Νέες περικοπές στις συντάξεις, αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις θα επέλθουν με το νέο χρόνο. Με το νόμο 4093 που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβρη η συγκυβέρνηση περικόπτει για άλλη μια φορά τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, κόβει βάρβαρα τα εφάπαξ και μάλιστα αναδρομικά, καταργεί τα ειδικά επιδόματα ανεργίας, χτυπά τα πολυτεκνικά επιδόματα, ενώ ταυτόχρονα λύνει τα χέρια των εργοδοτών για απολύσεις μειώνοντας τις αποζημιώσεις και προσαρμόζει το χρόνο εργασίας και τα ωράρια στις ανάγκες των επιχειρήσεων και της ανταγωνιστικότητας.
Συγκεκριμένα, από την 1/1/2013:
Περικοπές στις συντάξεις
- Καταργούνται για όλους τους συνταξιούχους, τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας σε όλα τα Ταμεία των κύριων συντάξεων, αλλά και τα δώρα των επικουρικών συντάξεων.
- Επιβάλλεται νέο χαράτσι στις κύριες και επικουρικές συντάξεις 5%-20%. Το χαράτσι επιβάλλεται στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης ή άλλης σύνταξης (χηρείας, από άλλο Ταμείο), ως εξής:
5% στις συντάξεις από 1.000 μέχρι 1.500 ευρώ
10% στις συντάξεις 1.500-2.000 ευρώ
15% για τις συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ
20% για τις συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ. - Αυξάνονται έμμεσα και οι εισφορές - των ασφαλισμένων πριν το 1993 - μέσα από την αύξηση του πλαφόν που υπάρχει στις ασφαλιστέες αποδοχές.
- Για τους αγρότες που έχουν καθυστερήσει την εξόφληση των εισφορών τους παρελθόντων ετών επιβάλλεται η εξόφληση να γίνεται με προσαύξηση 2,5% κατά ασφαλιστική κατηγορία όπως ισχύουν σήμερα.
Ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα προς όφελος των μονοπωλίων
- Αυξάνονται κατά δύο χρόνια τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία όλων των Ταμείων να δίνουν πλέον σύνταξη από το 2013 στα 67 χρόνια. Μόνο στην περίπτωση 40 χρόνων αδιάλειπτης εργασίας που θα ασφαλίζεται, το όριο τίθεται νωρίτερα και όχι πάντως κάτω των 62 ετών. Ταυτόχρονα, όλα τα όρια ηλικίας και τα απαραίτητα ένσημα για συνταξιοδότηση που όριζε ο νόμος 3863/2010 για το 2015, εφαρμόζονται δύο χρόνια νωρίτερα, δηλαδή από την 1/1/2013, παγιδεύοντας έτσι χιλιάδες εργαζόμενους λίγα χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση.
- Μειώνονται οι επιχορηγήσεις των Ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στα τρία μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία οι μειώσεις των επιχορηγήσεων κυμαίνονται από το 32% έως και 40%! Στο ΙΚΑ, η κρατική επιχορήγηση το 2013 μειώνεται κατά 1,459 δισ. ευρώ και σε ποσοστό η μείωση ανέρχεται στο 36,59%!Στον ΟΓΑ, η επιχορήγηση μειώνεται κατά 1,334 δισ. ευρώ (από τα 4,135 δισ. στα 2,801 δισ. ευρώ), ποσοστό 32,26%.Στον ΟΑΕΕ η μείωση της κρατικής επιχορήγησης ανέρχεται στα 550 εκατομμύρια ευρώ (από τα 1,350 δισ. ευρώ στα 800 εκατ. ευρώ) και σε ποσοστό 40,74%.
- Απελευθερώνονται οι απολύσεις, με την παραπέρα μείωση του χρόνου προειδοποίησης από τους 6 μήνες (μάξιμουμ) στους 4 μήνες (μάξιμουμ) και το κόστος για τις επιχειρήσεις ελαχιστοποιείται. Στην πράξη, η συντριπτική πλειοψηφία των απολύσεων θα γίνεται με προειδοποίηση και άρα η αποζημίωση στους απολυμένους κόβεται κατά 50%. Για 1 έως 2 χρόνια εργασίας στον ίδιο εργοδότη η προειδοποίηση είναι ένας μήνας, από 2 χρόνια έως 5 χρόνια εργασίας, ο χρόνος προειδοποίησης 2 μήνες, από 5 έως 10 χρόνια 3 μήνες και για 10 χρόνια και πάνω ο χρόνος προειδοποίησης ορίζεται στους 4 μήνες.
- Καταργείται η καθολικότητα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και πλέον οι όροι της «δεσμεύουν» μόνο όσους εργοδότες είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που τη συνομολογούν. Οι μισθοί και τα μεροκάματα «παγώνουν» στο επίπεδο των 586 ευρώ μεικτά και 511 ευρώ (για κάτω των 25 ετών) σύμφωνα με τις ριζικές μειώσεις της ΠΥΣ του προηγούμενου Φλεβάρη.
- Καταργείται το επίδομα γάμου που προβλέπει η Εθνική Σύμβαση, ενώ για τις τριετίες οι εργαζόμενοι πρέπει να προετοιμάζονται για τη νέα Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου την προσεχή άνοιξη που θα τις καταργήσει.
- Καταργείται το 5ήμερο, 8ωρο, 40ωρο και οι εργοδότες πλέον μπορούν να μοιράζουν το χρόνο στη διάρκεια του 6ήμερου, εξασφαλίζοντας υπερωριακή απασχόληση χωρίς πρόσθετη αμοιβή. Εφαρμόζεται σχετική οδηγία της ΕΕ, που μειώνει το χρόνο ανάπαυσης ανάμεσα σε δύο βάρδιες από τις 12 στις 11 ώρες.
- Μειώνονται σταδιακά οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές κατά 5 μονάδες ενώ ενισχύονται τα δουλεμπορικά γραφεία και οι εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων με την «απελευθέρωση» της λειτουργίας τους και την απάλειψη κάθε τυπικού εμποδίου.
- Με βάση σχετική διάταξη του νόμου 4093 προβλέπεται το διακεκομμένο ωράριο και στα καταστήματα που έχουν συνεχές ωράριο λειτουργίας. Έτσι το διακεκομμένο (σπαστό) ωράριο που ίσχυε μέχρι τώρα για τα καταστήματα που έκλειναν το μεσημέρι, επεκτείνεται και στα μεγάλα καταστήματα συνεχούς λειτουργίας. Ο χρόνος που ο εργοδότης μπορεί να διακόπτει την εργασία του εργαζόμενου θα είναι τουλάχιστον 3 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι το καθημερινό 8ωρο μετατρέπεται τουλάχιστον σε 11ωρη πρόσδεση του εργαζόμενου στην επιχείρηση.
- Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κατατέθηκε πριν λίγες μέρες ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση και της κυριακάτικης αργίας.
Χτύπημα στα επιδόματα
Χτύπημα δίνεται και στους πολύτεκνους καθώς τα πολυτεκνικά επιδόματα συρρικνώνονταιδραστικά και τίθενται εισοδηματικά κριτήρια. Ολόκληρο το επίδομα λαμβάνεται εάν το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 6.000 ευρώ, τα 2/3 αν το εισόδημα είναι από 6.000 έως 12.000 ευρώ και το 1/3 αν το εισόδημα είναι από 12.000 έως 18.000 ευρώ. Το επίδομα ανέρχεται στο ποσό των 40 ευρώ για το ένα παιδί, 80 ευρώ για τα δύο, 130 για τα τρία και 180 για τα 4 παιδιά.
Καταργούνται τα ειδικά επιδόματα και ενισχύσεις σε μια σειρά εργαζόμενους που είχαν μείνει άνεργοι επειδή έκλεισαν, συγχωνεύτηκαν ή μεταφέρθηκαν οι επιχειρήσεις που εργάζονταν.
Καταργούνται τα ειδικά επιδόματα και ενισχύσεις σε μια σειρά εργαζόμενους που είχαν μείνει άνεργοι επειδή έκλεισαν, συγχωνεύτηκαν ή μεταφέρθηκαν οι επιχειρήσεις που εργάζονταν.