(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Λίγα ψίχουλα σε όσους ζουν σε ακραία φτώχεια προβλέπει το νομοσχέδιο για την «ανθρωπιστική κρίση»


Στη δημοσιότητα δόθηκε το νομοσχέδιο για την «ανθρωπιστική κρίση». 
Προβλέπει ψίχουλα μόνο για όσους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ανακούφιση για τα λαϊκά νοικοκυριά που επί χρόνια ματώνουν από την κρίση, την ανεργία και τη φοροεπιδρομή.
Πάντως η κυβέρνηση ενώ συνεχώς στο νομοσχέδιο αναφέρεται στην «ακραία φτώχεια», εντούτοις αποφεύγει να την οριοθετήσει και παραπέμπει σε «κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης», με την οποία θα «καθορίζονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια των δικαιούχων...».
Ηλεκτρικό ρεύμα
Το νομοσχέδιο προβλέπει:
  • Σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας παρέχεται για το έτος 2015 δωρεάν ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος για την κύρια κατοικία τους έως 300kwh μηνιαίως.
  • Σε περιπτώσεις δικαιούχων των οποίων η παροχή είχε διακοπεί έως και την 31.01.2015 η παροχή επανασυνδέεται ατελώς και χωρίς καμία επιβάρυνση, οι δε ληξιπρόθεσμες οφειλές ρυθμίζονται.
Δεν γίνεται σε λαϊκά νοικοκυριά που δεν τους έχει κοπεί το ρεύμα, ούτε σε συγκεκριμένο αριθμό δικαιούχων, όπως επίσης δεν καθορίζεται ποιες είναι οι συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Επίδομα ενοικίου
Το νομοσχέδιο προβλέπει:
  • Χορηγείται επίδομα ενοικίου σε έως 30.000 νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και δεν έχουν δυνατότητα στέγασης σε ιδιόκτητο ακίνητο εντός του δήμου της κύριας κατοικίας τους.
  • Το παρεχόμενο επίδομα ενοικίου δεν υπερβαίνει μηνιαίως τα εβδομήντα (70) ευρώ ανά άτομο και τα διακόσια είκοσι (220) ευρώ ανά πολυμελή οικογένεια, συμπεριλαμβανοµένου του προβλεπομένου ΦΠΑ.
Πρόκειται για ποσά που είναι ολοφάνερο ότι δεν μπορούν να ανακουφίσουν ούτε οικογένειες, ούτε άγαμους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο προβλέπει συγκεκριμένο αριθμό δικαιούχων (30.000), ενώ δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη για το ηλεκτρικό ρεύμα αν και το κριτήριο (ακραία φτώχεια) είναι ίδιο.
Επιδότηση σίτισης
Το νομοσχέδιο προβλέπει:
  • Χορηγείται για το έτος 2015 επιδότηση σίτισης σε φυσικά πρόσωπα που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
  • Για τη χορήγηση της επιδότησης σίτισης, λαμβάνεται υπόψιν το σύνολο των εισοδημάτων των δικαιούχων, από κάθε πηγή. ∆ικαιούχοι που δεν υποχρεούνται σύμφωνα µε τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου σε υποβολή δηλώσεως εισοδήματος στη Φορολογική Αρχή, καθώς και άνεργοι που δεν λαμβάνουν πλέον επίδομα ανεργίας υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση για το σύνολο των εισοδημάτων τους.
  • Η επιδότηση σίτισης παρέχεται µε εκπτωτικά κουπόνια ή άλλο ηλεκτρονικό τρόπο για την προμήθεια ειδών σίτισης.
Η κυβέρνηση αποφεύγει να δεσμευτεί τόσο για τον αριθμό των δικαιούχων όσο και για το ύψος της επιδότησης, δηλαδή τη χρηματική αξία των κουπονιών. Για την επιδότηση σίτισης εισάγεται το κριτήριο των συνολικών εισοδημάτων.
Ούτε ένα ψίχουλο παραπάνω
Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση δεν θεωρεί δικαιούχους για επιδότηση σίτισης όσους «ήδη ωφελούνται από προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Βοηθείας για τους Απόρους και από το θεματικό στόχο 9 των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων».
Για την κυβέρνηση όσοι λαμβάνουν μια βοήθεια από προγράμματα πείνας δεν πρέπει να λάβουν ούτε ένα ψίχουλο παραπάνω από αυτά τα ψίχουλα που μοιράζουν τα διάφορα προγράμματα.