Με διάφορους τρόπους επιχειρεί ο αστικός Τύπος να ερμηνεύσει την άνοδο που παρουσίασαν τις προηγούμενες μέρες τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων και την πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις αντανακλούν το κυνήγι του κέρδους, το οποίο είναι χαρακτηριστικό του καπιταλισμού, ενώ ο ελληνικός λαός θα συνεχίσει να πληρώνει για την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.
Μια μερίδα δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου και ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων υποστηρίζει ότι οι «επενδυτές» αμφισβητούν τη δυνατότητα της Ελλάδας να χρηματοδοτηθεί από τις «αγορές» μόλις τελειώσει το μνημόνιο.
Η πλειοψηφία των «αναλυτών» που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Bloomberg» χαρακτήρισαν «μη λογική» την πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα «στήριξης». Το 85% των αναλυτών δήλωσαν πως αυτό το σχέδιο της κυβέρνησης δεν είναι λογικό από οικονομική άποψη, καθώς για να μπορεί μία χώρα να ευνοηθεί από το πρόγραμμα αγοράς τίτλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα πρέπει να βρίσκεται σε πρόγραμμα «στήριξης».
Το 73% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση του «Bloomberg» αναφέρουν ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τρίτο πρόγραμμα στήριξης, ποσοστό αισθητά αυξημένο έναντι του 40% της προηγούμενης δημοσκόπησης του Ιούλη. Επίσης το 50% πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησής της από τις αγορές και ότι θα χρειασθεί τα χρήματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Η ελληνική κυβέρνηση μιλά για έξοδο από το μνημόνιο και για χρηματοδότησή της από την αγορά. Εδώ η αγορά λέει “όχι, ευχαριστώ”», δηλώνει στην «Wall Street Journal» ο Γκάρεθ Κόλσμιθ, διαχειριστής κεφαλαίων στην «Insight Investment» (θυγατρική της Bank of New York Mellon).
Βαθύτερες οι αιτίες
Μια άλλη μερίδα δημοσιευμάτων αναφέρουν ότι οι «κλυδωνισμοί» στην αγορά ομολόγων και στο Χρηματιστήριο Αθηνών δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, αλλά σχετίζονται με τις γενικότερες εξελίξεις στην καπιταλιστική οικονομία της Ευρωζώνης.
Το δημοσίευμα της «Wall Street Journal» κάνει λόγο για «κραδασμούς» που έγιναν αισθητοί σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Η εφημερίδα αναφέρεται στις ανησυχίες για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά και στους ανταγωνισμούς της Ιταλίας και της Γαλλίας με τη Γερμανία για το μείγμα διαχείρισης.
«Δυσοίωνοι οικονομικοί δείκτες, αυξανόμενη ανεργία, πτώση στα χρηματιστήρια: το φάντασμα της κρίσης αρχίζει να πλανάται και πάλι πάνω από την Ευρωζώνη», γράφει σήμερα η «Deutsche Welle». Ο Χανς Βέρνερ Ζιν, επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών του Μονάχου (Ifo), δηλώνει ότι «η κρίση δεν έχει περάσει».
Άλλοι «αναλυτές» επιλέγουν να αναφερθούν στις συνέπειες από τον «οικονομικό πόλεμο» της ΕΕ με τη Ρωσία και σε γεωπολιτικούς παράγοντες όπως η προέλαση του «Ισλαμικού Κράτους».
Έρχονται νέες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έσπευσε να μοιράσει διαβεβαιώσεις ότι θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της Ελλάδας, θέτοντας ως προϋπόθεση την επίτευξη συμφωνίας για «ένα συνολικό πακέτο φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων».
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γ. Κατάινεν, δήλωσε ότι η ΕΕ «θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα με ό,τι χρειαστεί προκειμένου να εξασφαλιστούν λογικές συνθήκες χρηματοδότησης για το ελληνικό κράτος και να δρομολογηθεί ομαλά η πλήρης και βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλ. Ρέγκλινκ δήλωσε ότι «οι πιστωτικές γραμμές είναι ένα από τα διαθέσιμα εργαλεία που θα μπορούσε να λάβει η Ελλάδα, για να στηριχθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια», ενώ πρόσθεσε ότι «θα βοηθούσε πολύ την Ελλάδα μια βιώσιμη, αξιόπιστη και συνετή έξοδος από το πρόγραμμα».
Παράλληλα, σε μια κίνηση που ερμηνεύτηκε ως στήριξη στο ελληνικό κράτος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε να βελτιώσει τους όρους για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, μειώνοντας τις παρεχόμενες εγγυήσεις στη βάση των οποίων οι ελληνικές τράπεζες αντλούν ρευστότητα.
Βέβαια, οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν ανεξάρτητα εάν το ελληνικό αστικό κράτος θα χρηματοδοτηθεί από τις «αγορές» ή τους μηχανισμούς της ΕΕ, ανεξάρτητα αν θα αποχωρήσει ή όχι το ΔΝΤ, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου