Την συνεχιζόμενη συνταξιοδοτική φτώχεια και εξαθλίωση καταγράφουν τα στοιχεία της 22ης έκθεσης του πληροφοριακού συστήματος«ΗΛΙΟΣ», που αφορά στις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα για τον μήνα Μάρτιο του 2015, που δημοσιοποιήθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας.
Μεταξύ άλλων, από τα στοιχεία προκύπτει ότι:
Το 44,8% των συνταξιούχων (1.189.396 από 2.654.784) παίρνουν συντάξεις κάτω από το σταθερό όριο της σχετικής φτώχειας των 665 ευρώ. (σταθερό όριο σχετικής φτώχειας του 2013 από ΕΛΣΤΑΤ).
Επιπλέον, από το σύνολο των 2.637.090 συνταξιούχων όλων των κατηγοριών (γήρατος, θανάτου, αναπηρίας), περίπου το 60% (1.511.000) λαμβάνει αποδοχές μέχρι 800 ευρώ και αφαιρουμένων των κρατήσεων και της περίθαλψης το τελικό ποσό πέφτει σε αρκετές περιπτώσεις και κάτω από τα 700 ευρώ. Μάλιστα, ειδικά η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων αναπηρίας λαμβάνει αποδοχές από 250 έως 540 ευρώ!
Επίσης το 85,6% των συνταξιούχων είναι άνω των 61 ετών, ειδικά στη γήρατος το ποσοστό είναι 89,4% (1.806.989 συνταξιούχοι από τους 2.021.315).
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, σε δηλώσεις του περιορίστηκε σε διαπιστώσεις και περιγραφές προκειμένου να εμφανίσει το δήθεν φιλοσυνταξιοδοτικό πρόσωπο της σημερινής συγκυβέρνησης, κατηγορώντας την απελθούσα συγκυβέρνηση και την τρόικα για την κατάσταση που βιώνουν οι συνταξιούχοι της χώρας. Ωστόσο πέρα από τις διαπιστώσεις και τις περιγραφές η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δε λέει κουβέντα για την αναπλήρωση των τεράστιων απωλειών των συντάξεων ιδιαίτερα την τελευταία 5ετία, όπως και την κατάργηση του συνολικού, υφιστάμενου αντιασφαλιστικού πλαισίου, η συνέχιση του οποίου καταδικάζει ασφαλισμένους και συνταξιούχους στην εξαθλίωση.
Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός επανέλαβε την πρόταση της συγκυβέρνησης για δημιουργία Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης. Μια πρόταση που «χρυσώνει το χάπι» προκειμένου οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να αποδεχτούν να σηκώσουν εκ νέου το βάρος του κόστους της κοινωνικής ασφάλισης, την ώρα που οι εργοδότες συνεχίζουν να τυγχάνουν μειώσεων στις καταβαλλόμενες εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές. Και παράλληλα επιδιώκεται να επιτευχθεί η λαϊκή συναίνεση στις ιδιωτικοποιήσεις με πρόσχημα ότι μέρος των εσόδων από αυτές θα πάει σε αυτό το Ταμείο.
Από την άποψη αυτοί οι συνταξιούχοι θα πρέπει πιο αποφασιστικά να διαδηλώσουν την Τετάρτη 1η Απρίλη στις συγκεντρώσεις που προγραμματίζονται εκείνη την ημέρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα και το πλαίσιο αιτημάτων τη Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων.