Από παλιότερη κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό |
Ετοιμάζει τροπολογία για να τα τραβήξει στην Τράπεζα της Ελλάδας και να τα αξιοποιήσει για την κάλυψη του «χρηματοδοτικού κενού»
Με το όπλο της νομοθεσίας, αγνοώντας τις αποφάσεις των διοικήσεων των Ταμείων και ιδιαίτερα των εκπροσώπων των εργαζομένων σε αυτά, η κυβέρνηση επιχειρεί να ξεπεράσει την άρνησή τους και να βάλει στο χέρι τα ταμειακά τους διαθέσιμα ώστε να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του λεγόμενου «χρηματοδοτικού κενού» του Δημοσίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ετοιμάζει σχετική τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την ΕΡΤ, με την οποία θα αλλάζει το Νόμο 2469/1997 για την αξιοποίηση των διαθεσίμων των ΝΠΔΔ και των ασφαλιστικών φορέων, ώστε με τα ταμειακά τους διαθέσιμα (ρευστό που έχουν σε τράπεζες) να εξαγοράσουν κρατικά repos και να προβούν έτσι σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό του κράτους.
Υποτίθεται ότι με την ίδια τροπολογία θα υπάρξει δέσμευση από το Δημόσιο ότι, σε περίπτωση ανάγκης των διαθεσίμων αυτών από Ταμείο ή δημόσιο οργανισμό που έχει προβεί στην εξαγορά repos, η Τράπεζα της Ελλάδας μέσα σε 48 ώρες υποχρεώνεται να αποστέλλει το ποσό που θα της ζητηθεί. Ομως η μέχρι τώρα πρακτική των κυβερνήσεων, αλλά και η πείρα του παρελθόντος για τα αποθεματικά των Ταμείων και συνολικά για την περιουσία τους, που δημιουργήθηκε από τις εισφορές των εργαζομένων, δεν προοιωνίζονται τίποτα θετικό από μια τέτοια παρέμβαση.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με την «ποιότητα» των αναλογιστικών μελετών για την κατάσταση της Κοινωνικής Ασφάλισης που είδαν πρόσφατα τη δημοσιότητα. Ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Ρωμανιάς κατήγγειλε ότι οι μελέτες αυτές που έγιναν μέσα στο 2014 είχαν ως σκοπό την εκ νέου αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μείωση των συντάξεων και εκπονήθηκαν χωρίς να συνυπολογίζεται η περιουσία και οι πρόσοδοι που θα έχουν από αυτή τα ασφαλιστικά ταμεία. Ως εκ τούτου, συμπεραίνει ο γγ, τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι «τελείως εσφαλμένα».
Βέβαια, αν κάτι επιβεβαιώνει αυτή η καταγγελία είναι το γεγονός ότι οι λεγόμενες «αναλογιστικές μελέτες» - παλιές και νέες - υπηρετούν πάντα πολιτικές σκοπιμότητες, ήταν και είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των πολιτικών στόχων κάθε κυβέρνησης και γι' αυτό οι εργαζόμενοι και οι ασφαλισμένοι δεν πρέπει να δίνουν καμία σημασία. Το αντίθετο. Χρειάζεται να χαράσσουν τις διεκδικήσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους, να παλέψουν για την ανάκτηση των απωλειών στα ασφαλιστικά τους διακαιώματα και να μην υποκύψουν σε κανέναν εκβιασμό, είτε γίνεται με πλαστές είτε με «φερέγγυες» αναλογιστικές μελέτες.