Σε ωμό εκβιασμό προς το λαό, να συναινέσει στην εξαθλίωσή του, ώστε τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται φέτος και το 2014, να είναι δήθεν «τα τελευταία σκληρά μέτρα» και να μην είναι «τόσο σκληρά», προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, με συνέντευξή του στο CNN.
Όπως δήλωσε, «Αν εφαρμόσουμε σωστά το πρόγραμμα προσαρμογής είμαι σίγουρος ότι τα μέτρα που συμπεριλήφθηκαν στους προϋπολογισμούς του 2013 και του 2014 θα είναι τα τελευταία σκληρά μέτρα».
Πρόσθεσε ακόμα ότι: «Η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013 πήγε καλύτερα σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις, ελπίζω ότι θα γίνει το ίδιο και το 2013 και αν αυτό επιβεβαιωθεί τότε το 70% του πλεονάσματος θα μπορούσε να δοθεί σε αυτούς που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες. Αν τα καταφέρουμε, τα μέτρα δεν θα είναι τόσο σκληρά το 2014».
Καλλιεργώντας αυταπάτες και ψεύτικες προσδοκίες ανέφερε πως: «Συνειδητοποιώ την κατάσταση και θέλω να πω στους πολίτες ότι το 2013 θα 'ναι μια πολύ δύσκολη χρονιά, υπάρχει όμως σαφέστατα φως στην άκρη του τούνελ».
Διανθίζοντας και με αντισοβιετική προπαγάνδα τη συνέντευξή του, υπερασπίστηκε τις αντιλαϊκές, αντεργατικές και φιλομονοπωλιακές μεταρρυθμίσεις, λέγοντας ότι: «Έχω περιγράψει την ελληνική οικονομία ως την τελευταία σοβιετικού τύπου οικονομία στην Ευρώπη και γι' αυτό έχουμε απελευθερώσει πλέον σχεδόν κάθε αγορά συμπεριλαμβανομένης μιας λελογισμένης απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας».
Απαντώντας στο ερώτημα ποια είναι η πιθανότητα εθελοντικής ή αναγκαστικής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε πως: «Πλέον αυτή η πιθανότητα είναι πολύ μικρή, ασήμαντη».
Για την επιχειρηματικότητα είπε ότι «δεν είναι πλέον δύσκολο να ανοίξει κανείς μια επιχείρηση στην Ελλάδα, γιατί έχουμε απλοποιήσει τις διαδικασίες».
Αναφερόμενος στην τρικομματική συγκυβέρνηση τη χαρακτήρισε «πολύ ισχυρή» και πρόσθεσε ότι οι ηγέτες των κομμάτων που τη στηρίζουν «είναι κάθε μέρα όλο και πιο σίγουροι ότι αυτή η κυβέρνηση θα διαρκέσει».
Δηλώσεις της Κ. Λαγκάρντ
Την ίδια ώρα η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον, επανέλαβε τα εύσημα προς τη συγκυβέρνηση, για «σημαντικά βήματα» και για «επανάκτηση της εμπιστοσύνης» για τις προοπτικές της χώρας.
Παράλληλα πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν ακόμη αρκετά για τις μεταρρυθμίσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη δημοσιονομική προσαρμογή, επιβεβαιώνοντας ότι θα ενταθεί η επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων και της ζωής του λαού.