(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

ΑΚΙΝΗΤΗ ΜΙΚΡΟΪΔΙΟΚΤΗΣΙΑ - Ερχονται νέες φορολογικές ανατροπές


Στόχος η είσπραξη εσόδων και η συγκέντρωση των αστικών ακινήτων και της γεωργικής γης σε λίγα χέρια

Νέες μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις, με αιχμή την μικρή ακίνητη περιουσία, προωθεί η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα έχει παρουσιαστεί ως τον ερχόμενο Απρίλη.
Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρεται ότι ...στα πλαίσια της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος, συγκροτείται επιτροπή, επικεφαλής της οποίας τίθεται ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης.
Στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, προβλέπεται να ενσωματώσει η συγκυβέρνηση τις νέες διατάξεις για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, γεγονός που σημαίνει ότι το, προσωρινό αρχικά, χαράτσι στα ακίνητα θα μονιμοποιηθεί. Μπούσουλας της συγκυβέρνησης αποτελεί η επισήμανση της τρόικας, ότι η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα υποφορολογείται... Ειδικότερα, προβλέπεται η αντικατάσταση του «Τέλους» επί των ηλεκτροδοτούμενων χώρων, που προώθησε η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, - πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος και υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος - το Νοέμβρη του 2011, το γνωστό χαράτσι, με νέο φόρο, ο οποίος θα επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα, μη εξαιρουμένων και των αγροτεμαχίων. Κατά δεύτερο, θα υπάρξουν νέες παρεμβάσεις στη φορολογία κεφαλαίου (μεταβιβάσεις ακινήτων, κληρονομιές, γονικές παροχές, δωρεές) στην κατεύθυνση της περαιτέρω μείωσης του αφορολόγητου ορίου και τη θέσπιση νέων φορολογικών κλιμακίων, από τα οποία θα προκύπτει μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση.
Και οι παρεμβάσεις ολοκληρώνονται με τις νέες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, παρά το γεγονός, ότι τα ίδια τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία καταδεικνύουν, ότι την τελευταία τριετία οι εμπορικές τιμές των ακινήτων, έχουν μειωθεί ως και 50% και σε πάρα πολλές περιπτώσεις, βρίσκονται σήμερα, κάτω από τα επίπεδα των αντικειμενικών αξιών.
Στόχος των νέων αυτών εξοντωτικών μέτρων, εκτός από τον προφανή φοροεισπρακτικό τους σκοπό, η συγκεντροποίηση της ακίνητης αστικής και γεωργικής περιουσίας, σε λίγα χέρια, με δεδομένο ότι η μικροϊδιοκτησία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ελλάδα.
Πρόκειται για το δεύτερο κύμα της κυβερνητικής επίθεσης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, μετά το «μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το Γενάρη του 2013, σαν «προαπαιτούμενο μέτρο» για τη λήψη της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ. Με το νέο φορολογικό νόμο πλέον, καταργείται ό,τι είχε εναπομείνει από τις εκπιπτόμενες από τη φορολογία δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών (διατηρούνται μόνο τα ιατρικά έξοδα), θεσπίζεται νέα φορολογική κλίμακα, με τρία μόνο κλιμάκια φόρου (κάτι δηλαδή σαν ΦΠΑ), η οποία οδηγεί σε νέες επιβαρύνσεις, εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ, ενώ για πρώτη ίσως φορά -ενδεικτικό της αντιδραστικότητας των νέων ρυθμίσεων- επιβαρύνονται οι οικογένειες με παιδιά. Επιβάλλεται εξοντωτική φορολογία 33% από το πρώτο ευρώ στις μικρές επιχειρήσεις, ενώ αντίθετα, μειώνεται δραστικά η φορολογία των διανεμόμενων και μη διανεμόμενων κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων κατά 10 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες.

www.rizospastis.gr