(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Μεθοδεύουν καρατόμηση κατά επιπλέον 35% στις συντάξεις του ΟΑΕΕ


Μείωση συντάξεων στον ΟΑΕΕ


Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στο υπουργείο Εργασίας

Με μία ρύθμιση της τελευταίας στιγμής επιχείρησε η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ να ολοκληρώσει τον τρέχοντα κύκλο των αντιλαϊκών της επιλογών. Η ρύθμιση, που αποσύρθηκε προσωρινά, θα οδηγήσει σε νέα και ιδιαίτερα σημαντική μείωση των συντάξεων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

Αντιδρώντας στις προθέσεις της κυβέρνησης, συνδικαλιστές από τα σωματεία συνταξιούχων ΟΑΕΕ της Αττικής θα προχωρήσουν σήμερα στις10 το πρωί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στη Σταδίου. Οι συνταξιούχοι θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, προκειμένου να ενημερωθούν για τις προθέσεις της κυβέρνησης και την επίμαχη τροπολογία.

Λόγος γίνεται για μειώσεις που σε ποσοστά φτάνουν το 30% και 35% στις μικρές, έτσι κι αλλιώς, συντάξεις που χορηγούνται στους αυτοπασχολούμενους - μικροεπαγγελματίες και εμπόρους. Το κυβερνητικό επιτελείο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έχει εξετάσει την περίπτωση και έχουν πάρει τις σχετικές αποφάσεις, τις οποίες σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή το αμέσως επόμενο διάστημα. Η επαίσχυντη ρύθμιση, που θα προκαλέσει οικονομικό αδιέξοδο σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, υπήρχε στο πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Ωστόσο, απαλείφθηκε στο «παρά 5'», προκειμένου να επανέλθει σε νέο νομοσχέδιο.

Οι προθέσεις της συγκυβέρνησης αποκαλύφθηκαν από τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, ο οποίος, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε χτες με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, αρχικά επιβεβαίωσε την ύπαρξη της διάταξης. Λίγο αργότερα, ο ίδιος «ανακάλεσε», αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο επανακατάθεσης σε επόμενο νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, για να οριστικοποιηθεί η διατύπωση της συγκεκριμένης ρύθμισης και να προωθηθεί προς ψήφιση, θα πρέπει να υπάρξουν υπολογισμοί για το εύρος των συνταξιούχων που θα αφορά, στο πλαίσιο του «εξορθολογισμού» της λειτουργίας του Ταμείου, που σημαίνει την καρατόμηση των συντάξεων του ΤΕΒΕ και του ΤΑΕ, στα επίπεδα των συντάξεων του ΤΣΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι, προκειμένου να εξοικονομήσει πόρους στον ΟΑΕΕ, όπως και στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, η διοίκηση του Ταμείου μελετά ήδη τον επανακαθορισμό των κριτηρίων και του ύψους των χορηγούμενων συντάξεων.