(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Συνέχιση της αφαίμαξης του λαού προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού


Προσαρμοσμένο στο μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής, που θέλει να ακολουθήσει η κυβέρνηση σε συνθήκες εκτιμώμενης καπιταλιστικής ανάκαμψης, είναι το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2015 που κατατέθηκε στη Βουλή.
Πάντως, το τελικό σχέδιο αναμένεται να συμπληρωθεί αρκετές φορές με επιπλέον αντιλαϊκά μέτρα μέχρι την οριστικοποίησή του.
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο παρουσιάστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% το 2014 και κατά 2,9% το 2015, έναντι μείωσης 3,9% το 2013.
Η αφαίμαξη του λαού θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά, για να διατηρηθούν τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να χρηματοδοτηθεί απρόσκοπτα το κεφάλαιο. Το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 5,4 δισ. ευρώ ή στο 2,9% του ΑΕΠ, περίπου στο στόχο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, πρόκειται για έναν προϋπολογισμό ο οποίος θα είναι για πρώτη φορά ισοσκελισμένος.
Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης θα διαμορφωθεί στο 168% του ΑΕΠ το 2015, μειωμένο κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ σε σχέση με το 2014.
Το προσχέδιο περιλαμβάνει μείωση κατά 30% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και μείωση κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ ο ΦΠΑ διατηρείται στο 13% για την εστίαση. Επίσης προβλέπεται η καταβολή αναδρομικών για δικαστικούς και εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας.
Η κυβέρνηση επικεντρώνει τη συζήτηση στις φοροελαφρύνσεις-εμπαιγμό, αλλά το προσχέδιο προβλέπει ότι θα διατηρηθούν όλα τα χαράτσια και η ασήκωτη φορολογία που πληρώνει η λαϊκή οικογένεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 50,7 δισ. ευρώ το 2015, αυξημένα περίπου κατά 1 δισ. ευρώ έναντι του 2014.
Τα αντιλαϊκά μέτρα αναμένεται να αναθεωρηθούν και να συγκεκριμενοποιηθούν ανάλογα με τα παζάρια της κυβέρνησης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Βασική παράμετρος θα είναι το ύψος του δημοσιονομικού κενού του 2015, το οποίο η τρόικα προσδιορίζει στα 2 δισ. ευρώ.