(ΠΑΜE)-(Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών)
(Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ)-(ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας [παράρτημα])
(ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών γρ.Β.Αττικής)-(Συνδικάτο ΟΤΑ [παράρτημα])
(Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών)-(Π.Α.Σ.ΕΒΕ)
(Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δ.Υ. Αθήνας [επιτροπή Β.Π.])

Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Άνθρακες ο θησαυρός...


«Η Υγεία παίρνει εξιτήριο από το μνημόνιο», έγραφε χτες μια εφημερίδα για τις εξαγγελίες που έκανε την Πέμπτη ο Αλ. Τσίπρας, ενώ η «Αυγή» υπογράμμιζε στο κύριο άρθρο της ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Υγείας έδωσε το μήνυμα «της δουλειάς που πρέπει να γίνει για να υλοποιηθούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις και να αποκτήσει ο ελληνικός λαός το σύστημα Υγείας που του αξίζει».
Πράγματι, οι προχτεσινές εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα δίνουν το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής και στον τομέα της Υγείας, επαληθεύοντας ότι κινείται στις ίδιες κατευθύνσεις με την προηγούμενη. Ετσι, παρά τις οφθαλμοφανείς διαπιστώσεις για την τραγική κατάσταση στην Υγεία, η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο αντιστροφής και βελτίωσης.
Αντίθετα, τα μέτρα που εξήγγειλε είναι σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων και των πραγματικών αναγκών, κινούμενη στις ίδιες ακριβώς ράγες με την προηγούμενη κυβέρνηση. Γαλαντόμος ήταν ο Αλ. Τσίπρας μόνο προς τους φαρμακοβιομήχανους και αυτό πρέπει να το κρατήσουν καλά στο μυαλό τους οι εργαζόμενοι στην Υγεία και οι ασθενείς.
Ας δούμε τι εξήγγειλε η κυβέρνηση και τι πραγματικά συμβαίνει:
Για «ισότιμη πρόσβαση στο Δημόσιο Σύστημα για όλους» μίλησε ο Αλ. Τσίπρας, αλλά ξέχασε να πει ότι κάθε άλλο παρά δωρεάν είναι αυτό το σύστημα. Το μαρτυρούν τα 400 εκατ. ευρώ που πληρώνουν κάθε χρόνο οι άρρωστοι στα δημόσια νοσοκομεία για εξετάσεις ή άλλες επισκέψεις. Το βάρος αυτό ελάχιστα ελαφρύνεται από την κατάργηση των 5 ευρώ για τις εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα γίνουν 4.500 προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, αλλά δεν «θυμήθηκε» να πει ότι τα κενά στις δημόσιες δομές φτάνουν τις 30.000 (25.000 νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και 5.000 γιατροί), ενώ λόγω των συνταξιοδοτήσεων και του «παγώματος» των προσλήψεων, το προσωπικό των νοσοκομείων μειώθηκε κατά 17.000 την τελευταία δεκαετία. Οπως δεν είπε ότι η πρόσληψη 500 ατόμων με διετείς συμβάσεις για τις ΜΕΘ είναι «αέρας» για τα 200 κλειστά κρεβάτια, που για να λειτουργήσουν πλήρως χρειάζονται τουλάχιστον 1.000.
Η κυβέρνηση παραπέμπει στο μέλλον την κατάργηση του ενός ευρώ ανά συνταγή, ενώ δεν είπε κουβέντα και για τη μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα στους οικονομικά ανήμπορους, όπως υποσχόταν προεκλογικά. Θυμίζουμε ότι η συμμετοχή των αρρώστων μόνο στα φάρμακα που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ έφτασε το 2014 στα 622 εκατ. ευρώ.
Κι ενώ το χαράτσωμα και το εμπόριο της Υγείας θα συνεχιστούν ακάθεκτα για το λαό, οι φαρμακοβιομήχανοι έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν για τις εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος δεσμεύτηκε για «άμεσα και έμμεσα κίνητρα για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής».
Στο ίδιο πνεύμα, αν και περίσσεψαν οι περιγραφές και οι διαπιστώσεις, ο Αλ. Τσίπρας δεν έκανε καμία αναφορά για αναμόρφωση του προϋπολογισμού και αναπλήρωση των απωλειών των εισοδημάτων των εργαζομένων, ούτε βέβαια για την επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έβαλαν λουκέτο.
Να, λοιπόν, γιατί οι πολυδιαφημισμένες εξαγγελίες της κυβέρνησης είναι «άνθρακες» για τους εργαζόμενους στην Υγεία και τα λαϊκά στρώματα, που σε όλη τη χώρα και κάτω από το βάρος των προβλημάτων κινητοποιούνται και διεκδικούν ουσιαστικές λύσεις. Και τέτοιες μπορούν να υπάρξουν, αρκεί το κίνημα να βάλει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, την πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας, διεκδικώντας την πλήρη κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους.

Αναδημοσίευση από τη στήλη «Η Άποψη μας» από το Ριζοσπάστη της 4ης Απρίλη 2015