(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ - Ανακοίνωση



Συνάδελφοι συναδέλφισσες


Από τον Ιούλιο του 2014 αντί τον Ιανουάριο τού 2015, οι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν και με την καθιέρωση ρήτρας αυτόματης μείωσης συντάξεων θα οδηγούμαστε σε νέες αυτόματες μειώσεις, ενώ περικοπές προβλέπονται επίσης στό εφάπαξ και τις παροχές ταμείων πολιτικών υπαλλήλων και των σωμάτων ασφαλείας.

Τα μέτρα που πάρθηκαν στην Κοινωνική Ασφάλιση και εκείνα που έρχονται το επόμενο διάστημα, η στάση όλων των πολιτικών δυνάμεων πρέπει να γίνουν κριτήριο ψήφου στις εκλογές Μετεκλογικά ετοιμάζουν γενική επίθεση στις συντάξεις ,την Ασφάλιση και την Υγεία την περίθαλψη στα επιδόματα ανεργίας, στέγης – κατοικίας, στις συντάξεις και στα επιδόματα αναπηρίας, με εισοδηματικά κριτήρια και περιορίζοντάς τα όλα μόνο στους πιο εξαθλιωμένους. Οι εργαζόμενοι έχουν υποχρέωση να τιμωρήσουν τα κόμματα του κεφαλαίου, του ευρωμονόδρομου. τής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανατροπές που προετοιμάζονται: Μέχρι το τέλος του 2014 -αρχές 2015- θα ψηφιστεί νέος νόμος και νέα επώδυνα μέτρα

1. Ετοιμάζεται νέα σφαγή σε συντάξεις και παροχές υγείας Οι κύριες συντάξεις μαζί με την επικουρική (όσο υπάρχει) ουσιαστικά μετατρέπονται σε επιδόματα φτώχειας, με μειώσεις των στο ποσό πού θα προκύπτει από το άθροισμα της βασικής σύνταξης (που θα είναι έως 360 ευρώ) και της αναλογικής σύνταξης (ανάλογα με τα έτη ασφάλισης). Ο νέος τρόπος υπολογισμού, ρίχνει τις συντάξεις στο 60%, ενώ από το 2020 πέφτουν στο 48% του συντάξιμου μισθού (από το 70% που είναι σήμερα).

2.Ενσωμάτωση όλων των επικουρικών Ταμείων στο ΙΚΑ και ενίσχυση τών ταμείων επαγγελματικών ασφάλισης από το 2015. . Προδιαγράφεται η συγχώνευση-κατάργηση της επικουρικής σύνταξης με την κύρια με τελικό στόχο ένα Ταμείο για όλους, μέχρι το 2017,με μείωση και των σημερινών ποσοστών αναπλήρωσης. Οι επικουρικές από το 2015 ενσωματωμένες η όχι στις κύριες συντάξεις εξανεμίζονται όπως και τα εφάπαξ. Η ιδιωτική ασφάλιση μέσω των ασφαλιστικών εταιριών (πολυεθνικά κυρίως μονοπώλια) και των επαγγελματικών ταμείων μέ νέα κίνητρα αποκτά προνομιακό ρόλο και στον χώρο της ασφάλισης.

3. Αλλαγές στα χαμηλά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2015, ίσως και νωρίτερα. Σταδιακά ίσως με μεταβατικό στάδιο φραγμός στις πρόωρες συντάξεις πριν τα 62. Με την κατάργηση των λεγόμενων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων έρχεται είτε δραματική μείωση των συντάξεων είτε αύξηση των ορίων ηλικίας έως και 12 χρόνια. Αφορά χιλιάδες ασφαλισμένους, κυρίως Προωθείται η εκ βάθρων αλλαγή των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση κάνοντας πιο αυστηρές τις ηλικιακές προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση ενώ επανέρχονται τά δημοσιεύματα για σταδιακή αύξηση από 4500 ένσημα σήμερα ,σε 6.000 γιά τη λήψη τής βασικής σύνταξης και της κατώτατης .


Κανένας δεν μένει άθιχτος, όποτε και αν συνταξιοδοτηθεί, σε όποιο Ταμείο κι αν είναι ασφαλισμένος. Μεγάλα πλήγματα θα υποστούν και οι σημερινοί συνταξιούχοι

Ανατροπές υπαγορευμένες από τις ανάγκες του κεφαλαίου Τα αντιλαϊκά μέτρα που πάρθηκαν στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες πολύ πριν από την κρίση και τα μνημόνια ,επιταχύνθηκαν την περίοδο της κρίσης για να μειωθεί ακόμη περισσότερο η τιμή της εργατικής δύναμης, με τη μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους» της εργασίας, για την ενίσχυση της κερδοφορίας-ανταγωνιστικότητας.


ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

1)Βασική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προκύπτει σαφέστατα από τη Λευκή Βίβλο και άλλες πολλές αποφάσεις- είναι η παραπέρα συρρίκνωση των «δημόσιων» συστημάτων ασφάλισης και υγείας με περιορισμό σε παροχές προνοιακού χαρακτήρα, δηλαδή ένα επίδομα και η επέκταση και κυριαρχία των ιδιωτικών συστημάτων Ασφάλισης καί Υγείας.

   2)Η Λευκή Βίβλος αναφέρει ότι «Η συμπληρωματική αποταμίευση συνταξιοδότησης (δηλαδή εκτός της κύριας) περιλαμβάνει επαγγελματικές και προσωπικές συντάξεις, ασφάλειες ζωής και άλλες μορφές συσσώρευσης περιουσιακών στοιχείων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου μετά τη συνταξιοδότηση. Επιπλέον, υπάρχουν μέσα (π.χ. αντίστροφα ενυπόθηκα δάνεια) που επιτρέπουν τη μετατροπή των περιουσιακών στοιχείων (γενικά, της κατοικίας) σε πρόσθετο εισόδημα συνταξιοδότησης».Οι εργαζόμενοι θα γνωρίζουν μόνο τι πληρώνουν αλλά δεν γνωρίζουν εάν και τι θα πάρουν, με το ρίσκο να μην πάρουν τίποτα όπως δείχνει η ευρωπαϊκή και εγχώρια πείρα με τις τεράστιες απώλειες πού υπήρξαν στις εισφορές πού τζογαρίστηκαν, εάν καταστράφηκε το επαγγελματικό ταμείο ή η ασφαλιστική εταιρεία .

   3)Η αύξηση των ορίων ηλικίας είναι κατεύθυνση –απόφαση των μονοπωλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω και τής Λευκής Βίβλου. Η επίτευξη της αύξησης γίνεται α)με τη σύνδεση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης με την αύξηση του προσδόκιμου ορίου ζωης, β) με την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών παραγνωρίζοντας τους βιολογικούς και κοινωνικούς λόγους που επιβάλλουν τη συνταξιοδότηση των γυναικών σε μικρότερη ηλικία . Ο πραγματικός στόχος είναι οι εργαζόμενοι μεγάλης ηλικία να μην φτάνουν στη σύνταξη πριν από ένα γενικό νομοθετημένο όριο ηλικίας π.χ. 67 σήμερα για άνδρες και γυναίκες ενώ στην Αυστραλία και αλλού προετοιμάζουν την αύξηση στο 70στό έτος ηλικίας.


Εφαρμόζονται ανεξάρτητα από το αν κυβερνούν φιλελεύθερες ή σοσιαλδημοκρατικές ή κεντροαριστερές δυνάμεις, με τη συμμετοχή και μεταλλαγμένων κομμουνιστικών κομμάτων, πού συμμετέχουν στο ΚΕΑ (κόμμα Ευρωπαϊκής αριστεράς). Επιδιώκουν, να πάρουν πίσω ένα μέρος της υπεραξίας που υπάρχει με τη μορφή των κοινωνικών παροχών. Σχεδιάζουν ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα, που θα λειτουργεί όπως τα εξατομικευμένα ασφαλιστικά συμβόλαια που πουλάνε οι ιδιωτικές εταιρείες, ένα σύστημα στο οποίο δεν υπάρχουν ούτε τα κατώτερα όρια συντάξεων.


Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ


Είναι πολύ μεγάλες οι ευθύνες των πολιτικών δυνάμεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ πού από τη δεκαετία του 1970 στήριξαν όλες τις αντιασφαλιστικές ανατροπές και στο Ευρωκοινοβούλιο και τα ψήφισαν στην Βουλή.

Δεν μπορούν όμως κανένας και καμμιά «αντιμνημονιακή» δύναμη να κάνει κριτική μόνο στη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, να μιλάνε γενικά για την τρόικα ή μόνο για την Γερμανία και την Μέρκελ ,αλλά να στηρίζουν με τα μπούνια την Ευρωπαϊκή Ένωση και να κρύβουν–αθωώνουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Με επιλογή της ΕΕ, τα δημόσια ασφαλιστικά συστήματα περιορίζονται στο προνοιακό κομμάτι δίνοντας ενισχυμένο ρόλο σε ιδιωτικά συστήματα . Αυτή είναι η λογική της συνύπαρξης «δημόσιου» και ιδιωτικού τομέα πού ακολούθησε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Δίπλα στον «Δημόσιο» τομέα , η ιδιωτική ασφάλιση έχει τεράστια περιθώρια ωρίμανσης, ανάπτυξης» δηλώνει εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει λέγοντας πως «είμαστε έτοιμοι να γίνουν οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που θα διατηρήσουν το δυναμικό χαρακτήρα αυτού του συστήματος». Τα ίδια λένε στην πραγματικότητα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΖΑ πρωτοστάτησαν στην ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης –επαγγελματικών ταμείων χέρι –χέρι με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και στελέχη του Υπουργείου Εργασίας, με συμμετοχή και Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάνουν κριτική στην κυβέρνηση- και καλά κάνουν –για την μείωση στις κύριες συντάξεις , αλλά δεν λένε κουβέντα για τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την μετατροπή της σε επίδομα.

Καταδικάζουν την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, «αλλά ποιούν την νήσσα» για το ότι αυτή είναι η απόφαση της ΕΕ

Κάνουν κριτική στην κυβέρνηση- και καλά κάνουν –για το τσάκισμα της επικουρικής σύνταξης αλλά δεν λένε κουβέντα για τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάργηση της επικουρικής σύνταξης και την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης . Από τη μια λοιπόν, στηρίζουν ολόψυχα την ΕΕ και συναποφασίζουν, και από την άλλη, διαμαρτύρονται για τις συνέπειες από την εφαρμογή της στρατηγικής της, ενοχοποιώντας μόνο τους εθνικούς «χειρισμούς» και τις «πρακτικές» υλοποίησης αυτών των πολιτικών .

Οι δυνάμεις του Ευρωμονόδρομου όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, εξωραΐζουν την ΕΕ , λένε ότι με «καλύτερη» διαπραγμάτευση μέσα στην ΕΕ και με ανάπτυξη που θα έχει για μοχλό τα μονοπώλια αν κυβερνήσουν θα αποκαταστήσουν έστω και μέρος απ' όσα έχασαν οι εργαζόμενοι στα χρόνια της κρίσης. Λένε ψέματα. Καλλιεργούν αυταπάτες ότι με μια άλλη διαχείριση και έναν διαφορετικό συσχετισμό στο Κοινοβούλιο, μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διέξοδος για το λαό, ανάκτηση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων κεφαλαίου.

Ισχυρίζονται ότι αιτία της οικονομικής κρίσης είναι ο ακραίος νεοφιλελεύθερος τρόπος διαχείρισης αθωώνοντας έτσι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα Όμως αυτή πολιτική εφαρμόστηκε σε πολλές χώρες μέ τη συμμετοχή μεταλλαγμένων κομμουνιστικών κομμάτων πού συγκροτούν το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ΚΕΑ(συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ) . Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η λυκοσυμμαχία του κεφαλαίου, και δέν βελτιώνεται.

Ξέρουν πολύ καλά ότι η πολιτική και οι οδηγίες της ΕΕ προωθούν ελαστικές μορφές απασχόλησης, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση συντάξεων, δουλειά χωρίς συγκροτημένα μισθολογικά και κοινωνικά δικαιώματα. Παροτρύνουν όμως τους εργαζόμενους να ...αξιοποιήσουν ως δήθεν ασπίδα προστασίας, το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο, τις οδηγίες της ΕΕ. Όσοι συμφωνούν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ουσιαστικά συμφωνούν με την ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος, με την μείωση κοινωνικών δαπανών για ασφάλιση, υγεία, πρόνοια, εξαπατούν τους εργαζόμενους όταν μιλάνε για την Ευρώπη με κοινωνικό πρόσωπο.

Κανείς τους δε μπορεί και δε θέλει να δεσμευτεί για την άμεση κατάργηση του συνόλου των αντιασφαλιστικών νόμων σε περίπτωση εκλογής στην κυβέρνηση Έχουν οδηγό τους τις αποφάσεις και δεσμεύσεις της ΕΕ που περιλαμβάνει η στρατηγική «Ευρώπη 2020» και η «Λευκή Βίβλος» για τις συντάξεις. Γι αυτό και δεν δεσμεύονται ρητά για τίποτε, προετοιμαζόμενοι να αναλάβουν την κυβέρνηση και να γίνει ο ένας χαλίφης στη θέση του άλλου χαλίφη. Ξέρουν ότι η προσέλκυση επενδύσεων θα στηριχθεί στη φθηνή εργατική δύναμη, στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μονοπωλίων, σε νέες φοροαπαλλαγές και κρατικές επιδοτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου

Οι νέοι εργάτες και εργάτριες συνδυάζουν τον αγώνα γιά συλλογικές συμβάσεις, πλήρη και σταθερή εργασία ,για να βρουν δουλειά οι άνεργοι, να σταματήσει η ανασφάλιστη εργασία ,μέ τον αγώνα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με δωρεάν παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, ξεσκεπάζουν την υποκρισία όσων «ενδιαφέρονται» δήθεν για τις επόμενες γενιές, ενώ το νέο μοντέλο πού μπαίνει σε εφαρμογή «εγγυάται» παροχές πτωχοκομείου.

Η αύξηση του πλούτου, η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας έχουν δημιουργήσει τη βάση για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη υγείας- πρόνοιας που θα παρέχεται δωρεάν , και με αξιοπρεπή σύνταξη.

Ο αγώνας για να εμποδίσουμε τα χειρότερα, για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές προϋποθέτει την ενίσχυση, το δυνάμωμα των αγώνων μας και την καταδίκη αυτών των δυνάμεων.


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

 Αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων στα επίπεδα του 2010. Επαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης και σε ειδικές ομάδες όπως συντάξεις αναπηρίας, χηρείας.

Κατάργηση όλων των γαλαζοπράσινων αντιασφαλιστικών νόμων 2084/92,3655/08,3863-3865/10,4046-4050/12. Κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων.

 Να μην παραδοθεί η επικουρική ασφάλιση στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Επαρκή χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και εξασφάλιση και εγγύηση της χορήγησης των συντάξεων και παροχών.

Να σταματήσει το αίσχος στις καθυστερήσεις στην έκδοση και απονομή των συντάξεων.

Καταδίκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να πληρώσει το κράτος και οι εργοδότες, που έχουν την ευθύνη για τα ελλείμματα στα ταμεία.

Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, για τους μισθωτούς, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους να μην ξεπερνούν τα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες, τα 55 και τα 50 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Να επανέλθουν στα Βαρέα-Ανθυγιεινά τα επαγγέλματα που αποχαρακτηρίσθηκαν (εκτός όσων έχουν εκλείψει).

Να διευρυνθεί ο θεσμός των ΒΑΕ. Όχι στον διαχωρισμό ανάμεσα σε παλιούς και νέους εργαζόμενους.

Άμεση κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας ,πλήρης ανάληψη της ευθύνης από το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο.

Νά καταργηθεί η προϋπόθεση τής ύπαρξης 50 ενσήμων για την θεώρηση τού βιβλιαρίου υγείας. Σφράγισμα των βιβλιαρίων Υγείας όλων των αυτοαπασχολουμένων που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, χωρίς προϋποθέσεις

Να καλύψει το κράτος και να πληρώσει τα ασφαλιστικά ταμεία για τις ζημιές από την δέσμευση των αποθεματικών για δεκαετίες, τις ζημιές από το τζογάρισμα σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα, των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που λεηλατήθηκαν από το λεγόμενο κούρεμα ομολόγων που είναι περίπου 14δις ευρώ..

Άμεση απόσυρση των αποθεματικών των Ταμείων από κάθε λογής "τζόγο".

Κατάργηση κάθε διάταξης για τζογάρισμα των αποθεματικών.

Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης και να βαρύνει το κράτος και τους εργοδότες.

Να ψηφιοποιηθεί άμεσα ο ασφαλιστικός βίος ηλεκτρονικά και με πρόσληψη προσωπικού.

Τροποποίηση των διατάξεων της διαδοχικής ώστε να μην οδηγεί σε μείωση του ποσού της σύνταξης.

Να καταργηθεί η προϋπόθεση των 100 ενσήμων ανά έτος για τα τελευταία 5 χρόνια για την απονομή μειωμένης σύνταξης.


Έρχεται καταιγίδα νέων αντιασφαλιστικών μέτρων