στο επίκεντρο βρίσκονται η προώθηση των «διαρθρωτικών αλλαγών» -όπως κατ' ευφημισμό ονομάζουν τις νέες αντεργατικές ανατροπές- και των «δεσμεύσεων της χώρας από τη δανειακή σύμβαση». Κύκλοι μάλιστα του υπουργείου μετά τη συνάντηση έλεγαν ότι έλαβαν τα συγχαρητήρια από την τρόικα για τα βήματα που γίνονται και για τη βούληση του υπουργείου να προχωρήσει!Πάντως, όσον αφορά στα συγκεκριμένα μέτρα ύψους 5 δισ. ευρώ, που πρέπει να προωθήσει το υπουργείο Εργασίας και στα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται νέες περικοπές στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ από 5% έως 10%, μειωμένο πλαφόν σε κύριες και επικουρικές οι οποίες θα αθροίζονται, μείωση από 10% έως 40% στα εφάπαξ, μαχαίρι στις διπλές συντάξεις, δραστική περικοπή στα προνοιακά επιδόματα στα οποία θα μπούνε εισοδηματικά κριτήρια, αυτά παραπέμφθηκαν στους αρχηγούς των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης οι οποίοι θα έχουν τον τελικό λόγο.

Ανατροπές ...με διάλογο

Στη συνάντηση εξετάστηκε και η πορεία του «κοινωνικού διαλόγου» για τα εργασιακά στον οποίο έχει στέρξει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Το υπουργείο τις επόμενες ημέρες αναμένεται να στείλει επιστολή στους «κοινωνικούς εταίρους» με τα θέματα που θα συζητήσουν και το χρονοδιάγραμμα του διαλόγου. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση με τις πλάτες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων επιδιώκει μέσω ενός ακόμα διαλόγου - απάτη, να παγιώσει τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και να κατοχυρώσει τις μειώσεις των μισθών υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Και δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Εργασίας μιλώντας σε κυριακάτικη εφημερίδα, έσπευσε «να χαιρετίσει τις πρώτες μεγάλες κλαδικές συμφωνίες» όπως είπε για τις μειώσεις που επιβλήθηκαν στους μισθούς ενός εκατομμυρίου εργατοϋπαλλήλων, στους κλάδους του εμπορίου και του τουρισμού. Σημείωσε μάλιστα, πως «τα σημάδια ωριμότητας και προσαρμογής στις νέες συνθήκες ολοένα και πληθαίνουν»!
Στην ίδια εφημερίδα, ο Γ. Βρούτσης ευθέως ανοίγει θέμα και πάλι ασφαλιστικού πέρα από τις περικοπές που αποφασίζονται αυτές τις ημέρες, δηλώνοντας: «Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να εθελοτυφλούμε. Οι μέχρι σήμερα παραμετρικές παρεμβάσεις και "λύσεις" του ασφαλιστικού αποδείχτηκαν θνησιγενείς, επειδή δεν υπήρχε η πολιτική τόλμη και η αποφασιστικότητα να προβούμε σε καλά σχεδιασμένες, ψύχραιμες και δομικού χαρακτήρα λύσεις. Τα μερεμέτια έχουν "τελειώσει"». Επί της ουσίας, ο υπουργός προαναγγέλλει «νέο ασφαλιστικό» αφού θεωρεί ότι οι μέχρι τώρα αυξήσεις στα όρια ηλικίας (στα 40 χρόνια εργασίας) και οι μειώσεις στις συντάξεις είναι «μερεμέτια».

Αξιώσεις ΣΕΒ

Πάντως, πριν τον υπουργό, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος είχε σπεύσει να καθορίσει πολύ πιο συγκεκριμένα την κατεύθυνση του νέου ασφαλιστικού. Στην επιστολή του ΣΕΒ προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο την προηγούμενη βδομάδα, πρότεινε: «Τη θέσπιση μέτρων με στόχο την εγκαθίδρυση συνταξιοδοτικού συστήματος καθορισμένων εισφορών, το οποίο σταδιακά θα αντικαταστήσει το σημερινό των καθορισμένων παροχών». Ο ΣΕΒ, δηλαδή, τάσσεται αναφανδόν υπέρ ενός ασφαλιστικού που δε θα δίνει την παραμικρή εγγύηση για το ύψος των συντάξεων, δηλαδή την εξομοίωση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης με ένα ιδιωτικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Σημειώνεται ότι ήδη αυτό έχει θεσμοθετηθεί για τις επικουρικές συντάξεις, με το νέο Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο που δημιουργήθηκε από τη συγκυβέρνηση Παπαδήμου. Τώρα προφανώς σχεδιάζεται το μοντέλο αυτό να επεκταθεί και για τις κύριες συντάξεις, γεγονός που θα σημάνει τον οριστικό ενταφιασμό του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα -ό,τι έχει απομείνει απ' αυτόν- της Ασφάλισης.

Πηγή